Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Θα ασκήσει "βέτο" η κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Παρά την αμοιβαία ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ του γενικού γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Χαβιέρ Σολάνα, και του Τούρκου πρωθυπουργού, Νετσμετίν Ερμπακάν, η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να ασκήσει βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τη συμπεριλάβει στις χώρες που θα γίνουν μέλη της στο άμεσο μέλλον. Και, καθόλου παραδόξως, με την τοποθέτηση του Ερμπακάν συμφωνεί απολύτως ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Στο μεταξύ η Τανσού Τσιλέρ και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (επισήμως) εξακολουθούν να στηρίζουν το συνασπισμό με το Κόμμα Ευημερίας, παρά τις πρόσφατες κινήσεις του υπέρ της επαναφοράς ισλαμικών εθίμων, που "απειλούν το κοσμικό κράτος της Τουρκίας", όπως ελέχθη.

Η Τσιλέρ δήλωσε ότι "όσο ο εταίρος μας συμμορφώνεται με το πρωτόκολλο του συνασπισμού, δε βλέπω γιατί να υπάρξουν προβλήματα με την κυβέρνηση". Πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια και οι βουλευτές της θα καταψηφίσουν τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν υποβάλει το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ στο Κοινοβούλιο.

Οσον αφορά τη φημολογούμενη αποχώρηση από την Τουρκία του πρεσβευτή του Ιράν στην Αγκυρα, ο οποίος μετείχε σε ισλαμική εκδήλωση, μετά από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης και στρατιωτικών, αυτή θα συμβεί ούτως ή άλλως: Η θητεία του έχει λήξει...

Η υπόθεση του Μοχαμάντ Ρεζά Μπαγκερί, τον οποίο ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ χαρακτήρισε "τρομοκράτη και όχι διπλωμάτη", απασχόλησε και την Τεχεράνη. Η κυβέρνηση του Ιράν απέδωσε σε "σιωνιστική" υποκίνηση τη διαμαρτυρία των Τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα υπάρξουν επιπλοκές στις ιρανο-τουρκικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ