Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Αποπροσανατολιστικός «καυγάς» για το ΤΕΙ

Αποπροσανατολιστικός «καυγάς» άνοιξε μεταξύ δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας - μετά από πρόταση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας - να μεταφέρει δυο Τμήματα του Ιδρύματος από τα Ψαχνά, σε νέες εγκαταστάσεις στη Νέα Λάμψακο του Δήμου Ληλαντίων. Εκεί έχουν παραχωρηθεί 100 στρέμματα για ανέγερση κτιρίου για τα Τμήματα Αυτοματισμού και Τεχνολογίας Αεροσκαφών και τη σχετική απόφαση είχε υπογράψει στις 3/3/05 η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Με άλλη απόφασή της, όμως, μετά από 28 μέρες (31/3/05) και κάτω από πιέσεις «φίλιων δυνάμεων» που χρησιμοποίησε ο Νεοδημοκράτης δήμαρχος Μεσσαπίων (εκεί βρίσκεται σήμερα το ΤΕΙ) ανακάλεσε τη δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 2.934.672 ευρώ.

Εκτοτε ο «πράσινος» δήμαρχος Ληλαντίων σήκωσε «μπαϊράκι» με ενημερώσεις, λαϊκές συνελεύσεις μέχρι και κινητοποιήσεις εξάγγειλε «αν μας κόψουν αυτό το αναπτυξιακό έργο», όπως λέει.

Η διαμάχη για το μοίρασμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Χαλκίδας, ενός υποβαθμισμένου ιδρύματος, αποπροσανατολίζει αντικειμενικά το λαό από τη διεκδίκηση των πραγματικών του αναγκών, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι ο λαός χρειάζεται Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν, υψηλού επιπέδου, χωρίς ίχνος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, χορηγιών, διδάκτρων.

«Το ποιες σχολές απαιτούνται, με ποιο επιστημονικό αντικείμενο, με πόσους φοιτητές και σε ποιο τόπο θα λειτουργούν, απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, με τη συμμετοχή ειδικών αλλά και του λαού, με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας, την εξέλιξη των επιστημονικών κλάδων», τονίζει στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι σ' αυτό το σχεδιασμό «δεν έχουν θέση τοπικισμοί, μικροκομματικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες κάθε "τοπάρχη". Ούτε κριτήριο μπορεί να είναι το νοίκιασμα κάποιων σπιτιών, πελατεία στις καφετέριες κ.τ.λ. Πάγιο λαϊκό αίτημα, άλλωστε, είναι η στήριξη των φοιτητών - σπουδαστών από λαϊκά στρώματα, με δωρεάν σίτιση - στέγαση, σε σύγχρονες λέσχες, με υποδομή για αθλητικές και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες».

«Ενα Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένο "στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα"». Αντίθετα, επιβάλλεται η συγκέντρωση των διδακτικών, μελετητικών και ερευνητικών του εγκαταστάσεων, η συγκέντρωση του διδακτικού - ερευνητικού προσωπικού και των φοιτητών, ώστε να συγκροτηθεί μια δυναμική και δημιουργική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σ' αυτή τη βάση η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τους πανεπιστημιακούς να γυρίσουν την «πλάτη» στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού των «μπλε και πράσινων» παραγόντων, να καταδικάσουν την πολιτική της ΕΕ - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ που έχουν συμφωνήσει στην επίθεση απέναντι στην εκπαίδευση και την επιστήμη, αλλά και το ΣΥΝ που παριστάνει τον διαφωνούντα, ενώ είναι φανατικός οπαδός του «Ευρωμονόδρομου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ