Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Βδομάδα απεργιών στις αυτοκινητοβιομηχανίες

ΣΕΟΥΛ.-

Σε αγωνιστική ετοιμότητα κάλεσε χτες η κεντρική εργατική συνομοσπονδία της Νότιας Κορέας τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν στις αποφάσεις της κυβέρνησης για πώληση βιομηχανικών μονάδων παραγωγής αλλά και συρρίκνωση των θέσεων εργασίας. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής ένωσης, η κινητοποίηση, στην οποία θα συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, θα έχει τη μορφή 24ωρων κυλιόμενων απεργιών. Ωστόσο, χτες, διαφάνηκε το πρώτο ρήγμα στις πολυήμερες απεργίες που πραγματοποιούν εδώ και δύο περίπου μήνες οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία της ΝΤΑΕΒΟΥ.

Οι εργάτες της βασικής μονάδας της ΝΤΑΕΒΟΥ στην πόλη Μπουμπγιούνγκ (δυτικά της Σεούλ) έκαναν και χτες στάσεις εργασίας και διαδήλωση στους δρόμους της πόλης συναντώντας την αντίδραση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν να καταστείλουν τη διαδήλωση. Εκατοντάδες εργάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά της απειλούμενης ανεργίας και έριξαν στους αστυνομικούς αυγά και πέτρες. Διαδηλωτές και αστυνομικοί συνεπλάκησαν, αλλά τα επεισόδια δεν πήραν περαιτέρω διαστάσεις. Επιπλέον, δεν έγινε γνωστό εάν οι αστυνομικοί προέβησαν σε συλλήψεις απεργών... Πάντως, συνδικαλιστές ηγέτες των περίπου 7.500 εργαζομένων στη μονάδα παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας ΝΤΑΕΒΟΥ στο Μπουμπγιούνγκ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον απεργιακό τους αγώνα, ανταποκρινόμενοι στο ανάλογο κάλεσμα της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης της χώρας.

Εντούτοις, το ίδιο 24ωρο η κατάσταση στη νεότερη βιομηχανική μονάδα της ΝΤΑΕΒΟΥ στο Κουσάν ήταν αρκετά «διαφορετική». Οι περίπου 3.000 εργάτες του εργοστασίου στο Κουσάν αγνόησαν το κάλεσμα της κεντρικής συνδικαλιστικής ένωσης για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα, θεωρώντας πως επειδή απασχολούνται σε μία πιο σύγχρονη βιομηχανική μονάδα από την ηλικίας περίπου 30 χρόνων βιομηχανία της ΝΤΑΕΒΟΥ στο Μπουμπγιούνγκ, θα γλιτώσουν το κύμα απολύσεων... Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση προσπάθησε να καλλιεργήσει η διεύθυνση του εργοστασίου, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε χτες σε ξένο πρακτορείο πως «το εργοστάσιο στο Κουσάν δημιουργήθηκε πριν πέντε χρόνια και δε θα επηρεαστεί από τους νέους ξένους αγοραστές, ενώ αντίθετα, το εργοστάσιο του Μπουμπγιούνγκ θα κλείσει»!

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο αγοραστής της υπερχρεωμένης ΝΤΑΕΒΟΥ θα καθοριστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Μεταξύ της πλειάδας των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η υποψηφιότητα της Τζένεραλ Μότορς θεωρείται «φαβορί».

Την ίδια ώρα, όμως, το απεργιακό κύμα σαρώνει τις βιομηχανικές μονάδες άλλων δύο νοτιοκορεατικών εταιριών. Οπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια των Χιουντάι και Κία Μότορς έχουν αναγγείλει πως θα πραγματοποιήσουν αυτή τη βδομάδα κυλιόμενες 24ωρες απεργίες προς υποστήριξη των απεργών συναδέλφων τους σε εργοστάσια της ΝΤΑΕΒΟΥ.

Τέλος, χτες, υπεγράφη στην έδρα της ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ στην πόλη Πουσάν, η συμφωνία πώλησης της συγκεκριμένης νοτιοκορεάτικης αυτοκινητοβιομηχανίας στη γαλλική ΡΕΝΟ. Μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΡΕΝΟ, Ζορζ Ντουάν, δήλωσε πως η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα κάνει επενδύσεις 300.000.000 δολαρίων προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Ν. Κορέα σε μία περίοδο τεσσάρων χρόνων. Εντούτοις, η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στη Σεούλ, καθώς θεωρείται πως η συμφωνία πώλησης της ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ έκλεισε σε μάλλον χαμηλή τιμή (350.000.000 δολάρια) ενώ τα χρέη της εταιρίας που ανέρχονται στα 3,7 δισ. δολάρια δε θα τα επωμιστεί ο νέος ιδιοκτήτης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ