Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρωτομαγιάτικα αιτήματα για εργασία, μόρφωση, αντιρατσισμό και ειρήνη

Περισσότερο από άλλες χρονιές, τη φετινή Πρωτομαγιά στη Γερμανία θα προβληθούν, παράλληλα προς τα εργασιακά και μορφωτικά αιτήματα, εντονότερα τα αιτήματα του αντιρατσισμού, του αντιφασισμού και τις ειρήνης. Αυτό υπόσχονται στις δηλώσεις και εκκλήσεις τους οι οργανωτές των εκδηλώσεων - εκπρόσωποι κομματικών, συνδικαλιστικών, αντιφασιστικών και εκκλησιαστικών οργανώσεων. Τα δύο ηγετικά στελέχη του ΚΟΔΗΣΟ, Λόταρ Μπίσκι και Γκρέγκορ Γκίζι κάλεσαν τα μέλη και φίλους του κόμματος να μετάσχουν ομαδικά στις συγκεντρώσεις και πορείες με το σύνθημα:«Μόρφωση τώρα! Εργασία τώρα! Ειρήνη τώρα! Εξοδο από την ατομική ενέργεια τώρα!» Μάλιστα, στην κοινή έκκλησή τους, υπενθύμισαν ότι την Πρωτομαγιά του 1975 συνθηκολόγησε το αμερικανόδουλο καθεστώς του Νότιου Βιετνάμ.

Ετσι, φαίνεται πως η φετινή Πρωτομαγιά στο Βερολίνο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα «θερμή». Στην πρωτεύουσα, η διεύθυνση της αστυνομίας θα κινητοποιήσει δύναμη 6.000 ανδρών για να αντιμετωπίσει τις προγραμματισμένες σαράντα συγκεντρώσεις και δεκαέξι παντός είδους μεγάλες εκδηλώσεις. Στο μεταξύ, απαγόρευσε την πολύωρη διαδήλωση του νεοναζιστικού κόμματος «ΝΡD» στη συνοικία Χέλερσντορφ του Βερολίνου, αλλά ταυτόχρονα και τη διαδήλωση της «Αντιφασιστικής Δράσης Βερολίνου» (ΑΑΒ) στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Ράιχσταγκ και την έδρα της κυβέρνησης. Με το φόβο σύγκρουσης με τους νεοναζιστές επιτράπηκε ως στιγμής η διαδήλωσή της μόνο στη συνοικία του Κρόιτσμπεργκ.

Στη διαμαρτυρία της κατά της «απαγόρευσης», η ΑΑΒ υπογραμμίζει:«Την κριτική μας στη "μοντέρνα Γερμανία" που χαρακτηρίζεται από ρατσισμό, εθνικισμό, στρατιωτικές επεμβάσεις και οριστικό τερματισμό δίωξης του ναζιστικού παρελθόντος, θέλουμε να την εκφράσουμε ακριβώς εκεί που εκπροσωπείται αυτή η Γερμανία: στο κέντρο του Βερολίνου». Τόσο η ΑΑΒ όσο και το ΝΡD προσέφυγαν στα δικαστήρια για άρση της απαγόρευσης.

Εκπρόσωπος του γερμανικού κινήματος ειρήνης δήλωσε ότι -αν βοηθήσει και ο καιρός- η συμμετοχή φέτος αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, γιατί πολλοί Γερμανοί άρχισαν να βλέπουν την αλήθεια: ότι ο πόλεμος κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δεν έγινε για «ανθρωπιστικούς λόγους» και ότι η συμμετοχή σ' αυτόν του γερμανικού στρατού ήταν αδικαιολόγητη.


Θανάσης Βόρειος
Ανταποκριτής στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ