Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις ανταρτών - στρατού

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τα τελευταία τρία 24ωρα η περιοχή γύρω από το ορεινό χωριό Χαν Χουανίτο, που βρίσκεται 45 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά. Στρατιωτική περίπολος που αναζητούσε τα ίχνη συμμορίας απαγωγέων έπεσε πάνω σε άνδρο της ανταρτικής οργάνωσης "Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας" (FARC) και από τις μεταξύ τους συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίστηκαν οκτώ άλλα.

Ο γενικός διοικητής του στρατού, στρατηγός Μανουέλ Χοσέ Μπονέτ, δήλωσε, μάλιστα, ότι μία ολόκληρη μονάδα "αντιμετώπισης" ανταρτών, δύναμης 50 ανδρών, αγνοείται, καθώς κάθε επικοινωνία μαζί της έχει χαθεί από την περασμένη Κυριακή. Μάλιστα, ο στρατηγός δε διέψευσε το ενδεχόμενο οι 50 στρατιώτες να βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.

Η ανταρτική οργάνωση "FARC" έχει αρχίσει τη δράση της από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και μέχρι σήμερα "ελέγχει" αρκετές αγροτικές περιοχές της Κολομβίας ή κάνει επιδρομές σε μικρές πόλεις, χωρίς ποτέ μέχρι τώρα να έχει απειλήσει σοβαρά την κυβέρνηση. Οι επικριτές της οργάνωσης "FARC" της καταλογίζουν ότι η "επαναστατική" της δράση περιορίζεται σε απαγωγές χωρικών με σκοπό τα λύτρα και ότι ορισμένα μέλη της σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Ερνέστο Ζεντίγιο, υποστήριξε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την περιοχή, προσθέτοντας ότι οι αντάρτες υπέστησαν σοβαρά πλήγματα από τα αντίποινα του στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ