Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προωθεί νέα καταιγίδα μέτρων κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Προχωρεί η οικοδόμηση ενός νέου συστήματος δήθεν Κοινωνικής Ασφάλισης, που δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παρατείνεται η εργάσιμη ημέρα, με στόχο να ενταθεί η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η νέα αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου αποτελεί υλοποίηση των αποφάσεων της Εαρινής Συνόδου της ΕΕ, που υποστήριξαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί προσαρμογή στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας των κερδών της πλουτοκρατίας. Φέρνει μαζί της την επέκταση της μερικής απασχόλησης, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας.

Οι συνέπειες για την εργατική τάξη θα είναι ακόμη πιο οδυνηρές: Το εισόδημα θα μειωθεί περισσότερο. Καταργείται πλήρως ο ελεύθερος χρόνος, με συνέπεια τη σωματική και ψυχική εξουθένωση του εργαζόμενου. Παραγνωρίζονται απόλυτα οι ιδιαιτερότητες στο φύλο, στην ηλικία. Εξοβελίζεται και η ελάχιστη δυνατότητα και ανάγκη για κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Επιβεβαιώνεται και πάλι, με δραματικό τρόπο, ότι όσο περισσότερο κοινωνικό πλούτο παράγει η εργατική τάξη, τόσο μειώνεται το μερίδιό της στο νεοπαραγόμενο προϊόν. Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι το θέμα δεν είναι η ανάπτυξη και οι ρυθμοί της, αλλά ποια ανάπτυξη και για ποιον.

Σήμερα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για περιφρούρηση των κατακτήσεων, γιατί σε λίγο θα έχουν εξαφανιστεί πλήρως. Σήμερα πρέπει πιο αποφασιστικά και μαζικά να προβληθούν αιτήματα με τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Στη γενικότερη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και στο εισόδημα, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιπαραθέσουν τη δική τους στρατηγική, την αντεπίθεση, τη συμμαχία τους, τη συσπείρωση που δίνει στον αγώνα προοπτική και είναι η μόνη που μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να βάλει και φρένο σήμερα στην εναντίον τους επέλαση.

Η ΝΔ έκανε την αρχή ως κυβέρνηση (1990 - 1993). Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε την πολιτική της και συμπλήρωσε το πλαίσιο κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί το τελειωτικό χτύπημα, με:

  • Γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χτύπημα του 8ωρου. 10ωρη και 12ωρη εργασία, που θα εναλλάσσεται με υποαπασχόληση, με απλήρωτες υπερωρίες, με ακόμα περισσότερη απλήρωτη δουλιά.
  • Μείωση της υπερωριακής αμοιβής.
  • Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και επέκταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
  • Επίσπευση της εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, για να προχωρήσει η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων των Τραπεζών και των πρώην ΔΕΚΟ με το ΙΚΑ, που θα οδηγήσει στη γενικότερη υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Κατάργηση της «πρόωρης συνταξιοδότησης», γενίκευση του ορίου ηλικίας στα 65 χρόνια και επέκταση του εργάσιμου βίου πέρα από τα 65-67 χρόνια. Προώθηση στην πράξη του νόμου Ρέππα, που καθιερώνει την «εθελοντική» παράταση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια.
  • Μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
  • Επαναχαρακτηρισμό - περιορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων και χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης των αναπήρων.

Οι δηλώσεις περί μη κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και του 8ωρου είναι εκ του πονηρού. Κρύβουν ότι στο περιβάλλον της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης υπονομεύονται ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος (το 8ωρο) και οι Συλλογικές Συμβάσεις. Ενισχύεται η ατομική σύμβαση και διαπραγμάτευση.

Καμία συναίνεση δεν οφείλουν οι εργαζόμενοι. Συναίνεση σημαίνει υποταγή, θηλιά στο λαιμό τους.

Είναι απάτη, ότι οι παλιότερες γενιές πρέπει να πληρώσουν για τις ερχόμενες. Την ανασφάλεια και το γκρίζο μέλλον για τις νέες γενιές τα έχει προδιαγράψει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Αυτά διαχειρίζονται τα συμφέροντά της και μεταθέτουν τις συνέπειες της πολιτικής τους στις επόμενες γενιές.

Δεν μπορεί το δημογραφικό πρόβλημα ή η αύξηση του μέσου ορίου ζωής να φορτώνονται στις πλάτες της εργατικής τάξης.

Είναι απάτη ότι τα κόμματα και οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν τις προτάσεις τους, για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ασφαλώς και προβάλλουν διεκδικήσεις.

Υπογραμμίζουμε, ωστόσο, ότι εμείς δε χρωστάμε καμιά πρόταση, για να υπηρετήσουμε τον ψεύτικο στόχο της βιωσιμότητας. Το ίδιο και η εργατική τάξη. Οι προτάσεις του ΚΚΕ υπάρχουν και αφορούν στο συμφέρον του λαού.

Η επιχειρηματολογία για τη βιωσιμότητα των ταμείων είναι «δούρειος ίππος» για την εφαρμογή νέων αντεργατικών μέτρων. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, πληρώνουν τρεις φορές (υπεραξία, εισφορές στα Ταμεία, φορολογία) και δεν έχουν καμιά ευθύνη για την κατάσταση των ταμείων. Μόνο τους χρωστούν και δε χρωστάνε δεκάρα. Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα κέρδη του κεφαλαίου, προκαλούν τα ελλείμματα...

-- Με την ανεργία και την υποαπασχόληση.

-- Την υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ (1% του ΑΕΠ).

-- Την απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές υποχρεώσεις, την εισφοροδιαφυγή, την παραγραφή οφειλών δισεκατομμυρίων, τη «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία.

-- Τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους και της εργοδοσίας.

-- Την εμπορευματοποίηση της Υγείας, τη χρησιμοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων για την ενίσχυση του ιδιωτικού -επιχειρηματικού τομέα, την αύξηση των νοσηλίων των νοσοκομείων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στήριξε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Συμφώνησε στην υπονόμευση του 8ωρου και πρωτοστάτησε για να περάσουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ. Καλλιέργησε αυταπάτες και χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να καθηλώσει το αγωνιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε για την Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι δεκανίκι της πλουτοκρατίας.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Οσο ο λαός θα εναποθέτει τις ελπίδες του πότε στο ΠΑΣΟΚ και πότε στη ΝΔ, δε θα αλλάξει τίποτα προς όφελος των εργαζομένων. Θα δέχονται νέα πλήγματα. Απαιτείται τώρα μαζικός απεγκλωβισμός και από τους δύο.

Η πολιτική αυτών των κομμάτων εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.

Να μην εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι στις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΝ. Εχει στηρίξει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο, τις αντιδραστικές αλλαγές που βιώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Υποστηρίζει την ουσία της στρατηγικής της Λισαβόνας, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, τη μερική απασχόληση.

Αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, ισχυροποίηση του ΚΚΕ για να κτιστεί το Λαϊκό Μέτωπο που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία, για να οργανωθεί και να αναπτυχθεί η οικονομία με κριτήριο την ευημερία του λαού.

Κοινή δράση των εργατοϋπαλλήλων ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα, ώστε να συναντηθούν στο δρόμο του αγώνα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ. Στην καθημερινή δράση, στην Απεργία της Πρωτομαγιάς μαζί με το ΠΑΜΕ.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο:

  • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό.
  • Δημιουργία τριών οργανισμών στήριξης των συντάξεων: Για τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα).
  • Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας - Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια εργασίας.
  • Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Πλήρη σύνταξη στο 80% του συνταξιοδοτικού μισθού.
  • Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους. Να μειωθεί το ποσοστό της συμμετοχής τους στην κατεύθυνση της απαλλαγής από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Επιστροφή των κλεμμένων που οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία, το κράτος και η εργοδοσία. Πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο - κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Το αληθινό δίλημμα είναι ένα: 'Η θα συνεχιστεί η σημερινή καπιταλιστική ανάπτυξη, που ωφελεί το κεφάλαιο, τον ιμπεριαλισμό. 'Η θα μπούμε σε αλλαγή δρόμου, για ανάπτυξη υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

ΑΘΗΝΑ 19/4/2005

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ