Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέες ταραχές στην Αυλώνα

ΤΙΡΑΝΑ. -

Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη συνεχή ημέρα οι ταραχές και οι συγκρούσεις των πολιτών που έπεσαν θύματα των παρατραπεζών και των αρχών ασφαλείας στην πόλη Αυλώνα. Τριάντα χιλιάδες πολίτες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν την κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως "η Αυλώνα είναι δική μας, κάτω η κυβέρνηση" (από σατανική σύμπτωση, η πλατεία ονομάζεται "Πλατεία ανεξαρτησίας").

Μερικές ακόμη χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το κτίριο της Αστυνομίας, ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων στις προχτεσινές διαδηλώσεις. Οι αστυνομικοί δεν αντέδρασαν στην επίθεση με πέτρες που δέχτηκαν, προστατευόμενοι απλώς πίσω από τις ασπίδες τους. Οι διαδηλωτές, που προσπάθησαν να πλησιάσουν περισσότερο, απωθήθηκαν από τους φρουρούς, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί με την παρουσία 50 πάνοπλων ανδρών των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλεξάντρ Μέξι εμφανίστηκε αργά προχτές το βράδυ στην τηλεόραση, επιχειρώντας να αποσυνδέσει το σκάνδαλο των "πυραμίδων" από την κυβέρνηση. "Το κράτος δεν έχει καμία σχέση", δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Πρόκειται για ατομική επιλογή. Ορισμένοι κέρδισαν από αυτό το παιχνίδι και πρέπει να μάθουν ότι όταν διακινδυνεύεις μπορεί επίσης και να χάσεις", πρόσθεσε.

Η άποψη του ΔΝΤ

Ο Μισέλ Καμντεσίς, πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χαρακτήρισε την κρίση που έχει ξεσπάσει, λόγω της κατάρρευσης των πυραμιδικών σχημάτων στην Αλβανία, "σοβαρή" και εκτίμησε ότι ίσως έχει απρόβλεπτες "πολιτικές επιπτώσεις". Ομως ο Καμντεσίς, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοσταθμό, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι (η παρούσα κρίση) "δε θα αναστρέψει την πορεία της Αλβανίας προς την οικονομία της αγοράς".

Πάντως ο πρόεδρος του ΔΝΤ σχολίασε ευμενώς την "προσπάθεια που καταβάλλει η Αλβανία εδώ και πολλά χρόνια για οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική ανάκαμψη, με θετικά αποτελέσματα, τόσο για τον πληθωρισμό, όσο και για το ρυθμό ανάπτυξής της".

Καταλήγοντας, ο Καμντεσίς δήλωσε ότι τα Τίρανα θα αναλάβουν μέτρα με τα οποία θα επανέλθει η τάξη, θα καταβληθούν αποζημιώσεις και κάθε νέα προσπάθεια δημιουργίας πυραμιδικών σχημάτων θα πατάσσεται προκαταβολικά.

Ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα;

Η αλβανική κυβέρνηση, όμως, έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι δε βρίσκεται σε θέση να αποζημιώσει όλους τους εξαπατημένους καταθέτες. Οσο για το πρόγραμμα το οποίο άρχισε αυτή την εβδομάδα για την αποζημίωση των "φτωχότερων" από τους επενδυτές, δεν καλύπτει παρά σε ποσοστό 52% ή 60% τα αρχικώς κατατεθέντα ποσά, γεγονός αποκαρδιωτικό για πολλούς πολίτες και εξοργιστικό για περισσότερους, που θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση Μέξι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ασύλληπτη προέλαση (1997-03-12 00:00:00.0)
(1) Ο πρώτος λόγος στις δυνάμεις καταστολής (1997-03-06 00:00:00.0)
Βαθαίνει η κρίση (1997-03-02 00:00:00.0)
Αδιέξοδο... (1997-02-14 00:00:00.0)
Αστυνομική πολιορκία, πολιτικές διαβουλεύσεις (1997-02-13 00:00:00.0)
Αδιέξοδη κρίση παρά τις υποσχέσεις (1997-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ