Κυριακή 21 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΔΗΣΟ
Στόχος μια δίκαιη κοινωνία

Συνέντευξη με τον Φόλκερ Στάινκε, μέλος του Συμβουλίου του ΚΟΔΗΣΟ

Ο Φ.Στάινκε
Ο Φ.Στάινκε
Τις εργασίες του 16ο Συνεδρίου του ΚΚΕ παρακολούθησε ως εκπρόσωπος του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας ο Φόλκερ Στάινκε, μέλος του Συμβουλίου του ΚΟΔΗΣΟ. Σε ένα διάλειμμα των συνεδριάσεων παραχώρησε μία σύντομη συνέντευξη στο «Ρ», την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω.

- Πρόσφατα διεξήχθη το Συνέδριο του ΚΟΔΗΣΟ. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τους προγραμματικούς στόχους που έθεσε αυτό το συνέδριό σας;

- Στο πρόσφατο Συνέδριό μας αποφασίστηκε η πορεία για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα ξεκινήσει μία συζήτηση για το νέο πρόγραμμα, Οι στόχοι θα είναι μία κοινωνικά δίκαιη κοινωνία, ένας εκδημοκρατισμός της κοινωνίας με τελικό σκοπό την επανοικοδόμηση του σοσιαλισμού.

- Τον τελευταίο καιρό διεξάγεται μία ολόκληρη συζήτηση για απαγόρευση νεοναζιστικών κομμάτων, συγκεκριμένα ενός νεοναζιστικού κόμματος, του Εθνικού Κόμματος της Γερμανίας, NPD. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και δυναμικές διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γερμανίας με το ίδιο αίτημα. Πώς το σχολιάζετε;

- Κατ' αρχήν, να πω ότι με απαγόρευση ενός κόμματος δε λύνεται το ζήτημα του νεοναζισμού, ωστόσο είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, γι' αυτό και το κόμμα μας υποστήριξε την αίτηση για απαγόρευση του NPD. Ομως, πιστεύουμε ότι χρειάζονται περισσότερα. Δηλαδή, πρέπει να εξολοθρεύσουμε τις ρίζες του νεοναζισμού και του φασισμού και κυρίως να καταστήσουμε σαφές ότι αυτοί που εισηγήθηκαν πρώτοι την απαγόρευση του NPD, δηλαδή ο Στόιμπερ, πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και άλλοι, ασκούν μία υποκριτική πολιτική, αφού στην ουσία παρέχουν την υποστήριξή τους στα ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις, περιορίζουν το δικαίωμα ασύλου, κάνουν διακρίσεις μεταξύ καλών και κακών αλλοδαπών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία ενός κλίματος ενάντια στους ξένους.

- Το ΚΟΔΗΣΟ είχε συμβάλει ουσιαστικά στην πραγματοποίηση εντυπωσιακών διαδηλώσεων κατά του νατοϊκού βομβαρδισμού στη Γιουγκοσλαβία. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το φιλειρηνικό κίνημα στη Γερμανία;

- Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έδωσε μία ώθηση στο φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα μας. Μετά από πολύ καιρό το φιλειρηνικό κίνημα τόλμησε και πάλι να βγει στους δρόμους, να διαδηλώσει και να καταγγείλει τον πόλεμο. Ομως, πιστεύω πως αυτό δεν αρκεί, γιατί οι στόχοι παραμένουν ίδιοι, κυρίως γιατί στρατιωτικοποιείται η Ευρωπαϊκή Ενωση και γιατί το ΝΑΤΟ με το νέο δόγμα του καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή νέων πολεμικών συγκρούσεων. Το χειρότερο βέβαια για μας είναι ότι η Γερμανία, για πρώτη φορά μετά το τέλος του 2ο Παγκόσμιου Πολέμου, συμμετείχε στη διεξαγωγή ενός πολέμου. Εμείς θα αντιταχθούμε αποφασιστικά ενάντια σε αυτή την πολιτική και φυσικά θα στηρίξουμε κάθε ενέργεια που θα βοηθήσει στην ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος, σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, ψηφίσματα κλπ.

- Και μία τελευταία ερώτηση. Πώς εκτιμάτε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας;

- Σίγουρα η Σύνοδος της Νίκαιας δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή εμπόδισε εκ νέου την ένταξη και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κοινωνικός χάρτης που ψηφίστηκε εκεί δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ιδέες μας, παρά την πρόοδο που σημείωσε. Ομως, εμείς κατακρίνουμε το γεγονός ότι αυτός ο χάρτης δεν περιέχει μερικά σημαντικά δικαιώματα, κυρίως το δικαίωμα στην εργασία. Ωστόσο, αυτή η Σύνοδος πέτυχε να μην αυξηθεί η επιρροή της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και το γεγονός αυτό το εκτιμώ ως ιδιαίτερα θετικό.


Γ. ΚΑΡ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογές σε δυο κρατίδια (2006-09-19 00:00:00.0)
Αντιφασιστικές διαδηλώσεις (2005-02-01 00:00:00.0)
Αγανάκτηση των αντιφασιστών για την παρέλαση φασιστών στο Βερολίνο (2001-12-04 00:00:00.0)
Πρωτομαγιάτικα αιτήματα για εργασία, μόρφωση, αντιρατσισμό και ειρήνη (2000-04-29 00:00:00.0)
"Ξεσηκωθείτε για μια άλλη πολιτική" (1998-06-19 00:00:00.0)
Οργίλα επεισόδια νεοναζί (1997-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ