ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
Σελ. /40
Η λογική του «διαίρει και βασίλευε»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το κύριο είναι πως η προωθούμενη λύση της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει ως φορέα τις ΗΠΑ και εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις των τελευταίων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. «Σφραγίζεται» από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις «μεγάλες» ευρωενωσιακές δυνάμεις (Γερμανία, Γαλλία, κλπ.), όπως και απ' όλα όσα οι αντιθέσεις αυτές συνεπάγονται.

Αυτά γράφαμε το περασμένο Σάββατο. Και τα στηρίζαμε, τόσο στο γεγονός πως η πρωτοβουλία Νίμιτς συνδεόταν άμεσα και είχε ως προϋπόθεση τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στην προωθούμενη από τους Αμερικανούς ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, όσο και στους γενικότερους προσανατολισμούς της πολιτικής των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια. Αλλωστε, οι δραματικές εμπειρίες, που έχουν σωρεύσει οι βαλκανικοί λαοί τα 15 τελευταία χρόνια από τις ωμές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, δεν αφήνουν αμφιβολίες.

Οι εξελίξεις των επομένων ημερών (δημοσιοποίηση του περιεχομένου των «ιδεών» Νίμιτς, παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ κλπ.) έκαναν ακόμη περισσότερο φανερό πως η αμερικανόπνευστη πρωτοβουλία φέρνει βαριά πάνω της τη «σφραγίδα» του «διαίρει και βασίλευε». Και μπορούμε με σιγουριά να προβλέψουμε ότι στο μέλλον θα δούμε και θα μάθουμε πολύ περισσότερα...

Ο ... έλεγχος

Μετά την πρόσφατη μεγάλη φασαρία, σχετικά με μολυσμένα τρόφιμα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) δημοσιοποίησε τις προάλλες τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε σειρά μεγάλων επιχειρήσεων και αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που πραγματοποίησε τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη και αφορούσε σε επιχειρήσεις, που πρωτογενώς προμηθεύονται χύμα όσπρια, τα τυποποιούν και τα συσκευάζουν για τελική πώληση. Τι βρήκε η έρευνα; Στη μεγάλη τους πλειοψηφία (8 στις 11), οι επιχειρήσεις εξαπατούν τους εργαζόμενους - καταναλωτές, παρουσιάζοντας και πουλώντας εισαγόμενα όσπρια, ως ελληνικά, ή αποκρύβοντας την προέλευσή τους.

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώθηκε η ασυδοσία που βασιλεύει στο χώρο των τροφίμων. Πόσο μάλλον, αν πάρουμε υπόψη ότι η έρευνα της ΓΓΚ περιορίστηκε στα ζητήματα σήμανσης των ετικετών και δεν επεκτάθηκε στην καταλληλότητα των προαναφερομένων τροφίμων, παρότι - για παράδειγμα - σε αρκετές περιπτώσεις τα εισαγόμενα όσπρια προέρχονταν από χώρες, όπου ...ευδοκιμούν οι καλλιέργειες «μεταλλαγμένων».

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι έγινε και κοστολογικός έλεγχος, αλλά - όπως αναφέρει το υπουργείο - είχε ...θεωρητικό και στατιστικό μόνο χαρακτήρα, καθώς «οι τιμές σ' αυτά τα είδη διαμορφώνονται ελεύθερα, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία». Απ' ό,τι μαθαίνουμε, πάντως, τα καθαρά κέρδη έφταναν μέχρι και το 129%!

Την απάντηση στο ερώτημα, αν συνιστούν όλα τα παραπάνω στοιχειωδώς ουσιαστικό έλεγχο, την αφήνουμε στην κρίση σας...

«Σάρωμα... »

Με πρόγραμμα, επιμονή και αποφασιστικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την πλήρη μετατροπή των δημοσίων αγαθών της Παιδείας και της Υγείας σε ακριβά εμπορεύματα, τα οποία παραδίδει στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Βεβαίως, δεν ανοίγει δικούς της δρόμους, αλλά ακολουθεί τον «ντορό» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που είχαν φροντίσει να υποβαθμίσουν ό,τι δημόσιο υπήρχε σ΄ αυτούς τους χώρους και προετοίμασαν την ορμητική είσοδο της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Ολες οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα αρμόδια υπουργεία στοχεύουν στο «σάρωμα» των δημόσιων συστημάτων Παιδείας και Υγείας - Πρόνοιας και στην παράδοσή τους στα «νύχια» της πλουτοκρατίας.

Μάλιστα, οι κυβερνητικές ενέργειες διέπονται από μια κυνικότητα που προκαλεί, αλλά δεν εκπλήσσει, καθώς οι κυβερνώντες εκμεταλλεύονται το «κλίμα μοιρολατρικής αποδοχής» που δημιούργησαν, επί χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως και την αδράνεια του συνδικαλιστικού κινήματος των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών το οποίο, ευνουχισμένο και αδύνατο, δε θέλει και δεν μπορεί να προβάλλει ουσιαστικές αντιδράσεις.

Από την άλλη, η λαϊκή «μουρμούρα» για την πανάκριβη «δωρεάν» Παιδεία και η «γκρίνια» για την εμπορευματοποίηση της Υγείας δε φτάνουν, για να σταματήσουν την κυβερνητική «φούρια» και χρειάζεται η ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος, αποφασισμένου και ικανού να συγκρουστεί και να ανατρέψει την πολιτική «σαρώματος» των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Βασιλικότεροι του βασιλέως...

Ετσι γίνεται συνήθως. Οι «παρατρεχάμενοι» αισθάνονται την υποχρέωση, να δείξουν μεγαλύτερο ζήλο, ακόμη κι απ' αυτά τα «αφεντικά». Κι έτσι, γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως...

Οι ιθύνοντες του κρατικού ραδιοσταθμού ΝΕΤ 105,8 διοργάνωσαν πρόσφατα «ολοήμερο ενημερωτικό μαραθώνιο» για το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών, καλύπτοντας το σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης στο θέμα», όπως σημειώνουν οι ίδιοι σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Στο πλαίσιο του μαραθωνίου αυτού, λοιπόν, έθεσαν και δυο ερωτήματα στην ιστοσελίδα του ρ/σ, ζητώντας τις απαντήσεις των ακροατών. Τα ερωτήματα αυτά ήταν: 1. Ποιοι είναι οι λόγοι, για τους οποίους κρίνετε αναγκαία τη Συνταγματική Συνθήκη; 2. Η Συνταγματική Συνθήκη προβλέπει το «δικαίωμα του πολίτη στην πρωτοβουλία» (ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νόμου). Σε ποιους τομείς θα θέλατε να το χρησιμοποιήσετε;

Πάλι καλά, που δεν έβαλαν το ερώτημα: Πόσο καλό θεωρείτε το «ευρωσύνταγμα»; Πολύ καλό ή πάρα πολύ καλό;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι καρποί της πολιτικής τους

Η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά, και γενικότερα σε όλο το πλέγμα των λεγόμενων εθνικών θεμάτων, πάει από το κακό στο χειρότερο. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική της όλο και πιο βαθιάς πρόσδεσης στο ιμπεριαλιστικό άρμα και της συνειδητής εμπλοκής στη «νέα τάξη πραγμάτων» όλων των ζωτικής σημασίας υποθέσεων, που αφορούν στα κυριαρχικά δικαιώματά της και στο μέλλον του ελληνικού λαού και της ειρήνης στην περιοχή.

Βέβαια, δεν μπορεί να ερμηνεύσει η άποψη των «κακών» κυβερνητικών χειρισμών ή των «λαθών», αν και μπορεί να υπάρχουν κι αυτοί, τα πραγματικά αίτια της συγκεκριμένης κατάστασης. Πρώτα απ' όλα, είναι ζήτημα στρατηγικών επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ο ρόλος της Ελλάδας που διεκδικούν οι δύο εταίροι του δικομματισμού, για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, στα πλαίσια του νέου ιμπεριαλιστικού καταμερισμού, είναι ο ίδιος. Οπως επίσης και η πολιτική, τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, ταυτίζεται στις βασικές επιλογές τους, ενώ οι διαφοροποιήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε επιμέρους χειρισμούς. Στα πλαίσια αυτών των επιλογών έχουν δρομολογηθεί, επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και επιταχύνονται σήμερα επί ΝΔ, εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, που σε τελική ανάλυση θα οδηγήσουν στη διχοτόμηση και στην αμερικανοποίησή του. Ας μην ξεχνάμε την ένταξη της ασφάλειας της χώρας στη λεγόμενη συλλογική ασφάλεια υπό το ΝΑΤΟ, τη διαβόητη Συμφωνία της Μαδρίτης, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ελσίνκι, που άνοιξαν το δρόμο επισημοποίησης των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

Η πορεία αυτή αρχίζει με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στα τέλη της δεκαετίας του '90, με την εκχώρηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης της επιχειρησιακής ευθύνης. Η υπόθεση του ορισμού των νέων αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο στο τέλος του 2003, όπου καταργήθηκαν ελληνικοί αεροδιάδρομοι για να μπορούν χωρίς εμπόδια τα τουρκικά μαχητικά να μπαίνουν παράνομα στο Αιγαίο. Η υπόθεση της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, που έχει αφεθεί στην τύχη της. Ο χειρισμός των ζητημάτων της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και η προχτεσινή υπόθεση των ανακοινώσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περί μη αναχαιτίσεων των τουρκικών μαχητικών που μπαίνουν παράνομα στο ελληνικό FIR στο Αιγαίο. Η πορεία του Κυπριακού. Η υπόθεση του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Ολα αυτά έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την προσδοκία της συμμετοχής της ελληνικής πλουτοκρατίας στην ιμπεριαλιστική λεία μέσω και της συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική δράση.

Ομως, αυτή η πολιτική ανοίγει τις πόρτες για τα ακόμα χειρότερα που πρόκειται να έρθουν, με αλλαγές συνόρων και ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους με θύμα και το λαό μας. Που δεν έχει άλλο δρόμο από την αντίσταση σ' αυτά τα σχέδια, με βασικό αίτημα την απεμπλοκή της χώρας από την ιμπεριαλιστική δράση και την κοινωνικοπολιτική πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ