Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο ... έλεγχος

Μετά την πρόσφατη μεγάλη φασαρία, σχετικά με μολυσμένα τρόφιμα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) δημοσιοποίησε τις προάλλες τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε σειρά μεγάλων επιχειρήσεων και αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που πραγματοποίησε τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη και αφορούσε σε επιχειρήσεις, που πρωτογενώς προμηθεύονται χύμα όσπρια, τα τυποποιούν και τα συσκευάζουν για τελική πώληση. Τι βρήκε η έρευνα; Στη μεγάλη τους πλειοψηφία (8 στις 11), οι επιχειρήσεις εξαπατούν τους εργαζόμενους - καταναλωτές, παρουσιάζοντας και πουλώντας εισαγόμενα όσπρια, ως ελληνικά, ή αποκρύβοντας την προέλευσή τους.

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώθηκε η ασυδοσία που βασιλεύει στο χώρο των τροφίμων. Πόσο μάλλον, αν πάρουμε υπόψη ότι η έρευνα της ΓΓΚ περιορίστηκε στα ζητήματα σήμανσης των ετικετών και δεν επεκτάθηκε στην καταλληλότητα των προαναφερομένων τροφίμων, παρότι - για παράδειγμα - σε αρκετές περιπτώσεις τα εισαγόμενα όσπρια προέρχονταν από χώρες, όπου ...ευδοκιμούν οι καλλιέργειες «μεταλλαγμένων».

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι έγινε και κοστολογικός έλεγχος, αλλά - όπως αναφέρει το υπουργείο - είχε ...θεωρητικό και στατιστικό μόνο χαρακτήρα, καθώς «οι τιμές σ' αυτά τα είδη διαμορφώνονται ελεύθερα, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία». Απ' ό,τι μαθαίνουμε, πάντως, τα καθαρά κέρδη έφταναν μέχρι και το 129%!

Την απάντηση στο ερώτημα, αν συνιστούν όλα τα παραπάνω στοιχειωδώς ουσιαστικό έλεγχο, την αφήνουμε στην κρίση σας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ