Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εκλογές τον Απρίλη

ΣΟΦΙΑ.-

Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τη δεύτερη βδομάδα του Απρίλη, οδηγείται πλέον η Βουλγαρία, καθώς χτες, 31η συνεχή μέρα των κινητοποιήσεων οπαδών της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ.Ενώ χτες όλα έδειχναν ότι οι Σοσιαλιστές θα προχωρούσαν στο σχηματισμό κυβέρνησης (μάλιστα, ο Ντόμπρεφ είχε ανακοινώσει και ονόματα υπουργών), τελικώς επικράτησε η λογική του συμβιβασμού στους κόλπους του ΒΣΚ. Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνεδρίασε χτες, επικύρωσε την κίνηση: Ανέθεσε στον πρόεδρο το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και συμφώνησε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Στογιάνοφ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της σχεδόν ανέλπιστης για την αντιπολίτευση εξέλιξης, χαιρέτισε το συμβιβασμό των πολιτικών δυνάμεων και δήλωσε ότι "ποτέ η χώρα δε βρέθηκε τόσο κοντά στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου".

Ο Στογιάνοφ, πάντως, είχε σχεδόν προβλέψει, σε συνέντευξή του που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν", ότι, αργά ή γρήγορα, θα προέκυπτε η υποχώρηση του ΒΣΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη σύσκεψη όλων των κομμάτων υπό τον Στογιάνοφ, πριν την επίσημη παραίτηση των Σοσιαλιστών από την προσπάθειά τους να σχηματίσουν κυβέρνηση, όλα τα κόμματα αρνήθηκαν να αναλάβουν την εντολή.

Κατά τον Ιβάν Κοστόφ, ηγέτη της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, όλα τα κόμματα υιοθέτησαν μια πρόταση επί της αρχής για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει τη χώρα.

Αλλά η (υποτιθέμενη) λυτρωτική έξοδος της χώρας από την πολιτική κρίση δε βοήθησε ιδιαίτερα τη βουλγαρική οικονομία. Το εθνικό νόμισμα, το λέβα, έπεσε σε ισοτιμία 2.500: 1 δολάριο, δηλαδή πέντε φορές σε σχέση με την 1η Γενάρη. Ο μέσος μισθός έφθασε, με βάση τις χτεσινές τιμές, τα 10 δολάρια, σε σχέση με τα 70 δολάρια που ήταν ένα χρόνο πριν.

Και, ασφαλώς, οι πρόωρες εκλογές δε λύνουν το πρόβλημα της πληρωμής της πρώτης δόσης του εξωτερικού χρέους της Βουλγαρίας για το '97, η ημερομηνία της οποίας πλησιάζει. Κατά αναλυτές, αποτελεί ένα ερώτημα, αν η χώρα κηρύξει αδυναμία πληρωμών και τεθεί υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τι θα κυβερνήσουν οι νικητές των εκλογών του Απρίλη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ