ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη συναίνεσή τους στη στοίχιση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στους στόχους και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών πιστοποίησαν χτες Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, ενώ παράλληλα ανταγωνίστηκαν για τον τίτλο του καλύτερου διαχειριστή μέσω μιας ακόμη δικομματικής αντιπαράθεσης.

«Ισχυρή Ελλάδα θα είναι αυτή που θα συγκρούεται με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων» δήλωσε στον αντίποδα αυτών των επιλογών η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δηλώνοντας ότι «τελικά οι λαοί θα αποκτήσουν συνείδηση της δύναμής τους»!

Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε την ευθυγράμμιση των κυβερνητικών (χτεσινών και σημερινών) επιλογών με τις επιλογές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ως αρνητική για τα συμφέροντα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι δεν υφίστανται διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις θέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν «γην και ύδωρ» ενώ έκανε παράλληλα λόγο για πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζονται στη Βαλκανική.

Την αυταπάτη ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει αντίβαρο στις αμερικανικές επιλογές, χρήσιμο στους λαούς, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, σημειώνοντας πως η χώρα μας πρέπει, ως εκ τούτου, να ταχθεί στο πλευρό της ΕΕ.

AΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται σύγκρουση με την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων

Εκτενή αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή

Eurokinissi

Πραγματικά ισχυρή Ελλάδα θα είναι αυτή που θα συγκρούεται με την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων κόντρα στο ρεύμα, τόνισε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι η πάλη κόντρα στο ρεύμα τελικά συμφέρει όλους τους λαούς.

Καλούμε, είπε, το λαό και τη νεολαία να ανακτήσουν το ηθικό τους, να προχωρήσουν σε ανώτερο επίπεδο πάλης και είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά οι λαοί θα αποκτήσουν συνείδηση της δύναμής τους.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχει κοινή και σταθερή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσον αφορά στον προσανατολισμό τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής πολιτικής. Εμείς, όμως, είπε χαρακτηριστικά, διαφωνούμε ριζικά με αυτήν τη στρατηγική, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, κάνουν λόγο για «ισχυρή Ελλάδα». «Εάν εννοείτε "ισχυρή Ελλάδα" αυτήν που συμμετείχε στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας εμείς την απορρίπτουμε», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι μια τέτοια «ισχυρή Ελλάδα» δε συμφέρει τον ελληνικό λαό και είναι επικίνδυνη και για τους γειτονικούς λαούς.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού ότι δίνεται βοήθεια σε επιχειρηματίες, για να επενδύσουν σε γειτονικές χώρες, είπε πως αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για μια καλή γειτονία, αφού το κεφάλαιο για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι τα κέρδη του, για τα οποία προχωράει ακόμα και σε πολέμους. Τελικά, είπε, οι επιχειρηματίες είναι παράγοντας όξυνσης των σχέσεων μεταξύ γειτονικών χωρών. Οσον αφορά στην αποστροφή του Γ. Παπανδρέου ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν πρέπει να ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου, παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία διαφορά με τη στρατηγική που ακολουθούν οι ισχυροί όπως ο Μπους ή ο Μπλερ.

ICON

Η εξωτερική πολιτική της χώρας, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν είναι θέμα ικανότητας κάποιου προσώπου, αλλά πρόκειται για θέμα γενικότερων προσανατολισμών και δεσμεύσεων της χώρας. Απαριθμώντας τις πολυποίκιλες αυτές δεσμεύσεις, η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε την απόφαση του ΝΑΤΟ το 1999 για νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής του δράσης και εκτός των ορίων του, καθώς και τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ, η οποία σπεύδει να ακολουθήσει σε ό,τι ζητούν οι ΗΠΑ, όπως φαίνεται από την επίθεση κατά των κυβερνήσεων της Κούβας, της Συρίας, του Ιράν και της Β. Κορέας. Η χώρα μας, επίσης, είναι δέσμια διάφορων αποφάσεων του ΝΑΤΟ, όπως αυτό της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης, όπου σχεδιάστηκαν οι επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Θα δώσετε «γην και ύδωρ»

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τόνισε ότι ο Τζ. Μπους θα ζητήσει «γην και ύδωρ». «Δυστυχώς, θα το δώσετε. Αλλωστε, δε θα πηγαίνατε για να του πείτε "όχι"», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των δεσμεύσεων, αναφέρθηκε στην τακτική του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει εθνικά όρια στο όνομα της ευελιξίας, δημιουργώντας έτσι προβλήματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Υπενθύμισε δε ότι με τις συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης αναγνωρίστηκαν στην Τουρκία δικαιώματα εφ' όλης της ύλης.

Η συμμετοχή της χώρας μας, συνέχισε, στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, έχει δείξει ότι ήταν αρνητική για τα συμφέροντα της χώρας. Τόσο η εμπειρία του Κυπριακού όσο και τα Ελληνοτουρκικά έχει δείξει ότι οι οργανισμοί αυτοί ποτέ δεν υιοθέτησαν τις ελληνικές θέσεις. Αρα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, όσοι τάσσονται υπέρ της συμμετοχής σε αυτούς τους οργανισμούς πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Ή η Ελλάδα έχει άδικο ή οι σύμμαχοι αδικούν την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι το ΚΚΕ δεν είναι υπέρ της έντασης, αλλά η καλή γειτονία δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποχωρήσεις από κυριαρχικά δικαιώματα. Είπε ότι τα 12 μίλια εθνικού χώρου είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας - άλλο θέμα πώς και πότε θα το ασκήσει - και υπογράμμισε ότι οι αστικές τάξεις και των δύο χωρών συναγωνίζονται για το ποιος θα δείξει ότι είναι πιο πιστός σύμμαχος των ιμπεριαλιστών.

Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν εξασφάλιζε τα δικαιώματα του κυπριακού λαού και γι' αυτό απορρίφθηκε και κατήγγειλε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ασκούν πίεση στον κυπριακό λαό, προκειμένου αυτός να αποδεχτεί μια μη δίκαιη λύση.

Οσον αφορά στην ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε πει πως το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ονομασία, αλλά η σταθερότητα στην περιοχή, την οποία οι ΗΠΑ με το «διαίρει και βασίλευε» υπονομεύουν. Ζήτησε δε κάθε αναφορά του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ να έχει γεωγραφικό και μόνον προσδιορισμό. Αναφερόμενη στο Κόσσοβο είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή των συνόρων και τόνισε πως η Ελλάδα σέρνεται πίσω από τις επιλογές που κάνουν οι ΗΠΑ.

`Η με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές

Στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι η συζήτηση έδειξε πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. «Δεν είστε αντίπαλοι, είστε ανταγωνιστές για την ίδια πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι παρά τα όσα λέγονται για το διεθνή παράγοντα και τα διεθνή όργανα, στην ουσία αυτοί δεν κατοχυρώνουν το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για την τύχη του και για το σύστημα στο οποίο θέλει να ζήσει. Υπενθύμισε την απόφαση του ΝΑΤΟ για τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής και αναρωτήθηκε ποιος ανέθεσε στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του το δικαίωμα να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις της περιοχής.

«`Η με τους λαούς θα είναι κάποιος ή με τους ιμπεριαλιστές», είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας την άποψη του προέδρου του ΣΥΝ ότι το δίλημμα είναι ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, αφού παρατήρησε ότι η Ευρώπη δεν υστερεί σε βαρβαρότητα έναντι των ΗΠΑ, είπε πως δεν πείθει η άποψη ότι η ΕΕ είναι πιο φιλολαϊκή. Η ουσία είναι ότι γίνεται μια διαπάλη για το πώς θα μοιραστούν οι αγορές ανάμεσα στους δύο και ως εκ τούτου είναι ολέθριο το ερώτημα εάν κάποιος είναι με την ΕΕ ή με τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη, κατέληξε, είναι ένα μετερίζι πάλης για την εναντίωση με την ΕΕ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στη ρότα των ευρωατλαντικών θεσμών

ICON

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα παραμείνει «δεμένη» στις επιδιώξεις των ...ευρωατλαντικών θεσμών διαμήνυσε χτες με την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής! Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πορεία προς την ΕΕ είναι ο βασικός άξονας των εξελίξεων στα θέματα των ελληνοτουρκικών και των διαβαλκανικών σχέσεων, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για απραξία στο θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, καθώς και για προσπάθεια χειραγώγησης της κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν».

Στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στηρίζεται η εξωτερική πολιτική, επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως «μια Τουρκία η οποία βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πορεία, μια Τουρκία που προσαρμόζεται σταδιακά στο κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και για το λαό της, αλλά και τους γείτονές της». Επίσης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «η πορεία της γείτονος προς την Ευρώπη εξαρτάται πρώτα από όλα από την ίδια», προσθέτοντας πως «ο δρόμος της θα περνά τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Λευκωσία».

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ενθαρρύνουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία, αλλά και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μπορεί να επιφυλάσσουν νέα αδιέξοδα». Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης «λειτουργικής και βιώσιμης λύσης» που θα προκύψει «από την επίτευξη συμφωνίας των δυο πλευρών, η οποία στη συνέχεια να τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα».

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο θέμα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε «αμοιβαία αποδεκτή λύση», τονίζοντας ότι πρέπει να «αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο της γειτονικής χώρας προς τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς». Υποστήριξε επίσης ότι υπήρξαν πρωτοβουλίες για επίλυση του θέματος μετά από πολλά χρόνια. Ο πρωθυπουργός αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ως χώρα «έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών πραγμάτων» και «η συχνή επαφή είναι σημαντική και θετική». Παράλληλα, τόνισε ότι τα θέματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά θα είναι η Κύπρος, τα βαλκανικά θέματα, καθώς και οι οικονομικές σχέσεις αναφορικά με την «προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει ένας τόπος προσέλκυσης επενδύσεων».

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα των Βαλκανίων, δηλώνοντας ότι «μείζονος πολιτικής σημασίας τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η μεταρρυθμιστική πολιτική της ΕΕ», προσθέτοντας πως «παρέχουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και «στηρίζουμε την ολοκλήρωση της πορείας ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας». Για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε πως «οποιαδήποτε λύση πρέπει να έχει τη συναίνεση της κυβέρνησης της Σερβίας - Μαυροβουνίου», καθώς και ότι «η δική μας θέση είναι υπέρ του απαραβιάστου των συνόρων όμως δεν επιβάλλουμε πολιτική σε όλο τον κόσμο». Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, εκφράζοντας «τη λύπη της κυβέρνησης» και λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφή την αντίθεσή μας σε παράνομες ενέργειες και ζητήσαμε να υπάρξει άρση στο ύψος των περιστάσεων».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πλήρης ταύτιση με σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΕΕ

Eurokinissi

Ως καλύτερος διαχειριστής της εμπλοκής της χώρας στα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού και φοβία απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η ευρωπαϊκή πολιτική έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος για την πολιτική μας, με περιφερειακή συνεργασία».

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπαναχώρηση από τις θέσεις της διάσκεψης του Ελσίνκι, υποστηρίζοντας αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά: «Το 1999 το θέμα της υφαλοκρηπίδας τίθεται σε μια νέα ευρωπαϊκή βάση (...) Εξασφαλίσαμε την ένταξη της Κύπρου άσχετα από τη λύση του προβλήματος, απελευθερώνοντας την Κύπρο από το βάρος αυτό, παρά την αντίδραση της Τουρκίας (...) Ετσι κοινοτικοποιήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας: «Διμεροποιήσατε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (...) Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε ένα μπαράζ παραβιάσεων (...) Σύντομα μπορεί να δούμε αύξηση της έντασης». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Μας συμφέρει η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη, είναι προς όφελος και του δικού της λαού και είναι προς όφελος της περιοχής».

Ειδικά για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «δε διαπραγματευτήκατε στη Λουκέρνη για την Κύπρο (...) Κάνατε τουρισμό», υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη που υπάρχει με την πιθανότητα επανέναρξης διαλόγου «θα μας έβρισκε τώρα σε καλύτερη μοίρα με ένα καλύτερο σχέδιο Ανάν». Επίσης, πρόσθεσε πως «αν είχατε πει καθαρά "ναι" τώρα θα ήσασταν τουλάχιστον αξιόπιστος συνομιλητής». Οσον αφορά στην πολιτική που ασκείται στα Βαλκάνια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Βρεθήκαμε πρώτοι να προωθούμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ (...) Συμβάλαμε αποφασιστικά για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Επίσης, υπεραμύνθηκε της ελληνικής στρατιωτικής συμμετοχής στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας λέγοντας: «Οι δικές μας Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε ειρηνευτικό έργο σε όλες τις εστίες κρίσης της περιοχής». Οσον αφορά στο θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια υποκλοπής της συναίνεσής μας στο θέμα του ονόματος».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Διάλεξε... ιμπεριαλιστικό πόλο

Θέμα επιλογής ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ έθεσε ευθέως στην ομιλία του χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, επιχειρώντας να παρουσιάσει την ΕΕ ως φιλολαϊκό και φιλειρηνικό πόλο στο διεθνές σκηνικό!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για «υπαρκτό δίλημμα» και συγκεκριμένα «ανάμεσα σε μια επεκτατική, πολεμική, τυχοδιωκτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και σε μια προσπάθεια ο χώρος της Ευρώπης να γίνει ένας χώρος ειρήνης, διπλωματίας, επίλυσης των διαφορών χωρίς βια, ανάπτυξης, ένας ρόλος ο οποίος έχει ρίζες σε αυτά τα τεράστια κύματα διαδηλωτών που είχαν βγει κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ». Μάλιστα υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν έχει «ταυτιστεί πλήρως» και δεν έχει «καλύψει ως Ευρωπαϊκή Ενωση την πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ»! Μάλιστα, αναφερόμενος στους στόχους του ΣΥΝ δήλωσε ότι «θέλουμε να δημιουργηθεί μια Ευρώπη η οποία είναι αντίβαρο στις ΗΠΑ, είναι αυτόνομη από τις ΗΠΑ, έχει το δικό της λόγο, έχει τη δική της παρουσία» και «προσπαθεί να υπάρξει διπλωματική επίλυση των συγκρούσεων». Μάλιστα, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας τόνισε ότι «εμείς μπορούμε να παίξουμε έναν καλό ρόλο και δεν τον παίζουμε». Οσον αφορά τα πολιτικά κόμματα ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι πρέπει «να βρεθούν κάποια σημεία τα οποία αξίζουν της κοινής στήριξης» αφού η Ελλάδα «είναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα της Βαλκανικής και αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ