ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Θέλουν σχολείο, τους τάζουν γκαράζ

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη σχολική στέγη

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη σχολική στέγη
«Η εμπορευματοποίηση της Παιδείας πετάει τα παιδιά μας στο δρόμο. Δε θέλουμε γκαράζ, θέλουμε σχολείο». Ηταν η απάντηση που έδωσαν προχτές το βράδυ γονείς και εκπαιδευτικοί του 6ου ΤΕΕ, του 7ου Εσπερινού ΤΕΕ και του 1ου ΣΕΚ Αθηνών, απέναντι στην εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο 7ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας.

Περίπου 1.200 μαθητές και 150 εκπαιδευτικοί, των τριών και μοναδικών τεχνικών σχολείων στο 7ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας, θα βρεθούν στο δρόμο με τη λήξη της επόμενης σχολικής χρονιάς (2005-2006), καθώς ο «Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων», ιδιοκτήτης του κτιρίου της πρώην Σεβαστοπουλείου Σχολής, όπου στεγάζονται τα τρία σχολεία έχει υποβάλει αγωγές εξώσεως των σχολείων, οι οποίες έγιναν αποδεκτές.

Αυτό που προκαλεί την έγκαιρη κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι το γεγονός ότι ένα οικόπεδο που είχε αγοράσει ο ΟΣΚ για τη μετεγκατάσταση των σχολείων χρησιμοποιείται ήδη ως γκαράζ, ενώ τίποτα δε βεβαιώνει ότι την ώρα της έξωσης των σχολείων θα είναι έτοιμο το νέο σχολικό συγκρότημα. Παράλληλα, ο ίδιος ο σχεδιασμός του ΟΣΚ για το νέο σχολείο είναι πρόβλημα.

Συγκεκριμένα: Ο ΟΣΚ αγόρασε το 2001 το οικόπεδο (επί των οδών Εβρου, Ξενίας και Μιχαλακοπούλου, έκτασης 3.100 τ.μ., ύψος δαπάνης περίπου 6.000.000 ευρώ), με σκοπό την ανέγερση του πρώτου «ανοιχτού σχολείου» - το οποίο αποτελεί την εφαρμογή των επιταγών του ΟΟΣΑ και στηρίζεται στη λογική που υπαγορεύει τη συνύπαρξη σχολείων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων - που θα στέγαζε τα τρία σχολεία.

Από το 2002 το οικόπεδο νοικιάζεται σε ιδιώτη ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, χωρίς να έχει γίνει καμία εργασία ανέγερσης του κτιρίου.

«Θα έχετε ένα απ' τα καλύτερα σχολεία της περιοχής, με τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης, που θα ανακουφίσουν την περιοχή. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε γίνεται να κατασκευαστεί άμεσα. Αναγκαστικά νοικιάζουμε το οικόπεδο για να μην το... καταπατήσουν», ήταν η απάντηση του προέδρου του ΟΣΚ κ. Καρλάφτη και της κ. Μπενετάτου, διευθύντριας μελετών του Οργανισμού, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να εμφανίσουν το «ανοιχτό σχολείο» ως προϊόν κοινωνικής απαίτησης.

Την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή επιχειρηματικότητας στα σχολεία υπογράμμισαν προχτές γονείς και καθηγητές, ζητώντας την άμεση ανέγερση σχολείου, καθώς η προσωρινή μεταφορά του είναι αδύνατη, αφού απαιτούνται 28 αίθουσες διδασκαλίας και 18 εργαστηριακοί χώροι και επισημαίνοντας ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης τοποθετήθηκε και ο Μανώλης Δανδουλάκης, εκ μέρους των ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, λέγοντας: «Χρειάζεται πολιτική που να εκφράζει τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν έπεσε από τον ουρανό. Τη διαμόρφωσαν συγκεκριμένες πολιτικές που θέλουν τους γονείς και τους μαθητές πελάτες, τους καθηγητές σκλάβους και τις γνώσεις εμπόρευμα. Είναι αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα και οι οποίες συμπιέζουν την Παιδεία στο καλούπι που απαιτούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι της ΕΕ». Τη συμπαράστασή του προς τον αγώνα των τριών σχολείων εξέφρασε και ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Το υπουργείο Παιδείας, ο ΟΣΚ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες. Είμαστε σε αντίθεση με κάθε μορφή εμπορευματοποίησης».

Για το ίδιο θέμα, το Τμήμα Παιδείας 7ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα δεν είναι αποκομμένο από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και για αυτό δεν μπορεί να λυθεί αποσπασματικά, απομονωμένο από το συνολικότερο πρόβλημα της Παιδείας. Είναι φανερό ότι αυτοί που υποβαθμίζουν την Παιδεία και ευθύνονται και για το συγκεκριμένο πρόβλημα, χτίζοντας το σχολείο, που έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν φτιάξει, θα μεταφέρουν σε ένα καινούριο κτίριο μια πάσχουσα - με όλα τα συμπτώματα της ασθένειας της - Παιδεία». Ενώ η ΤΟ 7ου-1ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΝΕ τονίζει ότι «το πρόβλημα της σχολικής στέγης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά και ξέχωρα από το συνολικό πρόβλημα της Παιδείας και της πολιτικής των κυβερνήσεων».

Σημειώνεται ότι στην προχτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», της «Ενωσης Γονέων», πολιτικών κομμάτων και φορέων.

31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης για τη νεολαία

Διαγωνισμό ποίησης και λογοτεχνίας και έκθεση εικαστικού έργου, διοργανώνει η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, καλώντας όσους νέους ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος

Οι νέοι καλλιτέχνες... επί το έργον στο περσινό Φεστιβάλ
Οι νέοι καλλιτέχνες... επί το έργον στο περσινό Φεστιβάλ
Το 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, με φροντισμένες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς και οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις κορύφωσης του Φεστιβάλ το Σεπτέμβρη.

Το κεντρικό τετραήμερο στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί στο γνώριμο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Φοιτητικής Εστίας, εντός της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια, στις 15, 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 8, 9 και 10 Σεπτέμβρη θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου.

Με στόχο την «αισθητική αναβάθμιση της πολιτικής - πολιτιστικής επικοινωνίας και επαφής με τη νεολαία στο Φεστιβάλ», το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, στη σύνοδό του (στις 16/4) που συζήτησε για το 31ο Φεστιβάλ επισήμανε την ανάγκη να κάνει η οργάνωση «ορατά βήματα, επιδιώκοντας μέσω αυτών που θα παρουσιάσουμε στις εκδηλώσεις να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον, να προβληματίσουμε, να είμαστε σαφείς σε όσα θέλουμε να πούμε και να γίνεται αυτό με τρόπο που να διαπαιδαγωγεί και να ψυχαγωγεί».

Πρόσκληση σε νέους «λογοτέχνες» και «εικαστικούς»

Ετσι, ενώ το Φεστιβάλ κάνει ήδη τα πρώτα βήματά του για φέτος σε όλη τη χώρα, το Κεντρικό Συμβούλιο και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ετοιμάζουν μια σειρά πολιτιστικές - πολιτικές παραγωγές, με στόχο να συμμετάσχουν σ' αυτές όλο και περισσότεροι νέοι εκφράζοντας τη δημιουργικότητα και τον προβληματισμό τους. Ανάμεσα σ' αυτές τις παραγωγές, είναι ο διαγωνισμός ποίησης και λογοτεχνίας και η έκθεση εικαστικού έργου που διοργανώνει η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ θέλοντας να δώσει βήμα σε όλους τους νέους συγγραφείς πεζού και ποιητικού λόγου να εκφράσουν ό,τι αποτελεί πηγή έμπνευσης γι' αυτούς, διοργανώνει το διαγωνισμό λογοτεχνίας και καλεί τους νέους να συμμετάσχουν με δοκίμια, άρθρα, θεατρικά σκετς, φύλλα ημερολογίου ή ποιήματα. «Επίδοξοι συγγραφείς πάρτε την πένα σας και αρχίστε να καταγράφετε τις σκέψεις για ό,τι σας απασχολεί και σας προβληματίζει, σας ευχαριστεί και σας θυμώνει, για όλα αυτά που έχετε στο μπροστινό και πίσω μέρος του μυαλού σας», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αντίστοιχα, καλεί και νέους εικαστικούς καλλιτέχνες να εκφράσουν μέσα από το έργο τους (ζωγραφική, σκίτσο, γλυπτική, φωτογραφία κλπ.) τη νεανική αμφισβήτηση, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα οράματά τους και ταυτόχρονα μέσα από το έργο τους να προβληματίσουν, να επικοινωνήσουν με τη νεολαία. Η έκθεση εικαστικού έργου έχει τίτλο τον στίχο του Apollinaire: «Είναι πια καιρός να ξανανάψουμε τα αστέρια...» και θα πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα.

Τα έργα των συμμετεχόντων (λογοτεχνικά και εικαστικά) θα παρουσιαστούν στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις εκδηλώσεις του κεντρικού Φεστιβάλ. Στα σχέδια της Οργάνωσης είναι και η μετέπειτα αξιοποίησή τους, η έκδοσή τους, σε λευκώματα ή σε άλλες μορφές.

Και για τις δυο περιπτώσεις, οι νέοι που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, μπορούν να στέλνουν έργα τους είτε σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας της ΚΝΕ ( www.kne.gr ), είτε ταχυδρομικά (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια, Αθήνας Τ.Κ. 10432) υπόψη της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. Ειδικά για τα εικαστικά έργα, μπορούν να αποστέλλονται μέχρι τις 30 Ιούλη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Στη μάχη και η Σουηδία

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις πέντε ηπείρους, η προετοιμασία του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 - 15 Αυγούστου στο Καράκας της Βενεζουέλας. Οι Εθνικές Προπαρασκευαστικές Επιτροπές (ΕΠΕ) έχουν μπει στην τελική ευθεία προετοιμασίας, ενώ το ενδιαφέρον της νεολαίας εκδηλώνεται όλο και πιο έντονα.

Παρά το οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η ΕΠΕ Σουηδίας έχει ριχτεί για τα καλά στη μάχη για την επιτυχία του 16ου ΠΦΝΦ. Οπως τονίζει στο «Ρ» η Τζένη Λάρσον, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Σουηδίας, «στέλνουμε αντιπροσώπους της προπαρασκευαστικής επιτροπής σε σχολεία και πανεπιστήμια για να ενημερώσουν και να απαντήσουν σε ερωτήματα για το φεστιβάλ. Επίσης πηγαίνουμε σε τοπικά κοινωνικά δρώμενα, όπως συνέδρια και συναυλίες αλληλεγγύης. Οι διαφορετικές νεολαιίστικες οργανώσεις που συμμετέχουν στην προπαρασκευαστική επιτροπή, χρησιμοποιούν τα περιοδικά που εκδίδουν για να προπαγανδίσουν το φεστιβάλ και να προσελκύσουν νέους και φοιτητές».

Η γενική ανταπόκριση της νεολαίας της Σουηδίας είναι θετική και εκφράζεται τόσο από το μεγάλο ενδιαφέρον για ενημέρωση όσο και από διάθεση συμμετοχής. Ιδιαίτερα στις συζητήσεις που οργανώνονται, οι πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ΠΦΝΦ δείχνουν ότι οι μαθητές και οι φοιτητές της χώρας προσελκύονται από τέτοιου είδους δραστηριότητες που ενισχύουν το διεθνισμό και την αλληλεγγύη.

Μερικές από τις νεολαιίστικες οργανώσεις που συμμετέχουν ενεργά στην ΕΠΕ Σουηδίας, πέρα από την ΚΝ Σουηδίας, είναι: οι Νέοι Αριστεροί, η Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία, ο Σουηδοκουβανικός Σύνδεσμος, η Επιτροπή Ειρήνης Σουηδίας, οι Νέοι Σοσιαλιστές, ο Σύνδεσμος φιλίας με τη Βενεζουέλα.

Διώκονται επειδή κατήγγειλαν προβλήματα

Αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις βρέθηκαν επτά Ελληνες εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε σχολεία στις Βρυξέλλες, μετά τις καταγγελίες τους για το ακατάλληλο κτίριο που φιλοξενεί το ελληνικό σχολείο που λειτουργεί εκεί. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, «δύο από τους εκπαιδευτικούς έχουν τιμωρηθεί με έγγραφη επίπληξη, ενώ για τους άλλους πέντε έχει εκδοθεί με συνοπτικές διαδικασίες και άνευ απολογιών, απόφαση παραπομπής σε ανώτερο πειθαρχικώς προϊστάμενο με πρόταση για περικοπή των 2/3 του επιμισθίου!» Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σημειώνουν ότι «η επιχείρηση τρομοκράτησης και φίμωσης των εκπαιδευτικών των Βρυξελλών είναι άνευ προηγουμένου και θυμίζει άλλες εποχές» και ζητούν την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για μετεγκατάσταση του Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Οι φοιτητές παρουσιάζουν τη δημιουργία τους

Περίοδος εκδηλώσεων είναι αυτή που διανύουμε για τους τομείς του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθήνας (ΠΟΦΠΑ), που παρουσιάζουν τη δουλιά τους στο Παλιό Πανεπιστήμιο, στην Πλάκα (Θώλου 1).

Ο φωτογραφικός τομέας του ΠΟΦΠΑ εκθέτει αυτό το διάστημα 100 φωτογραφίες από περίπου 50 φοιτητές, που έχουν αποσπάσει θετικά σχόλια από το κοινό. Η έκθεση θα λειτουργεί σήμερα και από τις 21 έως τις 25 Ιούνη και είναι ανοιχτή 19.00 - 22.00 κάθε βράδυ. Οπως κάθε χρόνο, ο φωτογραφικός τομέας που έχει μια παράδοση λειτουργίας 17 χρόνων, θα εκδώσει στο τέλος του χρόνου ένα λεύκωμα και ένα ημερολόγιο που θα παρουσιάζει τη δουλιά και το μεράκι των φοιτητών - φωτογράφων.

Στις 25 Ιούνη, τη σκυτάλη θα πάρει ο χορευτικός τομέας, που θα παρουσιάσει μια παράσταση παραδοσιακών χορών, ενώ από τις 18 έως τις 28 Ιούλη στο Παλιό Πανεπιστήμιο θα παρουσιάζει την αυτοσχεδιαστική παράσταση που έχει ετοιμάσει για φέτος η ομάδα «ΔΡΥΣ», του θεατρικού τομέα του ΠΟΦΠΑ.

Στόχος των φοιτητών, που βρίσκουν μέσω του ΠΟΦΠΑ ένα δρόμο επαφής και δημιουργίας πάνω σε διάφορες μορφές τέχνης, είναι να μπορέσουν του χρόνου να παρουσιάσουν παράλληλα τις εκδηλώσεις τους σε μορφή φοιτητικού φεστιβάλ.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του 31ου Φεστιβάλ

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις αυτές τις μέρες και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Αύριο Παρασκευή και Σάββατο 18 Ιούνη

  • Στα Γιάννενα, διήμερο της Οργάνωσης Σπουδάζουσας στη Φοιτητική Εστία Δόμπολης, θα ξεκινάει στις 8 κάθε βράδυ. Η πρώτη μέρα αφιερώνεται στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Πάμπλο Νερούντα. Το πρόβλημα στέγασης και γενικότερα τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών αποτελούν κεντρικό θέμα της δεύτερης μέρας, που περιλαμβάνει συναυλία ερασιτεχνικού συγκροτήματος.

Σάββατο 18 Ιούνη

  • Στο Σουφλί, στο δάσος της Δαδιάς, οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη, με τη συμμετοχή της ΠΕΑΕΑ Εβρου. Η αναχώρηση για τη Δαδιά από Αλεξανδρούπολη είναι στις 9 το πρωί.
  • Στην Ξάνθη, η Οργάνωση Σπουδάζουσας διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο του Πολυτεχνείου μαζί με την ΠΕΑΕΑ, για την Αντιφασιστική Νίκη. Θα μιλήσει ο Γ. Πυργελής, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ.

Δευτέρα 20 Ιούνη

  • Στην Κομοτηνή, στην παλιά Νομική εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη.

Τετάρτη 22 Ιούνη

  • Στην Αθήνα, στον ΟΤΕ (Γ` Σεπτεμβρίου), στις 5.30 μ.μ. και στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις - εκδηλώσεις στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης της Οργάνωσης Αθήνας στους νέους εργαζόμενους.
  • Στο Παγκράτι, στην πλατεία Μεσολογγίου, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Με τους αγώνες μας μπορούμε, γιατί μας λένε το αντίθετο; Μαθαίνουμε την αλήθεια αλλάζουμε τον κόσμο».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ