ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αθλιες συνθήκες εργασίας

Τριήμερη κατάληψη έχουν ξεκινήσει από χτες

Οι έκτακτοι παραδίδουν κανονικά μαθήματα, αλλά δεν πληρώνονται
Οι έκτακτοι παραδίδουν κανονικά μαθήματα, αλλά δεν πληρώνονται
Δε φτάνει που για δεκαετίες δουλεύουν σε «συνθήκες γαλέρας», τώρα απειλούνται και με οριστική απώλεια της δουλιάς τους, ενώ θα έπρεπε να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Ο λόγος για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, που έχουν προχωρήσει από χτες σε τριήμερη κατάληψη στο ίδρυμα της Αθήνας και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στο ΤΕΙ της Κρήτης.

Στο ΤΕΙ Αθήνας οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για τις ώρες που έχουν δουλέψει από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, οι συμβάσεις τους για το χειμερινό εξάμηνο υπογράφτηκαν πριν ένα μήνα (δηλαδή αφού είχε τελειώσει το χειμερινό εξάμηνο!), ενώ για το εαρινό εξάμηνο δε γνωρίζουν ακόμα τι μέλλει γενέσθαι, αν και δουλεύουν κανονικότατα.

Και σα να μην έφταναν αυτές οι άθλιες συνθήκες, ο Σύλλογος Εκτακτων Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Αθήνας πληροφορήθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει έτοιμο ένα νομοσχέδιο που μειώνει τον αριθμό των εκτάκτων στα ιδρύματα και ορίζει ότι οι ανάγκες που θα προκύπτουν, θα καλύπτονται από υπερωρίες των μονίμων εκπαιδευτικών και από το προσωπικό συντήρησης των εργαστηρίων (!), που μέχρι τώρα δεν έχει δικαιώματα διδασκαλίας.

Το γεγονός ότι το 70% του συνόλου των εκπαιδευτικών στα ΤΕΙ είναι έκτακτοι αποτελεί φυσικά ένα σοβαρό πρόβλημα για τα ιδρύματα και τις σχέσεις εργασίας αυτών των ανθρώπων, οι συμβάσεις των οποίων ανανεώνονται συνεχώς για 10, 15 και 20 χρόνια. Ωστόσο, η αναγκαία κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων (ή ακόμα και η μείωσή του) δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από δημιουργία του αντίστοιχου κι ακόμα μεγαλύτερου αριθμού μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας. Οτιδήποτε άλλο, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τα ΤΕΙ, τα οποία παραμένουν ιδρύματα β΄ κατηγορίας.

Οι έκτακτοι του ΤΕΙ Αθήνας ζητούν να κριθούν από εκλεκτορικά σώματα και να αναχαρακτηριστούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου ή να προκηρυχτούν θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους.

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου Μονίμων Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει ότι θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και θα σταθεί αρωγός σε όλες τις δράσεις που θα στοχεύουν στην ουσιαστική ανωτατοποίηση των ιδρυμάτων.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Αποπροσανατολιστικός «καυγάς» για το ΤΕΙ

Αποπροσανατολιστικός «καυγάς» άνοιξε μεταξύ δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας - μετά από πρόταση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας - να μεταφέρει δυο Τμήματα του Ιδρύματος από τα Ψαχνά, σε νέες εγκαταστάσεις στη Νέα Λάμψακο του Δήμου Ληλαντίων. Εκεί έχουν παραχωρηθεί 100 στρέμματα για ανέγερση κτιρίου για τα Τμήματα Αυτοματισμού και Τεχνολογίας Αεροσκαφών και τη σχετική απόφαση είχε υπογράψει στις 3/3/05 η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Με άλλη απόφασή της, όμως, μετά από 28 μέρες (31/3/05) και κάτω από πιέσεις «φίλιων δυνάμεων» που χρησιμοποίησε ο Νεοδημοκράτης δήμαρχος Μεσσαπίων (εκεί βρίσκεται σήμερα το ΤΕΙ) ανακάλεσε τη δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 2.934.672 ευρώ.

Εκτοτε ο «πράσινος» δήμαρχος Ληλαντίων σήκωσε «μπαϊράκι» με ενημερώσεις, λαϊκές συνελεύσεις μέχρι και κινητοποιήσεις εξάγγειλε «αν μας κόψουν αυτό το αναπτυξιακό έργο», όπως λέει.

Η διαμάχη για το μοίρασμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Χαλκίδας, ενός υποβαθμισμένου ιδρύματος, αποπροσανατολίζει αντικειμενικά το λαό από τη διεκδίκηση των πραγματικών του αναγκών, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι ο λαός χρειάζεται Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν, υψηλού επιπέδου, χωρίς ίχνος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, χορηγιών, διδάκτρων.

«Το ποιες σχολές απαιτούνται, με ποιο επιστημονικό αντικείμενο, με πόσους φοιτητές και σε ποιο τόπο θα λειτουργούν, απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, με τη συμμετοχή ειδικών αλλά και του λαού, με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας, την εξέλιξη των επιστημονικών κλάδων», τονίζει στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι σ' αυτό το σχεδιασμό «δεν έχουν θέση τοπικισμοί, μικροκομματικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες κάθε "τοπάρχη". Ούτε κριτήριο μπορεί να είναι το νοίκιασμα κάποιων σπιτιών, πελατεία στις καφετέριες κ.τ.λ. Πάγιο λαϊκό αίτημα, άλλωστε, είναι η στήριξη των φοιτητών - σπουδαστών από λαϊκά στρώματα, με δωρεάν σίτιση - στέγαση, σε σύγχρονες λέσχες, με υποδομή για αθλητικές και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες».

«Ενα Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένο "στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα"». Αντίθετα, επιβάλλεται η συγκέντρωση των διδακτικών, μελετητικών και ερευνητικών του εγκαταστάσεων, η συγκέντρωση του διδακτικού - ερευνητικού προσωπικού και των φοιτητών, ώστε να συγκροτηθεί μια δυναμική και δημιουργική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σ' αυτή τη βάση η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τους πανεπιστημιακούς να γυρίσουν την «πλάτη» στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού των «μπλε και πράσινων» παραγόντων, να καταδικάσουν την πολιτική της ΕΕ - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ που έχουν συμφωνήσει στην επίθεση απέναντι στην εκπαίδευση και την επιστήμη, αλλά και το ΣΥΝ που παριστάνει τον διαφωνούντα, ενώ είναι φανατικός οπαδός του «Ευρωμονόδρομου».


ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ
Διαφήμιση σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο

Καταγγελία της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Για συνεργασία με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει τη διευθύντρια του Λυκείου Τριανδρίας, το ΔΣ της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή του το ΔΣ τονίζει ότι η Δ΄ ΕΛΜΕΘ και το συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών, από τη φύση και το ρόλο τους, υπερασπίζονται τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε αντίθεση με τις τάσεις ιδιωτικοποίησης, γιατί θεωρούν ότι η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό, και διεκδικούν ουσιαστική αύξηση των δαπανών από τον προϋπολογισμό για τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ αντιτίθενται στη χορήγηση άμεσα ή έμμεσα κονδυλίων από τον προϋπολογισμό προς την ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει στα χέρια της η Δ΄ ΕΛΜΕ, η συνεργασία του Λυκείου με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο αφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες και αποτελεί από τα πράγματα διαφήμιση των συγκεκριμένων εκπαιδευτηρίων στους μαθητές του Λυκείου και στους γονείς τους. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνται χώροι του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου για δραστηριότητες του Λυκείου Τριανδρίας, όπως για άθληση, θεατρικές παραστάσεις. Φωτογραφία του ιδιοκτήτη των εκπαιδευτηρίων κοσμείται στο χώρο του σχολείου κ.ά.

Το ΔΣ στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η διευθύντρια του Λυκείου Τριανδρίας, αγνοώντας την κείμενη νομοθεσία, στα πλαίσια της συνεργασίας της, προσκάλεσε τον ιδιοκτήτη των εκπαιδευτηρίων του Β. Μαντουλίδη, σε εκδήλωση του Λυκείου για την Παιδεία με θέμα «Ποιοτική αναβάθμιση του σχολείου μας»(!). Στην εκδήλωση αυτή ο Β. Μαντουλίδης στο χαιρετισμό του ανάμεσα σε άλλα ομολόγησε ότι «Η συνεργασία με το Λύκειο Τριανδρίας αποδεικνύεται αμοιβαία επωφελής» και με την ανοχή της διευθύντριας είπε ότι «Στο απαξιωμένο δημόσιο σχολείο εξαιτίας της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας των εκπαιδευτικών, απάντηση μπορεί και πρέπει να είναι η προμήθεια κουπονιών από την Πολιτεία στους γονείς, ώστε να μπορούν να επιλέγουν» προβάλλοντας ουσιαστικά αίτημα για οικονομική ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε βάρος της δημόσιας.

Το ΔΣ της Δ΄ ΕΛΜΕΘ σημειώνει σχετικά ότι «για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο δεν ευθύνεται η "δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των καθηγητών", όπως ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδης, αλλά η Πολιτεία που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στη δημόσια Παιδεία αγνοώντας τα αιτήματα και τις θέσεις του σκ των καθηγητών αλλά και των άλλων φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας». Τέλος, καλεί τη διευθύντρια να διακόψει τη συνεργασία με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, να προστατεύει το κύρος της δημόσιας Παιδείας και των καθηγητών και να αφαιρέσει από το σχολείο της, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως διαφήμιση ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενισχυμένη η «Δημοκρατική Ενότητα»

Παρά την επιχείρηση νοθείας και αλλοίωσης του συσχετισμού δυνάμεων από την παράταξη της ΚΙΣΥΠ (ΠΑΣΟΚ) και την πλειοψηφία της «Αδέσμευτης Κίνησης Γονέων» (ΝΔ), ενισχυμένη βγήκε η «Δημοκρατική Ενότητα» στις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γονέων νομού Θεσσαλονίκης και στους αντιπροσώπους στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών.

Η «Δημοκρατική Ενότητα» πήρε 40 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ (είχε 26 ψήφους και 3 έδρες) ενώ εξέλεξε 11 αντιπροσώπους στη Συνομοσπονδία Γονέων. Ευνοημένη από το παιχνίδι νοθείας η ΚΙΣΥΠ βγήκε πρώτη δύναμη με 101 ψήφους και 8 έδρες στο ΔΣ (είχε 56 ψήφους και 6 έδρες) ενώ εξέλεξε 25 αντιπροσώπους στη Συνομοσπονδία. Η παράταξη της Αδ. Κιν. Γονέων πήρε 55 ψήφους και 4 έδρες στο ΔΣ (είχε 54 ψήφους και 6 έδρες) ενώ έβγαλε 15 αντιπροσώπους στη Συνομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές έγιναν με βάση το σύνολο των μαθητών στα σχολεία και όχι με βάση τον αριθμό των μαθητών των οποίων οι γονείς ψήφισαν στις εκλογές όπως ορίζει ο νόμος, το καταστατικό και η σχετική οδηγία της Συνομοσπονδίας Γονέων που μάλιστα είχε σταλεί έγκαιρα στην Ομοσπονδία νομού Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ