Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Στο δρόμο των μαζικών κινητοποιήσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ανταπόκριση Ν. ΠΑΝΤΑΖΗ). -

Μαζική και μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Βέλγιο όπου περίπου 100.000 διαδηλωτές πήραν μέρος στην "Πορεία για Δουλιά" και συμπαράστασης στους μεταλλεργάτες του εργοστασίου "Forges Clambeq". Οι μεταλλεργάτες του εργοστασίου αυτού έχουν προχωρήσει στην κατάληψή του, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψή του από τους εργοδότες και την έλλειψη κυβερνητικής στήριξης.

Η μεγάλη αυτή διαδήλωση, εκτός του μεγάλου αριθμού συμμετοχής και αγωνιστικής διάθεσης και αλληλεγγύης, έβγαλε και έστειλε πολλά μηνύματα προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και προς την κυβέρνηση. Το βασικό ήταν πως χρειάζεται η συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Χαρακτηρίστηκε σαν συνέχεια της μεγάλης "Λευκής Πορείας" των 300 χιλιάδων οδοιπόρων, που είχαν πορευτεί στις Βρυξέλλες ενάντια στην άσχημη πορεία της δικαιοσύνης στο κοινωνικό θέμα των απαγωγών, βιασμών και δολοφονιών μικρών παιδιών.

Παράλληλα, εκτός από τα ζητήματα της εργασίας, της ανεργίας, της κοινωνικής περίθαλψης, των συντάξεων και της εξασφάλισης σιγουριάς στη ζωή των νέων γενιών, εκφράστηκε η ανάγκη συνέχισης του αγώνα για το δικαίωμα να εξασφαλισθεί σίγουρο μέλλον με δικαίωμα για εργασία, στη ζωή και στο μέλλον τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νότιο Βέλγιο, όπου βρίσκονται τα περισσότεραμεταλλουργεία και ανθρακωρυχεία της χώρας, υπάρχει αυξημένη ανεργία ύστερα από το κλείσιμό τους και την άρνηση να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νότιο Βέλγιο η ανεργία φτάνει το 18,7%. Πάντως, στο εργοστάσιο "Forges Clambeq" πριν δύο δεκαετίες εργάζονταν 6.000 μεταλλεργάτες, ενώ σήμερα το θέμα της λειτουργίας του και η μοίρα των 1.900 εργαζομένων του βρίσκονται στα χέρια των δικαστών, με λίγες ελπίδες σωτηρίας.

Στην "Πορεία για Δουλιά" πήραν μέρος και πολλοί Ελληνες μετανάστες και κομμουνιστές που με τη σημαία του ΚΚΕ και την ελληνική, καθώς επίσης και με προκήρυξη της Νομαρχιακής Οργάνωσης στο Βέλγιο, συμμετείχαν στην πορεία δίνοντας τον δικό τους τόνο ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και Σένγκεν, την οποία μοίρασαν στους χιλιάδες οδοιπόρους της "Πορείας για Δουλιά" και τη διάβαζαν με μεγάλο ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ