ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΟΝΟΜΑ ΠΓΔΜ
Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση
  • Την απόλυτη ευθυγράμμισή της με την Ουάσιγκτον επιχειρεί να κρύψει η μυστική διπλωματία της κυβέρνησης Καραμανλή
  • «Είμαι έτοιμος να στηρίξω την πρόταση Νίμιτς τώρα», αναφέρει στον Μπους ο Ελληνας πρωθυπουργός
  • Προς διευθέτηση των «διαφορών» στο Αιγαίο

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη μυστική διπλωματία καταφεύγει η κυβέρνηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να αποκρύψει την απόλυτη ευθυγράμμισή της με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επιδιώκοντας να διαδραματίσει ένα «σημαντικό ρόλο» στην περιοχή, η κυβέρνηση επιχειρεί να «κλείσει» εσπευσμένα και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον τα ανοιχτά θέματα, όπως το ζήτημα με το όνομα της ΠΓΔΜ, το Αιγαίο και το Κυπριακό.

Ακριβώς επειδή αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι να «προσαρμόσει» την πολιτική της στις αμερικανικές επιδιώξεις, οι κινήσεις της χαρακτηρίζονται από έντονη νευρικότητα, καθώς επιχειρεί να πείσει ότι έτσι υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Μάλιστα αξιώνει τυφλή εμπιστοσύνη και εν λευκώ εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έχει πλέον ανοιχτή γραμμή με την Ουάσιγκτον, την οποία ενημερώνει εκ των προτέρων για τις επόμενες κινήσεις της, ενώ δίνει αναφορά για τα αποτελέσματα των κινήσεών της.

Ενδεικτική του κλίματος υποτέλειας προς τις ΗΠΑ είναι η επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους, πριν καν ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για την επιστολή Νίμιτς, από τους οποίους όμως αξίωνε συναίνεση. Γενικότερα, απέναντι στο λαό η κυβέρνηση κρύβει τις προθέσεις και κινήσεις της επικαλούμενη το πάγιο επιχείρημα των αστών πολιτικών ότι «η διπλωματία δε διεξάγεται δημοσίως»(!).

Ειδικότερα:

- Στα Ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της «διευθέτησης» των «διαφορών» στο Αιγαίο με οδηγό τη νέα δομή και τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας και δείχνοντας θετική διάθεση για τη «μοιρασιά» των «γκρίζων ζωνών». Βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας με την οποία ουσιαστικά παραιτείται από το δικαίωμα της υπεράσπισης του FIR από τις παραβάσεις των τουρκικών αεροσκαφών. Παράλληλα, προσπαθεί να διατηρήσει το «καλό κλίμα» στις σχέσεις των δύο χωρών, φθάνοντας στο σημείο να κάνει τα «στραβά μάτια» στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την υποδαύλιση των «γκρίζων ζωνών» (Ιμια).

- Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση επιδιώκει να «κλείσει» άμεσα το ζήτημα της ονομασίας, ακριβώς για να φύγει από τη μέση ένα αγκάθι, το οποίο εμποδίζει να αναδείξει τον «πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας» στα Βαλκάνια, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την αμερικανόπνευστη πρόταση Νίμιτς και ζητά ουσιαστικά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να κάνει το ίδιο.

Γενικότερα, η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι ΗΠΑ θα εκτιμήσουν τη συμπεριφορά του «καλού παιδιού», ώστε να αποκτήσουν το πολυπόθητο ρόλο που διεκδικούν στην περιοχή στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

«Αναφορά» Καραμανλή στον Μπους

Αποσπάσματα της επιστολής του πρωθυπουργού στον Αμερικανό Πρόεδρο, πριν ακόμα από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Τον Πρόεδρο Μπους αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει πρώτα πρώτα για την «ετοιμότητά» του να στηρίξει την πρόταση Νίμιτς ο Κ. Καραμανλής, επιδεικνύοντας συμπεριφορά «καλού παιδιού» απέναντι στα υπερατλαντικά αφεντικά.

Από την επιστολή, που για ευνόητους λόγους δεν έδωσε ολόκληρη στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, προκύπτει σαφώς ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θεωρεί μοναδική ευκαιρία την πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και δεσμεύεται να τη στηρίξει «τώρα», αφήνοντας σαφώς να φανεί ότι δεν έχει σοβαρές αντιρρήσεις και άρα ούτε διάθεση για διαπραγματεύσεις.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επιστολή του Κ. Καραμανλή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο εστάλη την περασμένη Παρασκευή, πριν καν ενημερωθούν, έστω λειψά, οι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να εξασφαλιστεί η «συναίνεσή» τους. Την ίδια μέρα ενημερώθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Παρόμοια επιστολή εστάλη στις αρχές της βδομάδας στον προεδρεύοντα της ΕΕ, Ζ. Κλοντ Γιούνκερ, στον πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, και στον Γερμανό καγκελάριο, Γκ. Σρέντερ.

Σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ των «Νέων», στην επιστολή αναφέρεται πως η ονομασία που προτείνει ο Νίμιτς (Republika Makedonijia - Skopie) αποτελεί έναν καλό συμβιβασμό («good compromise»), τον οποίο αποδέχεται η Ελλάδα και μάλιστα ότι γι' αυτό «θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμπαράστασή σας», ώστε η πρόταση Νίμιτς να γίνει αποδεκτή από τα Σκόπια! Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος το διέψευσε μεν, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή, με αποτέλεσμα τα ερωτήματα να αιωρούνται...

Το απόσπασμα της επιστολής που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση έχει ως εξής:

«Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο μέρη, στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, κ. Mathew Nimetz, έχει υποβάλει μία πρόταση, με τη μορφή ενός συνολικού σχεδίου Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, σχετικά με την τελική διευθέτηση αυτού του εκκρεμούς ζητήματος.

Συγκεκριμένα, το όνομα που προτείνεται από τον ειδικό εκπρόσωπο είναι "Republika Makedonija-Skopje", αμετάφραστο. Αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται επισήμως στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση συστήνει στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς επίσης και τα κράτη, να υιοθετήσουν το προαναφερθέν όνομα για επίσημη διεθνή χρήση. Το συνταγματικό όνομα "Republika Makedonija" θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή που θα μπορούσε να έχει αρνητικές παρενέργειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001. Αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχτούμε σαν βάση για μια λύση. Για δεκαπέντε χρόνια, διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν μια λύση μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα. Γι' αυτό, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σ' αυτήν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ολοκλήρωση στις ευρω-ατλαντικές δομές. Αυτή η πρόταση παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής».

Τα κύρια σημεία της πρότασης Νίμιτς

Το πλήρες κείμενο των προτάσεων του Μ. Νίμιτς - που αποτελείται από ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ, την ερμηνευτική επιστολή Νίμιτς και ένα παράρτημα - αποκάλυψε χτες η «Ελευθεροτυπία», η οποία ταυτόχρονα, μέσω του κύριου άρθρου της, θεωρεί ότι «η πρόταση Νίμιτς προσφέρεται για διαπραγμάτευση».

Τα κυριότερα σημεία της πρότασης Νίμιτς έχουν ως εξής:

-- Αναγνωρίζει ότι η συνταγματική ονομασία του κράτους που προηγουμένως έγινε δεκτό ως «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι «Republika Makedonija».

-- Αναγνωρίζει ότι η συνταγματική ονομασία «Republika Makedonija» θα χρησιμοποιείται για εσωτερικούς σκοπούς εντός του κράτους που είχε γίνει δεκτό προσωρινά ως «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

-- Καθορίζει ότι για κάθε επίσημη χρήση εντός του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, το κράτος που προσωρινά έγινε δεκτό ως «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα αποκαλείται εφεξής «Republika Makedonija - Skopje», ονομασία η οποία θα είναι νομικά ισότιμη με το συνταγματικό όνομα για διεθνή χρήση, και ότι επιθετικοί και άλλοι προσδιορισμοί θα είναι στη μορφή που προσαρτώνται σ' αυτή την απόφαση.

-- Συστήνει να υιοθετήσουν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις και άλλα επίσημα μέρη τη χρήση που αναφέρεται ανωτέρω για διεθνή χρήση, διακηρύσσει όμως ότι κανένα κράτος δε θα επιδιώξει να ασκήσει ανάρμοστη επιρροή σε άλλους προκειμένου να επηρεάσει τη χρήση από οποιονδήποτε άλλο επίσημο οργανισμό, κράτος ή άλλο επίσημο μέρος.

-- Λαμβάνει υπόψη ότι το «Μακεδονία» (σ.μ. Macedonia στο κείμενο) αναφέρεται σε μια γεωγραφική περιοχή που καλύπτει το σύνολο ή μέρος πολλών κρατών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένου, αλλά όχι αποκλειστικά, του κράτους που προσωρινά έγινε δεκτό ως «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

-- Λαμβάνει υπόψη ότι το «Μακεδονία» (σ.μ. Macedonia στο κείμενο) έχει σημασία και συνδέεται επί μακρόν με την κληρονομιά, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού από την αρχαιότητα, ότι το «Μακεδονία» είναι όνομα ευρέως χρησιμοποιούμενο για περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ότι οι κάτοικοι της περιοχής, εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνήθως αποκαλούνται «Μακεδόνες».

-- Διακηρύσσει ότι κανένα κράτος ή επίσημη υποδιαίρεση αυτού δε θα αποκαλείται οποτεδήποτε σε διεθνή επίσημη χρήση ως «Μακεδονία» (Macedonia) ή «Makedonija».

Στο παράρτημα αναφέρονται τα εξής:

  • Το συνταγματικό όνομα είναι Republika Makedonija. Ωστόσο, συμφώνως προς το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (2005), το όνομα Republika Makedonija - Skopje θα χρησιμοποιείται για κάθε επίσημη χρήση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
  • Επίθετο - Εθνικότητα: Makedonian της Republika Makedonija -Skopje -- Makedonians (για τους πολίτες της χώρας).
  • Γλώσσες: Makedonian (μακεδονική).

Σημειώνεται ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται με αυτόν το συλλαβισμό σε όλες τις γλώσσες και να μη μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες.

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Αμεση καθοδήγηση

«Εποικοδομητικό βήμα» θεωρεί την κατάθεση της πρότασης Νίμιτς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι η όλη διαδικασία τελεί υπό την «υψηλή εποπτεία» τους.

«Η κατάθεση της πρότασης και η συνεργασία με τα μέρη με αυτό τον τρόπο αποτελούν ένα εποικοδομητικό βήμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρ. Μπάουτσερ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις ιδέες που παρουσίασε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Ενθαρρύναμε και τα δυο μέρη να αντιμετωπίσουν την πρόταση με σοβαρότητα. Είμαστε σε επαφή και με τα δυο μέρη, όπως και με τα Ην. Εθνη, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνουμε να κοιτάξουν σοβαρά το θέμα και να το λύσουν», κατέληξε ο Ρ. Μπάουτσερ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κήρυγμα «προσαρμογής»

«Πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε» θεωρεί ο Κ. Μητσοτάκης την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, επικροτώντας τη στάση της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο χτεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του «Αλφα» ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου για το Αιγαίο», εκτιμώντας μάλιστα ότι η Ελλάδα που έχει... «ισχυρά θέση» έναντι της Τουρκίας, πρέπει να δείξει ψυχραιμία. Επανέφερε το γνωστό ιδεολόγημα περί «κακών στρατιωτικών» και «καλού Ερντογάν», για να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ χαρακτήρισε σωστή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τακτική του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι πέτυχε να ξεφύγει η Ελλάδα από την απομόνωση και «σήμερα το πρόβλημα το έχουν τα Σκόπια». Προέβλεψε ωστόσο ότι «δεν πάμε σε λύση» στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «εξαιτίας της αδιαλλαξίας των Σκοπίων». Τόνισε όμως ότι πρέπει να φύγει από τη μέση ένα αγκάθι για να αναδειχτεί ο ρόλος της χώρας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι πιθανότατα το Κόσσοβο θα αποκτήσει την ανεξαρτησία του και «επόμενος στόχος του αλβανικού ιμπεριαλισμού(!) θα είναι η Δημοκρατία των Σκοπίων».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εμμεσα αρνητικός στην πρόταση Νίμιτς

Με τη φράση «το θέμα δεν είναι η επιστολή», ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να σχολιάσει την κίνηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, να στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, με την οποία αποδέχεται την πρόταση Νίμιτς ως βάση διαπραγμάτευσης για τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πολιτική του κόμματός του, να θεωρεί την εξωτερική πολιτική της χώρας με βάση την εξυπηρέτηση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, δεν τόλμησε ούτε να σχολιάσει αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού, και δήλωσε: «Η ουσία είναι ότι, απορεί κανείς, εκεί που συζητούσαμε σε διεθνές επίπεδο την ονομασία της γείτονος χώρας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τώρα βρισκόμαστε σε μια θέση να συζητάμε το αν εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο "Μακεδονία". Νομίζω, αυτό τα λέει όλα». Βέβαια, ο ίδιος παρέλειψε να σημειώσει ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «παρέδωσαν» την επίλυση του ζητήματος στις ΗΠΑ και ότι η πρόταση Νίμιτς κινήθηκε ακριβώς στη λογική της προώθησης των συμφερόντων των υπερατλαντικών αφεντικών στην περιοχή.

Συνάντηση Σολάνα - Βαλινάκη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας).--

Συνάντηση για το θέμα της τελικής ονομασίας της ΠΓΔΜ είχε χτες το απόγευμα ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαλινάκης, με τον ύπατο εκπρόσωπο των 25 χωρών της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ Σολάνα στις Βρυξέλλες. Ο Χ. Σολάνα επανέλαβε την ανάγκη για την εξεύρεση μιας άμεσης και κοινά αποδεκτής από τις δύο πλευρές λύση. Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν, μετά το τέλος της συνάντησης, πως η πρόταση Νίμιτς περιέχει σημεία που δυσαρεστούν και τις δύο πλευρές, αλλά είναι μία συμβιβαστική λύση από την οποία μπορεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πηγές, η πρόταση της ΠΓΔΜ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αφετηρία διαπραγματεύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι συζητήσεις και η κινητικότητα που υπάρχει αυτή την περίοδο όσον αφορά το θέμα της FYROM είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, την οποία η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει ούτως ώστε να βρεθεί τελικά μία οριστική λύση στο συγκεκριμένο θέμα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Η λύση στη συνεδρίαση του... θεσμού

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τη συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ζητά ο Συνασπισμός με απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας, στην οποία επιρρίπτει ξανά το σύνολο των ευθυνών για τα όσα διαδραματίζονται στα Βαλκάνια στις ΗΠΑ, αρνούμενος επίμονα να δει τον ανταγωνισμό των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ξεδιπλώνεται στην περιοχή και να αναγνωρίσει, έστω στο ελάχιστο, τις ευθύνες της ΕΕ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, που και υπαρκτές και μεγάλες είναι. Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα με τη FYROM για έναν εντονότερο προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών προτεραιοτήτων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή! Απεναντίας δε θα είχε κανένα πρόβλημα η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας να υπηρετεί τις ευρωενωσιακές προτεραιότητες, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει επιμείνει υπέρ της «ανάγκης» σύσφιξης των σχέσεων των βαλκανικών χωρών με την ΕΕ και ένταξής τους σ' αυτήν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ