Κυριακή 21 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Χώρα που θρηνεί σ' ένα καζάνι που βράζει...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

«Το Κονγκό θρηνεί», έλεγε χτες ο υπουργός Πληροφοριών της ΛΔ Κονγκό, Ντομινίκ Σοκόμπι, αναφερόμενος στην πρόσφατη δολοφονία του Προέδρου της χώρας, Λόρεντ Καμπίλα. Ομως, η αιτία του θρήνου φαίνεται πως δεν ξεκινά ούτε σταματά στο γεγονός της «σκοτεινής» δολοφονίας ενός Προέδρου.

Ο 29μηνος «εμφύλιος» πόλεμος, που μαίνεται στη χώρα και στον οποίο συμμετέχουν ανοιχτά τουλάχιστον πέντε αφρικανικές χώρες και υποδαυλίζουν διά της πλαγίας οδού πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις, ενδέχεται να πάρει σύντομα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Διαστάσεις που ίσως οδηγήσουν σε μια σειρά κρίσιμες γεωπολιτικές αλλαγές, στις οποίες δεν αποκλείεται να προστεθούν και αλλαγές στο γεωγραφικό χάρτη της αφρικανικής ηπείρου.

Ενα 48ωρο από τη δολοφονία του Προέδρου Καμπίλα, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, οι κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από στρατεύματα της Ζιμπάμπουε, της Αγγόλα και της Ναμίμπια, χτύπησαν θέσεις ανταρτών (που υποστηρίζονται από την Ουγκάντα και τη Ρουάντα) στο βορρά, προκαλώντας ανεπιβεβαίωτο αριθμό θυμάτων.

Μόλις προχτές, άναψαν και σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη των φυλών Λέντους και Χιούμα στην ανατολική πόλη Μπούνια, με στόχο την κατάληψη του αεροδρομίου, που υποτίθεται πως ελέγχεται από την ανταρτική οργάνωση «Εκστρατεία για την Απελευθέρωση του Κονγκό». Το μέτωπο των συγκρούσεων διευρύνεται; Δίχως άλλο... Τα δεινά της αποικιοκρατίας και οι ανήκεστες πληγές, που έχει προκαλέσει σε κάθε στρώμα και επίπεδο της χώρας το διεφθαρμένο καθεστώς του επί δεκαετίες δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο, αλλά και η κακοδιαχείριση κρίσιμων ζητημάτων από τους ανθρώπους του πρώην Προέδρου Λόρεντ Καμπίλα αφήνουν κάτι περισσότερο από μια βαριά κληρονομιά στον νεότατο, μόλις 31 χρόνων, «προσωρινό» Πρόεδρο της χώρας, Τζόζεφ Καμπίλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ