Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Εγκρίθηκε με πανηγυρική δικομματική συμπόρευση

Με πανηγυρικό τρόπο η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία τους σε σοβαρά και στρατηγικής σημασίας θέματα, ενέκριναν χτες στη Βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία, το λεγόμενο ευρωσύνταγμα.

Σε σύνολο 285 ψηφισάντων υπέρ της κύρωσης του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος» τάχθηκαν 268 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν 17 βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισφραγίζοντας τη σύμπλευσή τους, σηκώθηκαν όρθιοι και γεμάτοι χαρά για την επικύρωση αυτού του κατασκευάσματος ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Από τη διαδικασία απουσίαζε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος πραγματοποιεί ταξίδι στην Κίνα.

Πρόταση για δημοψήφισμα

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής η κοινή πρόταση όλων των βουλευτών του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το «ευρωσύνταγμα».

Πρόκειται για την προβλεπόμενη από τον κανονισμό διαδικασία, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Για να εισαχθεί για συζήτηση η πρόταση πρέπει να υπογράφεται από 120 βουλευτές και για να παρθεί η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πρέπει να ψηφίσουν υπέρ 180 βουλευτές.

Οπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης θα γίνει αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται πως το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του στις 11 του Απρίλη σημείωνε:

Οι βουλευτές του ΚΚΕ συνυπέγραψαν το κείμενο 120 βουλευτών, με το οποίο ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ν/σ «Κύρωση συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης».

Το ΚΚΕ διευκρινίζει ότι ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το λεγόμενο ευρωσύνταγμα, ώστε να ενημερωθεί ο λαός και να εκφραστεί όσο γίνεται πιο πλατιά η θέση «ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα", ΟΧΙ και στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ