Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Ψυχρότητα για τη γαλλική πρωτοβουλία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τριβές και αντιδράσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ προκάλεσε η πρόταση της Γαλλίας για συνάντηση κορυφής των πέντε μεγάλων δυνάμεων, τον Απρίλη, στο Παρίσι, η οποία θα καθορίσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούλη, όπου θα αποφασιστεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση αυτή θα λάβουν μέρος οι ηγέτες της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Ρόιτερ, οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι, ενώ επιθυμούν μια ειδική συμφωνία με τη Ρωσία, διαφωνούν, όμως, ως προς τις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις. Οπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, έχοντας την υποστήριξη του Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, έριξε την ιδέα της συνόδου κορυφής των "πέντε" για να διευθετηθούν οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Οι ΗΠΑ, που θεωρούνται ως ο κυριότερος Δυτικός εταίρος της Μόσχας, και θέλουν να ελέγχουν την κατάσταση, δέχτηκαν ψυχρά τη γαλλική πρόταση και συνέστησαν να μην προχωρήσει το θέμα. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι πίσω από τις διαφωνίες αυτές κρύβονται οι διαφορές Γαλλίας - ΗΠΑ για τον ευρωπαϊκό ρόλο στις υποθέσεις ασφάλειας. Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι το θέμα μπορεί να ρυθμιστεί διμερώς από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και αυτές να μείνουν απ' έξω. Το Παρίσι, που επιδιώκει ένα σημαντικότερο ευρωπαϊκό ρόλο, έχει, επίσης, διαφωνήσει με την Ουάσιγκτον και στο ζήτημα της στρατιωτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η Μόσχα είναι διατεθειμένη να μετάσχει στη συνάντηση κορυφής των "πέντε μεγάλων" για να καθοριστούν οι μελλοντικές σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι. Επιβεβαίωσε, επίσης, δημοσιεύματα ότι η Ρωσία έχει συζητήσεις με ηγετικά στελέχη του ΝΑΤΟ για την πραγματοποίηση της προκαταρκτικής συνάντησης, την οποία πρότεινε στον Γιέλτσιν ο Σιράκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, την περίοδο αυτή ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν επισκέπτεται τις ΗΠΑ, όπου θα έχει συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής Γιέλτσιν - Κλίντον, που ενδέχεται να γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, καθώς και για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, στην οποία αντιτίθεται η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ