Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Καταποντίστηκε" η Μπεναζίρ Μπούτο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

"Καθαρός νικητής" των εκλογών της Δευτέρας αναδείχτηκε ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος της Μπεναζίρ Μπούτο, Ναουάζ Σαρίφ, του οποίου το κόμμα (Μουσουλμανική Λίγκα του Πακιστάν) συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία κατά αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο (127 σε σύνολο 217). Ομως οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την αποχή που έφθασε σε ασύλληπτα επίπεδα - κατά τον τηλεοπτικό σταθμό CNN, άγγιξε το 75%.

Ο Σαρίφ, πάντως, κάλεσε την Μπούτο να αποδεχτεί αξιοπρεπώς την ήττα της, καθώς "δε βλέπει λόγο να μην αποδεχτεί τα αποτελέσματα" η αποπεμφθείσα πρωθυπουργός.

Κατά ιστορική ειρωνεία, ο Σαρίφ είχε χάσει την πρωθυπουργία ακριβώς λόγω κατηγοριών για σκάνδαλα διαφθοράς.

Το Λαϊκό Κόμμα της Μπούτο κατέλαβε μόλις δεκαεννέα έδρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής της. Η Πακιστανή πολιτικός χαρακτήρισε τις εκλογές "στημένες", αλλά δεν εκδήλωσε πρόθεση να προκαλέσει λαϊκή αναταραχή για να ανατρέψει το αποτέλεσμά τους.

Η αποχή, η οποία κατά αναλυτές έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, στο γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν αυτή την εποχή το Ραμαζάνι, και δεύτερον, στην απογοήτευση των πολιτών από τους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι έχουν ταυτιστεί στα μάτια τους με "αρωγούς της διαφθοράς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ