ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Για το χατίρι του κεφαλαίου...

Η Ευρώπη, πρώτα απ' όλα, «πρέπει να γίνει ένα νέο πλαίσιο για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», που θα της επιτρέψουν να πρωτοστατεί στον παγκόσμιο «ανταγωνισμό». Αυτά τόνισε χτες στην ομιλία του στο 9ο Συνέδριο του «Economist» ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας την προώθηση μιας νέας γενιάς διαρθρωτικών αλλαγών που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο διεθνή ανταγωνισμό και να μεγιστοποιεί τα κέρδη του.

Μιλώντας εξ ονόματος της ντόπιας πλουτοκρατίας και κατηγορώντας συλλήβδην όποιους αντιστέκονται στον «ευρωμονόδρομο» ως «ευρωσκεπτικιστές», που όπως ισχυρίστηκε έχουν «κοινό τους» χαρακτηριστικό «το φόβο και την ανασφάλεια», υπογράμμισε ότι «σήμερα (σ.σ. χτες) ψηφίζουμε στη Βουλή με σημαντική πλειοψηφία υπέρ του Ευρωσυντάγματος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι στόχος όσων στηρίζουν με την πολιτική τους το «ευρωσύνταγμα», είναι μέσα σ' ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον να «υπάρχει και η έννοια της αλληλεγγύης, της κοινωνικής αλληλεγγύης». Βέβαια, ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή η «κοινωνική αλληλεγγύη» θα εντάσσεται στη «νέα εποχή», στη λογική τού να «μπορούμε να αλλάζουμε», να δεχόμαστε τις «μεταρρυθμίσεις», για να μπορούμε να είμαστε «ανταγωνιστικοί»...

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι οι ισότιμες σχέσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ και η ισότιμη συνεργασία με τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν στην ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης, αφού η ΕΕ έχει «διασφαλίσει την ειρήνη». Υποστηρίζοντας ουσιαστικά την πολιτική που οδηγεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, τόνισε ότι η Ευρώπη «μπορεί να ξεπερνά αντιθέσεις μεγάλες, όπως υπήρξαν με τον πόλεμο του Ιράκ και δυστυχώς δεν ήταν και δε βρέθηκε ενωμένη η Ευρώπη απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, αλλά θα μπορέσει να παίξει ρόλο και καλύτερο ρόλο και στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε, συγχρόνως, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξαν «μια εξωτερική πολιτική που προωθούσε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στη ΝΑ Ευρώπη, δημιουργώντας τον ενθουσιασμό για την Ευρώπη». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Ευρώπη αποτελεί τη μοναδική διέξοδο και ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού» και του θέματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ για την επίλυση των «διαφορών» όπως χαρακτήρισε τις προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σημείωσε ότι «η λύση βρίσκεται στην προοπτική η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αφού «μια ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα διασφαλίσει ευρύτερη σταθερότητα». Η πολιτική «προσέγγισης» με την Τουρκία κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ και των «ευρωατλαντικών» αφεντικών αποτελεί για τον Γ. Παπανδρέου «πολιτική ειρήνης και συνεργασίας»...

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αποφάσισαν να... ρίξουν τους τόνους

Σε μια προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων που προκάλεσε η οξύτατη αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε στο καταστατικό συνέδριο το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ΠΓ του Συνασπισμού εξέδωσε χτες ανακοίνωση όπου τα όσα απερίγραπτα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο βαφτίζονται «κουλτούρα των έντονων αντιπαραθέσεων αλλά και συλλογικότητας, ισχυρής συντροφικής αλληλεγγύης και απορρόφησης των εντάσεων», για την οποία «ο ΣΥΝ περηφανεύεται». Φυσικά, οι εργασίες του καταστατικού συνεδρίου κάθε άλλο παρά τέτοια χαρακτηριστικά είχαν, ωστόσο η ΠΓ εκτίμησε στη χτεσινή της συνεδρίαση πως οι τόνοι της δημόσιας αντιπαράθεσης πρέπει να πέσουν, συν τοις άλλοις και για να καθησυχαστεί η οργανωμένη βάση του κόμματος.

Παρ' όλα αυτά, οι σχέσεις του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου με μεγάλο τμήμα του στελεχικού δυναμικού παραμένουν στο χειρότερο δυνατό σημείο, ενώ κανείς δε γνωρίζει τι τροπή θα πάρουν και πώς θα εκδηλωθεί η μεταξύ τους ένταση μπροστά σε μάχες όπως αυτή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπου επιπλέον καταγράφεται και διαφωνία ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΚΠΕ του ΣΥΝ θα συνεδριάσει για να εκλέξει γραμματέα, όπως αποφάσισε το καταστατικό συνέδριο. Επικρατέστερος για τη θέση παραμένει ο Ν. Χουντής, παρά τη σύγκρουσή του με τον Αλ. Αλαβάνο για το θέμα της εναλλαγής των ευρωβουλευτών στα μισά της θητείας τους. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του κόμματος στο συνέδριο προειδοποίησε ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει τον ΣΥΝ σε κατάσταση κρίσης, ενώ ο Ν. Χουντής χτες σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό επέμεινε ότι «δυστυχώς για άλλη μια φορά, ενώ δημοσίως είχαμε εξαγγείλει την εναλλαγή στους ευρωβουλευτές, φαίνεται ότι δεν μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε. Δεν είναι καλό σημάδι η εξέλιξη αυτή, διότι κάποια πράγματα που λέμε στον κόσμο ότι θέλουμε να αλλάξουμε, φαινόμαστε στη συνέχεια να μην μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε και αυτό δεν είναι καλό γιατί δε δείχνουμε συνεπείς».

Σύσκεψη της ΚΟ Φαρμάκου του ΚΚΕ

Η ΚΟ Φαρμάκου του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟΑ, στον 5ο όροφο, στις 6.30 μμ, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Πολιτική πρόταση του ΚΚΕ».

ΣΕΒ
Περισσότερη «ευελιξία» και «απελευθέρωση» αγορών

Θέτοντας τις προτεραιότητες των Ελλήνων βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, τόνισε στην ομιλία του στο Συνέδριο ότι χρειάζεται λιγότερη «γραφειοκρατία» και περισσότερη «ευελιξία», γενικά, αλλά και ειδικά στις εργασιακές σχέσεις. Εχοντας, πρόσφατα, ενθαρρυνθεί από την κυβερνητική πολιτική να αμφισβητήσει ευθέως και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι βιομήχανοι πιέζουν όλο και περισσότερο για την ανατροπή κι άλλων εργατικών δικαιωμάτων με στόχο την απόλυτη κυριαρχία του εργοδοτικού «νόμου» και της ασυδοσίας τους.

Η ΕΕ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων συνεχίζοντας τις απελευθερώσεις των αγορών και των υπηρεσιών και να δώσει έμφαση στην ευελιξία της αγοράς του εργατικού δυναμικού! Μια ευελιξία που έχει άμεση σχέση και με το ασφαλιστικό, καθώς συνδέεται άρρηκτα με τις εργασιακές σχέσεις. Εξάλλου και με δηλώσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου επισήμανε ότι «αν θέλουμε νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούμε να τις εξασφαλίσουμε αυξάνοντας το κόστος των επιχειρήσεων»! Θέση που ενστερνίζεται η κυβέρνηση και την υλοποιεί με διάφορες επεμβάσεις.

Παράλληλα ο Οδ. Κυριακόπουλος επιδοκίμασε την πολιτική της ΕΕ στο πλαίσιο της αντιλαϊκής «Στρατηγικής της Λισαβόνας» για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, λέγοντας ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας που επιβαρύνουν την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Με απλά λόγια, να μην ισχύει κανένα τυπικό εμπόδιο στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικών διώξεων «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική της εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα.

Δυστυχώς ένας αριθμός αγωνιστών παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της Πολιτείας έχει ανάγκη τη βοήθειά μας εφ' όσον η υλική αποκατάστασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σήμερα οι οικογένειες των αγωνιστών περνούν δύσκολες μέρες, λόγω της οικονομικής κατάστασης που υπάρχει στη χώρα μας ακρίβεια, ανεργία, φτώχεια.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης, η κυβέρνηση και η παρούσα Βουλή μπορούν και πρέπει να δώσουν λύση στα προβλήματα των αντιστασιακών, θα είναι τιμή για όλους να το πράξουν.

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» καλεί τους φίλους, τα μέλη, τους δημοκράτες και όλους όσοι μέχρι σήμερα βοηθάνε, να πάρουν μέρος και να βοηθήσουν και αυτή την οικονομική εξόρμηση.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές, στα γραφεία μας Ακαδημίας 78 Αθήνα, τηλ. 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129 592361-13.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση στη μνήμη αγωνιστή

Εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή Γιώργου Μιχαηλίδη (Δαρείος), που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά της δικτατορίας του '67, και άφησε την τελευταία του πνοή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στα κάτεργα των φυλακών, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πολίχνης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 22 Απρίλη στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν και όσοι Πολιχνιώτες φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ