ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2005
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ - ΠΙΛΟΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
Πρόκριμα για τη γενίκευση της αντεργατικής επίθεσης

Η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία έβαλε την υπογραφή της στην οριστική κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ

Η κατάπτυστη και βαθιά αντεργατική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - η οποία, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» καταργεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά - που συνυπέγραψαν η διοίκηση του ΟΤΕ και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), όχι μόνο ανατρέπει κατακτήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση, αλλά στρώνει το έδαφος για ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.

Ηδη ο πρόεδρος του ΟΤΕ σε χτεσινές δηλώσεις προανήγγειλε νέα αντεργατική επέλαση με τη στήριξη των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών της πλειοψηφίας της ΟΜΕ. Ο ρόλος της οποίας, στο πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής και το ξεπούλημα των συμφερόντων των εργαζομένων, πήρε συγχαρητήρια από το σύνολο της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε τη συμφωνία θετική εξέλιξη για την προώθηση παρόμοιων αντεργατικών σχεδιασμών στις άλλες πρώην ΔΕΚΟ και γενικότερα στο δημόσιο τομέα. Ενώ το ΠΑΣΟΚ επικρότησε τη συμφωνία που υπέγραψαν οι συνδικαλιστές του μαζί με τους εργατοπατέρες της ΔΑΚΕ. Ανάλογη, στάση κράτησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, που με τις χτεσινές δηλώσεις του εμπαίζει κυριολεκτικά τους εργαζόμενους.

Η Σύμβαση βάζει οριστικά τέλος στο καθεστώς μονιμότητας, αφού προβλέπει ότι στο εξής θα γίνονται προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ανοίγοντας το δρόμο για την παραπέρα γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Αλλωστε, η ίδια η σύμβαση επιτρέπει στην εργοδοσία να κάνει προσλήψεις εκτάκτων, δηλαδή να δημιουργήσει στρατιές ομήρων. Οι ρυθμίσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο και για το χτύπημα των δικαιωμάτων των παλαιότερων εργαζομένων στον ΟΤΕ και αποτελούν το μοντέλο, το οποίο θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα, αίρει κάθε εμπόδιο για την εφαρμογή της συνολικότερης συμφωνίας μεταξύ ΟΤΕ και ΟΜΕ ΟΤΕ, για δραματική συρρίκνωση του προσωπικού κατά, σχεδόν, 6.000 άτομα μέσω ενός ακόμα προγράμματος «εθελούσιας εξόδου». Το οποίο θα επιφέρει παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και τεράστια επιβάρυνση στο ήδη ελλειμματικό ταμείο κύριας σύνταξης.

Η Σύμβαση της ντροπής εγκρίθηκε στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΕ ΟΤΕ με την ψήφο των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, ενώ σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΟΜΕ, Γ. Παναγόπουλος, τόλμησε να τη χαρακτηρίσει «άλμα».

Κυβερνητικά συγχαρίκια

Σχεδόν με κάθε τρόπο η κυβέρνηση χτες έδωσε τα συγχαρητήριά της στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ που υπέγραψε αυτή την κατάπτυστη Σύμβαση. Ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, έδωσε τα συγχαρητήριά του στους εργατοπατέρες λέγοντας: «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά επί μήνες για να φθάσουμε στο χτεσινό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα η ΟΜΕ ΟΤΕ με την υπεύθυνη στάση που κράτησε συνέβαλε καταλυτικά στην εξεύρεση της χρυσής τομής». Ενώ ο υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε τη Σύμβαση «αναμφίβολα επιτυχία». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, προανήγγειλε νέα αντεργατικά, ακόμα πιο σκληρά μέτρα με τη στήριξη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ ΟΤΕ, με την οποία «μπορέσαμε και αποκτήσαμε μια καλή σχέση». Τα μέτρα αυτά είπε αφορούν «στην καθιέρωση ενός συστήματος πιο σωστής αξιολόγησης και αξιοκρατικής σταδιοδρομίας του προσωπικού». Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει μέτρα εντατικοποίησης της εργασίας, σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα κ.ά.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, επιχείρησε για άλλη μια φορά να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι αποτελεί μια συμφωνία «που αντανακλά την αυτονομία και τις ιδιομορφίες του συγκεκριμένου εργασιακού χώρου» και ότι δεν μπορεί να επέμβει γιατί «η θεσμική του ιδιότητα επιτάσσει το σεβασμό και της αυτονομίας και των ελεύθερων διαπραγματεύσεων». Προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία «δεν αποτελεί πρόκριμα για την επέκτασή της σε άλλους εργασιακούς χώρους». Ετσι, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπάθησε να απομονώσει τις εξελίξεις στον ΟΤΕ, όταν πριν λίγες ημέρες σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας τονιζόταν εντελώς το αντίθετο: «το πρόβλημα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων είναι κοινό και θα αντιμετωπιστεί ενιαία και δυναμικά υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση της ΓΣΕΕ» και ακόμα ότι «δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά» κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων "παλαιών" και "νέων" εργαζομένων».

«Γονατίζει» το ταμείο

Η συνταξιοδότηση των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου θα προκαλέσει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά τους ταμεία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΤΕ, τα κέρδη που θα προκύψουν από τη μείωση του προσωπικού ανέρχονται σε 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Συγκεκριμένα, τα ταμεία κύριας σύνταξης (ΤΑΠ ΟΤΕ) και Αρωγής (επικουρική σύνταξη και εφάπαξ) - σύμφωνα με τις διοικήσεις των ταμείων - υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν κατά τουλάχιστον 1.125 εκατ. ευρώ για να καταβάλλουν τις συντάξεις όσων φύγουν με το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου». Ποσό το οποίο, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, δεν προβλέπεται να καλύψει ο ΟΤΕ, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει μέρος αυτού, περίπου τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΤΑΠ ΟΤΕ εμφανίζει ήδη ετήσιο έλλειμμα 340 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο το σχεδιασμό για ένταξη του ΤΑΠ ΟΤΕ στο ΙΚΑ, το έλλειμμα θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των ασφαλισμένων στο Ιδρυμα. Επιπλέον το πρόβλημα στον ΤΑΠ ΟΤΕ και το ταμείο Αρωγής διογκώνεται λόγω της μείωσης των θέσεων εργασίας και επομένως των εισφορών.

ΕΣΚ ΟΤΕ
Αγώνας η μόνη απάντηση

Να καταδικάσουν την αντεργατική πολιτική και τους φορείς και μαζί με το ΠΑΜΕ να εντείνουν τους αγώνες τους για την ανατροπή της και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους, καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, η ΕΣΚ ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις εξελίξεις στην επιχείρηση. Η ΕΣΚ ΟΤΕ καταγγέλλοντας την πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ΟΜΕ ΟΤΕ, για την υπογραφή της κατάπτυστης σύμβασης, επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή:

  • Καταργεί για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ΟΤΕ το δικαίωμα στη μόνιμη δουλιά, το σταθερό και αξιοπρεπή μισθό.
  • Γίνεται πιλότος για την κατάργηση αυτών των δικαιωμάτων σε όλο τον ευρύτερο και πρώην δημόσιο τομέα.
  • Αποδέχεται τη συντήρηση του ρουσφετολογικού μηχανισμού των προσλήψεων - απολύσεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
  • Διευκολύνει τη διαδικασία ξεπουλήματος όλη της δημόσιας περιουσίας (ΟΤΕ και άλλες ΔΕΚΟ), αφού η αφαίρεση των δικαιωμάτων είναι προϋπόθεση για τις παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις.
  • Υλοποιεί, με το λιγότερο δυνατό κόστος για την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ.
  • Συμμετέχει στην παραπέρα υπονόμευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, στη χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης, με τη διάλυση των κλαδικών ταμείων και την ασφυκτική υπερχρέωση του ΙΚΑ.

Σοβαρές ευθύνες, σημειώνεται, φέρει και η Αγωνιστική Συνεργασία (ΣΥΝ) που βάφτισε τη σύμβαση «συμβιβαστική λύση» η οποία «θα κριθεί στο μέλλον στην πράξη», δίνοντας άφεση αμαρτιών στην πλειοψηφία. Αλλά και γιατί «με τη διαφωνία της τελευταίας στιγμής» δεν μπορεί να «αποσείσει τις ευθύνες της για τη συμμετοχή της στο "διάλογο" με την εργοδοσία».

Οργή...

Πέρα από τα όρια της πρόκλησης κινούνται τα στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Αυτοί που ξεδιάντροπα αξιώνουν την απόλυση του μισού προσωπικού του Οργανισμού, αυτοί που απαιτούν να τους λυθούν τα χέρια για να ορίζουν τις τύχες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αυτοί, οι Νεοδημοκράτες διοικούντες που προχτές υπερθεμάτιζαν για τη συμφωνία που επήλθε με τους ΠΑΣΟΚους «συνδικαλιστές» της ΟΜΕ-ΟΤΕ, χτες ανακοίνωσαν ότι τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το πρώτο 3μηνο του 2005 παρουσίασαν νέα θεαματική αύξηση κατά 88,6% φτάνοντας τα 90,7 εκατ. ευρώ!!!

Αυτοί όμως που έστησαν γλέντι κανονικό, για τις επερχόμενες απολύσεις και την παραπέρα χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό ήταν τα «κοράκια» της Σοφοκλέους, που επειδή μυρίστηκαν «αίμα», ώθησαν την τιμή της μετοχής του ΟΤΕ κατά 6,7%.

Αλλη περίτρανη απόδειξη για το ποιος κερδίζει από τα κυβερνητικά μέτρα ήταν και η πορεία δύο ακόμα μετοχών, της Εμπορικής και της Αγροτικής Τράπεζας, που αμέσως μόλις οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα προωθηθεί η ρύθμιση για το ασφαλιστικό, οι τιμές των μετοχών τους εκτοξεύτηκαν κατά 4,3% και 8,9% αντίστοιχα.

Ετσι, για να μη μένει καμιά αμφιβολία για τους χαμένους και τους κερδισμένους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ