Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Τον «ξέγραψε» η κυβέρνηση

Αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής του νόμου, αλλά και τροποποιήσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κομισιόν

Σε άτακτη υποχώρηση για το θέμα του βασικού μετόχου προχωρά η κυβέρνηση, επιλέγοντας να συμμορφωθεί πλήρως στις οδηγίες της Κομισιόν.

Η αναζήτηση του «κοινού τόπου», στην οποία αναφέρθηκε προχτές ο Κ. Καραμανλής όλα δείχνουν ότι οδηγεί κατ' ευθείαν κατ' αρχήν στην αναστολή εφαρμογής του νόμου για το βασικό μέτοχο και στη συνέχεια στην αντικατάστασή του με ένα νέο νόμο, που θα είναι αποδεκτός από τις Βρυξέλλες.

Η τακτική της κυβέρνησης θα διαμορφωθεί ανάλογα με την επιστολή «αιτιολογημένης γνώμης», που αναμένεται να σταλεί από την Κομισιόν την επόμενη βδομάδα ή αμέσως μετά το Πάσχα. Σε περίπτωση που η Κομισιόν ζητήσει την απόσυρση του νόμου, η κυβέρνηση θα τραβήξει το δρόμο προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, περισσότερο για να πραγματοποιήσει μια «ηρωική έξοδο». Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση στο όνομα να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια είναι έτοιμη να αναστείλει, αν χρειαστεί, την εφαρμογή του νόμου.

Το ενδεχόμενο της αναστολής εφαρμογής του νόμου για το βασικό μέτοχο άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αν δε λάβουμε την απάντηση της Κομισιόν, για να δούμε σε ποιο πεδίο κινείται, θα ήταν αδόκιμο να πω το οτιδήποτε», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής εφαρμογής του νόμου.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα τη συμμόρφωση των κανόνων της ΕΕ: «Οταν ανήκουμε σε μια οικογένεια κρατών, οφείλουμε να κινηθούμε με κανόνες που και εμείς οι ίδιοι έχουμε συνομολογήσει», απάντησε όταν ρωτήθηκε από το «Ρ» πώς συμβιβάζεται ο πόλεμος κατά της διαπλοκής με το «συμβιβασμό» στις κοινοτικές οδηγίες.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο νόμο, προβάλλοντας τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων: «Η πολιτική τακτική επιβάλλει να κάνεις ό,τι είναι δυνατόν υπέρ δύο συμφερόντων: Του εθνικού συμφέροντος, ως Σύνταγμα και του εθνικού συμφέροντος, ώστε να μην κινδυνεύσουν να χαθούν κονδύλια γι' αυτόν τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Γενικότερα από την τοποθέτηση του Θ. Ρουσόπουλου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θεωρεί περίπου ως παρελθόν το νόμο για το βασικό μέτοχο και αυτό που την απασχολεί είναι η διάσωση των προσχημάτων.

  • Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είπε ότι «το κεφάλαιο του βασικού μετόχου έχει κλείσει, η κυβέρνηση πρέπει να βρει πιο αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης της διαπλοκής» και συμπλήρωσε ότι οι επιχειρήσεις αντιδρούν όχι γιατί θέλουν να καλύψουν κάποιον, αλλά επειδή ο νόμος αυτός αυξάνει το κόστος και τη γραφειοκρατία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ