Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Σε απόλυτη συμφωνία ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της ανταποκρίτριάς μας).--

Στα θέματα που απασχόλησαν την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, ήταν και αυτό της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας. Με την Ευρώπη να προωθεί το αμερικανικό πρότυπο των προληπτικών πολέμων, ανάλογα με τα συμφέροντά της, τόσο στις κατά καιρούς εκθέσεις που τίθενται σε ψηφοφορία και υπερψηφίζονται από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών, η ΕΕ αποκαλύπτει τον πραγματικό της χαρακτήρα και στη Συνταγματική Συνθήκη, που κατοχυρώνει τέτοιου είδους πρακτικές...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια συζήτησης των εκθέσεων για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας, είπε χαρακτηριστικά «οι δύο εκθέσεις που συζητούνται σήμερα παρουσιάζουν με σαφήνεια την ταυτότητα και τον ιμπεριαλιστικό επιθετικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σημείωσε δε ότι οι εν λόγω εκθέσεις «επιβεβαιώνουν την κοινή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά λαών και χωρών, η οποία, εκτός των άλλων, θα στηρίζεται στο θηριώδες δόγμα του προληπτικού πολέμου, το οποίο καταγράφεται στις εκθέσεις και αναφέρεται με σαφήνεια στη Συνταγματική Συνθήκη». Οπως τόνισε «θέτουν σαν άμεση προτεραιότητα την καλύτερη προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις από κοινού με το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή και αυτοτελώς. Στο όνομα της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης φωτογραφίζονται οι χώρες και οι περιοχές νέων επεμβάσεων, που αρχίζουν από τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και επεκτείνονται σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, με πρόσχημα την ενίσχυση της διεθνούς τάξης».

Οπως επισήμανε ο Θ. Παφίλης, «η φιλοσοφία της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας, αποτελεί την ευρωπαϊκή εκδοχή του ιμπεριαλιστικού δόγματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής "περί προστασίας των αμερικανικών συμφερόντων", στο όνομα του οποίου έγιναν εκατοντάδες επεμβάσεις, που έσπειραν το θάνατο και την καταστροφή σε όλες τις γωνιές του πλανήτη».

Ενώ καταλήγοντας είπε πως «πιστεύουμε ότι οι λαοί αφυπνίζονται. Θα αντισταθούν και δε θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για να θυμόμαστε... (2018-11-10 00:00:00.0)
«Οι λαοί μπορούν να νικήσουν τον ιμπεριαλισμό» (2007-04-28 00:00:00.0)
Αποτυπώνει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ (2006-11-23 00:00:00.0)
Τα διαπιστευτήρια του ΠΑΣΟΚ (2006-04-20 00:00:00.0)
Ολα για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ (2003-04-05 00:00:00.0)
Η συμφωνία για τις βάσεις στην Ελλάδα (2000-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ