Κυριακή 21 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Ημέρες κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων ζουν αυτό το διάστημα οι κάτοικοι του Εκουαδόρ, ύστερα από τη μαζική αντίδραση που έφερε η ανακοίνωση του Προέδρου της χώρας για μια σειρά οικονομικές ρυθμίσεις. Στις 27 του Δεκέμβρη ο Πρόεδρος Γκουστάβο Νομπόα, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις κατά 60% στις τιμές των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διπλασιασμός της τιμής γκαζιού για οικιακή χρήση, ενώ μια αύξηση κατά 22% θα σημειωθεί και στις τιμές βενζίνης. Ολα αυτά βέβαια πραγματοποιούνται για να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τις τελευταίες μέρες, οι διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα που ξεχύθηκαν στους δρόμους μαζί με το λαό της χώρας ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να έχουν συλληφθεί 200 άτομα και άλλοι 20 να έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με το μεξικάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νότιμεξ», η κυβέρνηση διακινδυνεύει με τη στάση της αυτή, να επαναληφθεί μια λαϊκή εξέγερση, όπως είχε γίνει πριν ένα χρόνο περίπου, όπου διάφορες φοιτητικές, συνδικαλιστικές, κοινωνικές και οργανώσεις των ιθαγενών ενώθηκαν σε ένα μαζικό ισχυρό κίνημα.

Την ίδια στιγμή, οργανώσεις όπως το Ενωμένο Εργατικό Μέτωπο (FUT), μια ένωση συνδικάτων, και ο Συνασπισμός Κοινωνικού Κινήματος (CMS) συνεχίζουν τις συζητήσεις τους με στόχο την παρουσίαση μιας ενοποιημένης πλατφόρμας και ενός κοινού μετώπου ενάντια στις οικονομικές ρυθμίσεις. Οι συζητήσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για μια πιθανή συνεργασία για κοινή δράση με το Λαϊκό Μέτωπο (FP) και την Οργάνωση των Ινδιάνικων Εθνικοτήτων του Εκουαδόρ (CONAIE).

Ωστόσο, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της έσπευσε να τονίσει πως δεν υπάρχει πιθανότητα αυτά τα κινήματα να ξαναενωθούν και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει επιπλέον μέτρα για την εφαρμογή των οικονομικών αυτών ρυθμίσεων.

Η λαϊκή εξέγερση...

Οι οργανώσεις αυτές, πριν ένα χρόνο, μαζί με πολλές άλλες αριστερές δυνάμεις, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα του Εκουαδόρ {PCE), το Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Εκουαδόρ (PCEML), το Δημοκρατικό Λαϊκό Κίνημα (MPD), καθώς και το ινδιάνικο κόμμα «Πατσακουτίκ», κάλεσαν το λαό σε λαϊκή εξέγερση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του τότε Προέδρου Χαμίλ Μαχουάντ, στις 21 Γενάρη του 2000. Ο λαός, αφού κατέβηκε στην πρωτεύουσα και απέκλεισε δρόμους και γέφυρες, κατέλαβε το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο και περικύκλωσε το Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια, διέλυσε το Κοινοβούλιο και ανακήρυξε την Εθνική Βουλή των Λαών του Εκουαδόρ, ενώ μία τριανδρία Εθνικής Σωτηρίας - αποτελούμενη από τον ιθαγενή ηγέτη Αντόνιο Βάργκας, τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κάρλος Σολοσάνο και το συνταγματάρχη Λούσιο Γκουτιέρες - αναλάμβανε την εξουσία.

Η νέα λαϊκή εξουσία μιλούσε για «επανίδρυση της χώρας», για «κοινωνική δικαιοσύνη», για «τέλος του νεοφιλελευθερισμού» κλπ., και όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν μπορούσαν να μη «διορθώσουν» τα πράγματα. Ετσι, οι ΗΠΑ, μέσω της πρεσβείας τους στο Κίτο, πίεσαν τους συντηρητικούς στρατηγούς να αναλάβουν δράση. Η λαϊκή εξουσία ανατράπηκε και ο Γκουστάβο Νομπόα, αντιπρόεδρος της μισητής κυβέρνησης Μαχουάντ, τοποθετήθηκε στην εξουσία.

Η «δολαριοποίηση» της οικονομίας

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Νομπόα εξήγγειλε μέτρα για τη «δολαριοποίηση» της οικονομίας, θέτοντας το Εκουαδόρ υπό τον άμεσο έλεγχο της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας (κεντρική τράπεζα) των ΗΠΑ. Ετσι, στις 11 του Γενάρη, συμπληρώθηκε ένας χρόνος της ανακοίνωσης της κατάργησης του εθνικού νομίσματος, το σούκρε, και υιοθετήθηκε το δολάριο των ΗΠΑ, με την υπόσχεση ότι η ενέργεια αυτή θα τερμάτιζε τις αιτίες της κρίσης. Ωστόσο, οι υποσχόμενες οικονομικές και κοινωνικές απολαβές, όχι μόνο δεν έχουν εμφανιστεί, αλλά αντίθετα ο πληθωρισμός του Δεκέμβρη έφθασε το 91%, ο υψηλότερος σε όλη τη Λατινική Αμερική. Επίσης, εξαιτίας της «δολαριοποίησης», οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών προσαρμόστηκαν στις διεθνείς ισοτιμίες, με συνέπεια τα επίσημα προγνωστικά για το 2001 να μην είναι ελπιδοφόρα για το λαό.

Μπορεί να έχει καταργηθεί το εθνικό νόμισμα «σούκρε», ωστόσο οι κάτοικοι της επαρχίας συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους. Ωστόσο, στην πρωτεύουσα, οι συναλλαγές στα καταστήματα πραγματοποιούνται σε δολάρια αν και οι τιμές συνεχίζουν να αναγράφονται σε σούκρε.

Η άποψη του λαού για τη «δολαριοποίηση» εκφράζεται από τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Εξαγωγέων, Λουις Μαλντονάδο Λίνσε, που αναφέρει ότι το νέο σύστημα εκτίναξε τον πληθωρισμό, διατηρεί υψηλά τα επιτόκια και προκαλεί οικονομική ύφεση.

Πάντως, όπως είναι αναμενόμενο, οι οικονομικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι σίγουρο ότι θα χειροτερέψουν την ήδη δύσκολη ζωή του λαού του Εκουαδόρ. Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρουμε και κάποια στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση του λαού πριν καν εφαρμοστούν αυτές οι ρυθμίσεις. Μια συντηρητική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας υπολογίζει ότι περίπου δύο εκατομμύρια άτομα ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια, δηλαδή το 46% του πληθυσμού, είναι φτωχοί. Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Αγροτική Συντονιστική Οργάνωση είναι πολύ πιο ανατριχιαστικά: «Το 90% του πληθυσμού είναι φτωχοί και από αυτούς το 70% ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, φαινόμενο ακόμα πιο έντονο στις αγροτικές περιοχές, ενώ ο υποσιτισμός πλήττει πάνω από το 60% των παιδιών κάτω των πέντε ετών»...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ