Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
OΡΓΑΝΙΣΜΟΣ HΝΩΜΕΝΩΝ EΘΝΩΝ
Πρωτοβουλίες για την ... εξάλειψη της αποικιοκρατίας

(Του ανταποκριτή μας

Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

O νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου εξάλειψης της αποικιοκρατίας ως το έτος 2000, θα συνεχιστούν.

Σε μήνυμά του στην Ειδική Επιτροπή για την Αποαποικιοποίηση, η οποία άρχισε διαβουλεύσεις με τις Κηδεμονεύουσες Δυνάμεις, υπογραμμίζει ότι ο ΟΗΕ πρέπει να βοηθήσει τις εναπομένουσες 17 μη αυτοκυβερνώμενες περιοχές ν' ασκήσουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσής τους και να καθορίσουν την καλύτερη πορεία για το μέλλον τους.

Ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι η επιτροπή αυτή συνέβαλε, μέσα στα τελευταία 36 και πλέον χρόνια, στην υλοποίηση του δικαιώματος πολλών λαών για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής έγιναν ανεξάρτητες και κατόπιν μέλη του ΟΗΕ.

Εξηγεί ότι οι εναπομένουσες 17 περιοχές ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες. Μερικές είναι οικονομικά και κοινωνικά προηγμένες, με συνταγματικά δικαιώματα, ενώ άλλες υστερούν σε ανάπτυξη και είναι γεωγραφικά απομονωμένες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Επιτροπή συγκροτήθηκε έπειτα από το ψήφισμα 1654, που ενέκρινε η γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 27/11/1961, για να εξετάσει τη Διακήρυξη το 1960 για την αποαποικιοποίηση.

Η Επιτροπή αυτή εξέλεξε στις 16/1/1997 τον Ουτούλα Ουτούος Σαμάνα (της Νέας Γουινέας) ως πρόεδρό της, τον Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίλα (της Κούβας) και τον Μόσταρ Ουάν (του Μαλί) ως αντιπροέδρους, και τον Φαρούκ Αλ - Ατάρ (της Συρίας) ως εισηγητή.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο Ου. Σαμάνα τόνισε ότι η εκπλήρωση των στόχων του ΟΗΕ εξαρτάται από τη συνεργασία των δυνάμεων κηδεμονείας. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλήρη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια. Ούτε και προσπαθεί να καθορίσει το πολιτικό μέλλον των λαών αυτών των περιοχών, αλλά να τους βοηθήσει να ενεργήσουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.

Σχετικά μ' αυτό το θέμα, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ είχε αποφασίσει στη σύνοδό της το 1996 να αναβάλει ως το Μάρτη 1997 την εξέταση του θέματος των μη αυτοκυβερνώμενων περιοχών της αμερικανικής Σαμόα, Ανγκουλας, Βερμούδας, βρετανικών Παρθένων Νησιών, Νησιών Κάιμαν, Γκουάμ, Μόντσερατ, Πιτσέρν, Αγ. Ελενα, Τουρκς και Νησιών Κάικος και των Παρθένων Νησιών των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ