Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Και νέα «μυστηριώδης» δολοφονία

Καπνός υψώνεται από το αυτοκίνητο των αγνώστων που σκότωσαν τον Ουσκόκοβιτς, το οποίο ανατίναξαν για να καλύψουν τα ίχνη τους

Associated Press

Καπνός υψώνεται από το αυτοκίνητο των αγνώστων που σκότωσαν τον Ουσκόκοβιτς, το οποίο ανατίναξαν για να καλύψουν τα ίχνη τους
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο επιχειρηματίας Ζόραν «Σκόλε» Ουσκόκοβιτς, ο οποίος φέρεται αναμεμειγμένος στη δολοφονία του Ζέλικο Ρατνάτοβιτς, γνωστού και ως Αρκάν, φονεύτηκε την Πέμπτη το απόγευμα σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη συνοικία Βιντίκοβατς του Βελιγραδίου, μεταδίδουν γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφώνου «B92», μαζί με τον Ουσκόκοβιτς δολοφονήθηκε και ο αστυνομικός Μίλος Στεφάνοβιτς, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο, ενώ ο οδηγός του οχήματος, ονόματι Πέταρ Τζόκιτς, τραυματίστηκε.

Παρά το ότι σχετική είδηση μεταδόθηκε και από το (επίσημο) πρακτορείο « Τανγιούνκ», η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε επισήμως το φόνο. Ανεπισήμως, πάντως, αστυνομικοί πιστεύουν ότι η δολοφονία έγινε με πυρά από ένα δεύτερο αμάξι. Οι αυτόπτες λένε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα αυτόματο, με αποτέλεσμα αδέσποτες σφαίρες να πλήξουν ένα κιόσκι και ένα διερχόμενο ταξί. Κατά τις πληροφορίες οι επιτιθέντες διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο μάρκας Φολκσβάγκεν «Γκολφ», το οποίο αργότερα ανατινάχτηκε, κάτι που ανέφερε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου «Μπέτα». Εκτιμάται ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια να καλυφθούν τα ίχνη των ενόχων.

Ο Ουσκόκοβιτς φέρεται να είχε πολλά εστιατόρια στη Σουηδία, ένα ξενοδοχείο στη Βαρκελώνη και ένα τουριστικό συγκρότημα στην ισπανική Ριβιέρα. Σύμφωνα με το « B92» φέρεται ως αναμειγμένος σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και καυσίμων. Ηταν ένας από τους βασικούς υπόπτους για τη δολοφονία του Αρκάν στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», το Φλεβάρη. «Στον υπόκοσμο πιστεύεται -σημειώνει το Β92- ότι διέταξε το φόνο γιατί ο Αρκάν του πήρε κομμάτια των επιχειρήσεών του». Νωρίτερα, την περασμένη εβδομάδα, ο Ουσκόκοβιτς είχε γλιτώσει σώος από τη βομβιστική επίθεση με 3 κιλά πλαστικών εκρηκτικών, που κατέστρεψε το εξαώροφο κτίριο όπου έμενε.

Το όνομά του είχε «ακουστεί», σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, και στην υπόθεση της δολοφονίας του Μπράνισλαβ Λαΐνοβιτς- Ντούγκι, πρώην παραστρατιωτικού, πριν από ένα μήνα στο Βελιγράδι.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η δολοφονία του Ουσκόκοβιτς ομοιάζει με αυτόν, όταν δολοφονήθηκαν τους τελευταίους δυο μήνες πέντε άτομα που είχαν σχέση με τον υπόκοσμο: εκτέλεση εν κινήσει από διερχόμενο αυτοκίνητο και στη συνέχεια πυρπόληση του οχήματος που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Η δολοφονία προστίθεται σε ένα μακρύ κατάλογο ανάλογων ενεργειών στο Βελιγράδι, μεταξύ των οποίων και δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων, με ολοφάνερη πρόθεση τη διαμόρφωση κλίματος αστάθειας και επιτάχυνσης της διαδικασίας απορύθμισης της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς: Ερχεται δυο μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του γενικού διευθυντή της JAT, του γιουγκοσλαβικού αερομεταφορέα, Ζίκα Πέτροβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ