Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Θέλουν σχολείο, τους τάζουν γκαράζ

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη σχολική στέγη

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη σχολική στέγη
«Η εμπορευματοποίηση της Παιδείας πετάει τα παιδιά μας στο δρόμο. Δε θέλουμε γκαράζ, θέλουμε σχολείο». Ηταν η απάντηση που έδωσαν προχτές το βράδυ γονείς και εκπαιδευτικοί του 6ου ΤΕΕ, του 7ου Εσπερινού ΤΕΕ και του 1ου ΣΕΚ Αθηνών, απέναντι στην εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο 7ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας.

Περίπου 1.200 μαθητές και 150 εκπαιδευτικοί, των τριών και μοναδικών τεχνικών σχολείων στο 7ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας, θα βρεθούν στο δρόμο με τη λήξη της επόμενης σχολικής χρονιάς (2005-2006), καθώς ο «Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων», ιδιοκτήτης του κτιρίου της πρώην Σεβαστοπουλείου Σχολής, όπου στεγάζονται τα τρία σχολεία έχει υποβάλει αγωγές εξώσεως των σχολείων, οι οποίες έγιναν αποδεκτές.

Αυτό που προκαλεί την έγκαιρη κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι το γεγονός ότι ένα οικόπεδο που είχε αγοράσει ο ΟΣΚ για τη μετεγκατάσταση των σχολείων χρησιμοποιείται ήδη ως γκαράζ, ενώ τίποτα δε βεβαιώνει ότι την ώρα της έξωσης των σχολείων θα είναι έτοιμο το νέο σχολικό συγκρότημα. Παράλληλα, ο ίδιος ο σχεδιασμός του ΟΣΚ για το νέο σχολείο είναι πρόβλημα.

Συγκεκριμένα: Ο ΟΣΚ αγόρασε το 2001 το οικόπεδο (επί των οδών Εβρου, Ξενίας και Μιχαλακοπούλου, έκτασης 3.100 τ.μ., ύψος δαπάνης περίπου 6.000.000 ευρώ), με σκοπό την ανέγερση του πρώτου «ανοιχτού σχολείου» - το οποίο αποτελεί την εφαρμογή των επιταγών του ΟΟΣΑ και στηρίζεται στη λογική που υπαγορεύει τη συνύπαρξη σχολείων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων - που θα στέγαζε τα τρία σχολεία.

Από το 2002 το οικόπεδο νοικιάζεται σε ιδιώτη ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, χωρίς να έχει γίνει καμία εργασία ανέγερσης του κτιρίου.

«Θα έχετε ένα απ' τα καλύτερα σχολεία της περιοχής, με τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης, που θα ανακουφίσουν την περιοχή. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε γίνεται να κατασκευαστεί άμεσα. Αναγκαστικά νοικιάζουμε το οικόπεδο για να μην το... καταπατήσουν», ήταν η απάντηση του προέδρου του ΟΣΚ κ. Καρλάφτη και της κ. Μπενετάτου, διευθύντριας μελετών του Οργανισμού, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να εμφανίσουν το «ανοιχτό σχολείο» ως προϊόν κοινωνικής απαίτησης.

Την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή επιχειρηματικότητας στα σχολεία υπογράμμισαν προχτές γονείς και καθηγητές, ζητώντας την άμεση ανέγερση σχολείου, καθώς η προσωρινή μεταφορά του είναι αδύνατη, αφού απαιτούνται 28 αίθουσες διδασκαλίας και 18 εργαστηριακοί χώροι και επισημαίνοντας ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης τοποθετήθηκε και ο Μανώλης Δανδουλάκης, εκ μέρους των ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, λέγοντας: «Χρειάζεται πολιτική που να εκφράζει τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν έπεσε από τον ουρανό. Τη διαμόρφωσαν συγκεκριμένες πολιτικές που θέλουν τους γονείς και τους μαθητές πελάτες, τους καθηγητές σκλάβους και τις γνώσεις εμπόρευμα. Είναι αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα και οι οποίες συμπιέζουν την Παιδεία στο καλούπι που απαιτούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι της ΕΕ». Τη συμπαράστασή του προς τον αγώνα των τριών σχολείων εξέφρασε και ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Το υπουργείο Παιδείας, ο ΟΣΚ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες. Είμαστε σε αντίθεση με κάθε μορφή εμπορευματοποίησης».

Για το ίδιο θέμα, το Τμήμα Παιδείας 7ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα δεν είναι αποκομμένο από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και για αυτό δεν μπορεί να λυθεί αποσπασματικά, απομονωμένο από το συνολικότερο πρόβλημα της Παιδείας. Είναι φανερό ότι αυτοί που υποβαθμίζουν την Παιδεία και ευθύνονται και για το συγκεκριμένο πρόβλημα, χτίζοντας το σχολείο, που έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν φτιάξει, θα μεταφέρουν σε ένα καινούριο κτίριο μια πάσχουσα - με όλα τα συμπτώματα της ασθένειας της - Παιδεία». Ενώ η ΤΟ 7ου-1ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΝΕ τονίζει ότι «το πρόβλημα της σχολικής στέγης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά και ξέχωρα από το συνολικό πρόβλημα της Παιδείας και της πολιτικής των κυβερνήσεων».

Σημειώνεται ότι στην προχτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», της «Ενωσης Γονέων», πολιτικών κομμάτων και φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ