Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αδιέξοδη κρίση παρά τις υποσχέσεις

ΤΙΡΑΝΑ.-

Η πρόταση του Αλβανού Προέδρου, Σαλί Μπερίσα, τη Δευτέρα το βράδυ, για διακομματικές συναντήσεις, όσον αφορά την κατάρρευση των παρατραπεζών απορρίφθηκε από τη συμμαχία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την προσφορά από πλευράς Μπερίσα μια "άσκηση δημοσίων σχέσεων", κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ", και αξίωσαν άμεση παραίτηση του Προέδρου.

Οικονομολόγοι τοποθετούν το ποσό που έχει δεσμευτεί στα "σχήματα - πυραμίδες" σε αξία μεταξύ 1 και 2 δισ. δολαρίων. Η κατάρρευση αυτών των σχημάτων προκάλεσε, τον προηγούμενο μήνα, ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα και επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς πολίτες που είχαν επενδύσει σε αυτά όλα τους τα χρήματα.

Χτες, άλλη μια εταιρία που είχε αναπτυχθεί με το σύστημα της "πυραμίδας" ανακοίνωσε ότι χρεοκόπησε και ο Πρόεδρος Μπερίσα δήλωσε ότι τα περιουσιακά της στοιχεία "πάγωσαν" και τέθηκαν στη διάθεση του κρατικού μηχανισμού. Η εταιρία, με επωνυμία "Γκιαλίτσα", προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα, που έχει αποταμιευμένα στις τράπεζες, στους επενδυτές. Αλλά τα 30 εκατ. δολάρια δε φθάνουν, ούτε κατά διάνοια....

Σήμερα, πάντως, αναμένεται η Τράπεζα Πίστεως της Αλβανίας να αρχίσει τις καταβολές αποζημιώσεων σε όσους επενδυτές της εταιρίας "Πόπουλι" έχασαν τα κεφάλαιά τους. Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, σε χτεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε ότι οι αποζημιώσεις θα φθάσουν το 60% του ποσού.

Ανάλογα, η Εθνική Τράπεζα της Αλβανίας θα αρχίσει σήμερα να αποζημιώνει τους επενδυτές της επιχείρησης "Ζαφέρι".

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες δημοσιογραφικών κύκλων για την κράτηση του ρεπόρτερ Ρόλαντ Μπεκίρας από τις αρχές. Χτες η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιόνε" κυκλοφόρησε με λευκή την πρώτη σελίδα της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ