Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Για το χατίρι του κεφαλαίου...

Η Ευρώπη, πρώτα απ' όλα, «πρέπει να γίνει ένα νέο πλαίσιο για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», που θα της επιτρέψουν να πρωτοστατεί στον παγκόσμιο «ανταγωνισμό». Αυτά τόνισε χτες στην ομιλία του στο 9ο Συνέδριο του «Economist» ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας την προώθηση μιας νέας γενιάς διαρθρωτικών αλλαγών που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο διεθνή ανταγωνισμό και να μεγιστοποιεί τα κέρδη του.

Μιλώντας εξ ονόματος της ντόπιας πλουτοκρατίας και κατηγορώντας συλλήβδην όποιους αντιστέκονται στον «ευρωμονόδρομο» ως «ευρωσκεπτικιστές», που όπως ισχυρίστηκε έχουν «κοινό τους» χαρακτηριστικό «το φόβο και την ανασφάλεια», υπογράμμισε ότι «σήμερα (σ.σ. χτες) ψηφίζουμε στη Βουλή με σημαντική πλειοψηφία υπέρ του Ευρωσυντάγματος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι στόχος όσων στηρίζουν με την πολιτική τους το «ευρωσύνταγμα», είναι μέσα σ' ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον να «υπάρχει και η έννοια της αλληλεγγύης, της κοινωνικής αλληλεγγύης». Βέβαια, ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή η «κοινωνική αλληλεγγύη» θα εντάσσεται στη «νέα εποχή», στη λογική τού να «μπορούμε να αλλάζουμε», να δεχόμαστε τις «μεταρρυθμίσεις», για να μπορούμε να είμαστε «ανταγωνιστικοί»...

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι οι ισότιμες σχέσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ και η ισότιμη συνεργασία με τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν στην ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης, αφού η ΕΕ έχει «διασφαλίσει την ειρήνη». Υποστηρίζοντας ουσιαστικά την πολιτική που οδηγεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, τόνισε ότι η Ευρώπη «μπορεί να ξεπερνά αντιθέσεις μεγάλες, όπως υπήρξαν με τον πόλεμο του Ιράκ και δυστυχώς δεν ήταν και δε βρέθηκε ενωμένη η Ευρώπη απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, αλλά θα μπορέσει να παίξει ρόλο και καλύτερο ρόλο και στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε, συγχρόνως, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξαν «μια εξωτερική πολιτική που προωθούσε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στη ΝΑ Ευρώπη, δημιουργώντας τον ενθουσιασμό για την Ευρώπη». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Ευρώπη αποτελεί τη μοναδική διέξοδο και ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού» και του θέματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ για την επίλυση των «διαφορών» όπως χαρακτήρισε τις προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σημείωσε ότι «η λύση βρίσκεται στην προοπτική η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αφού «μια ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα διασφαλίσει ευρύτερη σταθερότητα». Η πολιτική «προσέγγισης» με την Τουρκία κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ και των «ευρωατλαντικών» αφεντικών αποτελεί για τον Γ. Παπανδρέου «πολιτική ειρήνης και συνεργασίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ