ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2005
Σελ. /32
ΕΜΠΟΡΟΙ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κατεβάζουν τα ρολά στις 11 Μάη

Μαζί με τους εργαζόμενους, οι έμποροι και οι βιοτέχνες βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα και της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που μέρα με τη μέρα ανοίγει νέες πληγές στην πόλη της Νάουσας. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Νάουσας και ο Εμπορικός Σύλλογος Νάουσας αποφάσισαν την Τετάρτη 11 Μάη να κλείσουν τα καταστήματά τους και να συμμετέχουν στον αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Μετατρέπουν την απεργιακή συγκέντρωση σε βήμα αντίστασης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διευρύνει και να απελευθερώσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και να στείλει μια ώρα αρχύτερα τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ στη στρατιά των ανέργων. Με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία και ο Εμπορικός Σύλλογος καλούν τους συναδέλφους τους εμπόρους και επαγγελματίες να δώσουν μαζικά το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση και να διατρανώσουν μαζί με τους εργαζόμενους της Νάουσας την αντίθεσή τους στον οικονομικό μαρασμό της πόλης.

Η Νάουσα μετρά ανεργία κοντά στο 50% και το επόμενο διάστημα ο Λαναράς ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο κι άλλους εργαζόμενους από τα «Κλωστήρια Ναούσης» και να τινάξει ακόμη πιο ψηλά το ποσοστό της ανεργίας. Αυτή η δραματική κατάσταση έχει οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό την πόλη και έχει καθηλώσει σε μηδενικά επίπεδα την κίνηση καταστημάτων.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά το Μάη του '36

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς πραγματοποιούν καθημερινά τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, ενόψει του αγωνιστικού - ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να δώσει μαζικά το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 11 Μάη στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στην πορεία προς την κορύφωση του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, στις 9 Μάη, στις 9.30 το πρωί, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Καπνεργάτη στη συμβολή των οδών Εγνατία με Βενιζέλου, τιμώντας έτσι τον ηρωικό Μάη του 1936. Την ίδια μέρα, στις 11.30 το πρωί η ΚΟΘ του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 38 χρόνων από τη δολοφονία του Γιώργη Τσαρουχά. Η εκδήλωση θα γίνει στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας.

Περιοδείες

Στο πλαίσιο του προγράμματος πανεξόρμησης, σήμερα τα στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν:

  • Στις 6.30 π.μ. στις βιοτεχνίες του Ευόσμου
  • Στις 7 π.μ. στο εργοτάξιο του Δήμου Πυλαίας
  • Στις 10 π.μ. στα σούπερ μάρκετ του Δήμου Συκεών
  • Στις 11.30 π.μ. στο εργοτάξιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424
  • Στις 6.30 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ LIDL του Ευόσμου.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οργανώνουν την περιφρούρηση

Ενώ συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι στάσεις εργασίας

Στους ρυθμούς της προετοιμασίας για την απεργία της 11ης Μάη και της συγκέντρωσης στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοραή, για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δονείται από άκρη σ' άκρη το πρώτο λιμάνι της χώρας. Χωρίς να αφήνουν λεπτό να πάει χαμένο, οι ταξικές δυνάμεις, με περιοδείες και εξορμήσεις, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις μεταφέρουν παντού το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να καθορίζονται και οι ομάδες για την περιφρούρηση της απεργίας τόσο στη στεριά όσο και στα καράβια, στο λιμάνι του Πειραιά και στα άλλα μεγάλα λιμάνια της Αττικής.

Στα πλαίσια των προετοιμασιών, σήμερα θα γίνει στάση εργασίας στο εργοστάσιο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ. Τη Δευτέρα 9 Μάη θα γίνουν στάσεις εργασίας στο εργοστάσιο ΚΟΛΓΚΕΪΤ και στα συνεργεία της Ζώνης που δουλεύουν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Κατά τη διάρκεια των στάσεων στα Ναυπηγεία θα γίνουν συγκεντρώσεις των εργαζομένων στις 10.30 π.μ. Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και την Τρίτη 10 Μάη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Ο συρφετός της απομόνωσης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Σωματεία της Ζώνης καλούν τους εργατοτεχνίτες να δώσουν μαζικά το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Κοραή. Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα στοιχεία που καταθέτουν σχετικά με αυτούς που πρωτοστατούν στη διοργάνωση «αντιπορείας», «αντισυγκέντρωσης» και συναυλίας μέσα στη Ζώνη, ακριβώς την ώρα της απεργιακής κινητοποίησης στην Κοραή. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για μια «ξενόφερτη ομάδα από τα Εξάρχεια (στα πλαίσια της οποίας δρουν δεκάδες ασφαλίτες), που δρα υπό την ομπρέλα του Συνασπισμού».

Αυτοί που καθοδηγούν την ομάδα, καταγγέλλουν τα σωματεία, είναι η παράταξη ΑΣΕΚ του Καραγιαννάκη, «γνωστού "καλού" παιδιού της εργοδοσίας» στη Ζώνη, ο Ξυδιάς, πρόεδρος των εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ, επίσης γνωστός ως «κολλητός» της εργοδοσίας, και ο Αλεβιζόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου στην ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, που προ ημερών συμφώνησε γραπτώς για τριετή σύμβαση, με μείωση των μισθών των εργαζομένων και 200 απολύσεις...

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σύνταγμα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη, απευθύνουν με ανακοινώσεις συνδικάτα, προς τους εργαζόμενους των κλάδων τους, τονίζοντας την ανάγκη όξυνσης της ταξικής πάλης ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της και για τη διεκδίκηση αιτημάτων, που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου «να πάρουν μέρος μαζικά και μαχητικά στις ταξικές απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, που οργανώνει το ΠΑΜΕ σ' όλη την Ελλάδα» και τονίζει: «Αντιπαλεύουμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, βαδίζουμε με το ΠΑΜΕ, επιλέγουμε την ταξική πάλη για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων. Χτίζουμε το μέτωπο πάλης, που θα ανατρέψει το καθεστώς εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους «να καταδικάσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, που μαζί με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») ευθύνονται για τα δεινά που αντιμετωπίζει η Εργατική Τάξη στη χώρα μας». Στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «το κεφάλαιο, οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι», καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας και Συναφών Χώρων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «παίρνει μέτρα υπέρ των εργοδοτών και κατά των εργαζομένων», τα οποία «αποτελούν τη συνέχεια της προηγούμενης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ». Καταλήγοντας, αναφέρει ότι το σωματείο, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, «πήραμε αγωνιστική απόφαση για απεργία στις 11 Μάη, μαζί με όλα τα συνδικάτα, που είναι σε αγωνιστική κατεύθυνση και συγκρούονται με αυτήν την πολιτική και προωθούν τα εργατικά ζητήματα».

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Με εντατικούς ρυθμούς και καθημερινές εξορμήσεις οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Στερεά και στην Εύβοια προετοιμάζουν τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Στην Εύβοια, θα γίνουν τρεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ: Στη Χαλκίδα, στις 11 το πρωί, στο μνημείο της Αντίστασης, στο Αλιβέρι, στις 9.30 π.μ., στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (μπροστά από την Εμπορική Τράπεζα) και στην Ιστιαία, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Βοιωτία, οι εργαζόμενοι θα τιμήσουν την ταξική Πρωτομαγιά στην Λιβαδειά στις 10.00 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη Θήβα, στις 10.30 π.μ. στον Πεζόδρομο. Ηδη, η φωνή και το κάλεσμα της Τοπικής Γραμματείας έχει φτάσει σε δεκάδες εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης Θηβών - Οινοφύτων.

Στη Λαμία, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην Πλατεία Πάρκου και η μάχη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την επιτυχία της έχει μπει στην τελική ευθεία. Σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, στην Πλατεία Λαού της Αμφισσας, καλεί και η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ