ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το Πεντάγωνο φακελώνει εφήβους!

Με τη Βίβλο στο χέρι και με μαντίλι σκοτώστε τους όλους... η διαπαιδαγώγηση του Πενταγώνου

Associated Press

Με τη Βίβλο στο χέρι και με μαντίλι σκοτώστε τους όλους... η διαπαιδαγώγηση του Πενταγώνου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας έχει θέσει πλέον στο στόχαστρό του το Πεντάγωνο, καθώς τα προβλήματα στρατολόγησης που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά διογκώνονται κιόλας. Οσες προσπάθειες έχουν γίνει μέσω των Πανεπιστημίων, των σχολείων, των κοινοτήτων των μεταναστών δεν έχουν αποδώσει τα δέοντα. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε...

Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ συνεχώς αυξάνεται. Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όχι μόνο υποστηρίζουν την αποχώρηση από το Ιράκ, αλλά και σε μεγαλύτερο ποσοστό θεωρούν τον Αμερικανό Πρόεδρο υπαίτιο για τον πόλεμο στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή η οικονομική δίνη τούς ταλανίζει... εύλογο λοιπόν η δεξαμενή στρατολόγησης «κρέατος για τις μηχανές πολέμου» να στερεύει.

Ετσι οι εγκέφαλοι του Πενταγώνου κατέληξαν στην ιδέα της δημιουργίας τράπεζας δεδομένων με προσωπικά στοιχεία Αμερικανών από 16 έως 18 ετών, προκειμένου στη συνέχεια να γίνεται καλύτερη επιλογή των όσων καταταγούν στο Στρατό. Την είδηση αποκάλυψε η «Washington Post» και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, το Πεντάγωνο ανέθεσε την όλη διαδικασία σε ιδιωτική εταιρία, η οποία καλείται τώρα να έρθει σε επαφή με τα σχολεία όλης της χώρας. Τα σχολεία θα αναλάβουν να στείλουν στοιχεία σχετικά με τους βαθμούς των μαθητών, τις επαγγελματικές φιλοδοξίες τους, αλλά και την εθνικότητά τους.

Επιπλέον, στη βάση δεδομένων θα υπάρχει ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης των μαθητών, η ημερομηνία γέννησής τους, το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και ο αριθμός τηλεφώνου τους. Μάλιστα, η «Washington Post» υποστηρίζει στο δημοσίευμά της ότι τα σχολεία που δε θα δώσουν τα στοιχεία ενδέχεται να χάσουν τη χρηματοδότησή τους.

Αρκετές οργανώσεις έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για την πρωτοβουλία του Πενταγώνου, θεωρώντας ότι παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη θιγεί η ιδιωτική ζωή των μαθητών και συμπλήρωσε ότι το όλο πρόγραμμα άρχισε το 2003, αλλά έγινε για πρώτη φορά γνωστό στις 23 Μάη 2005: «Το πρόγραμμα αυτό είναι σημαντικό γιατί θα βοηθήσει τις υπηρεσίες που θέλουν να στρατολογήσουν ή να προσλάβουν νέους υψηλού επιπέδου»! Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους - Τζαφάρι: Κανένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οι κατοχικές δυνάμεις, τελικά, «θα νικήσουν τον βίαιο εχθρό που δε διστάζει να σκοτώνει αθώους Ιρακινούς, αντιδρώντας στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στο Ιράκ». Αυτό υποστήριξε με σθένος ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά από την πρώτη του συνάντηση με τον Ιρακινό «πρωθυπουργό» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι στο Λευκό Οίκο.

Ο Τζορτζ Μπους εκτίμησε ότι «το Ιράκ βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του», εξήρε «τα εξαιρετικά επιτεύγματα σε επίπεδο δημοκρατίας» και κατέληξε ότι η «πρόοδος δε θα είναι εύκολη, αλλά τελικά θα επικρατήσει». Κατέστησε επίσης σαφές, απαντώντας ουσιαστικά και σε σχετικό αίτημα που έχουν θέσει αρκετοί πολιτικοί εντός ΗΠΑ, ότι δεν «πρόκειται να υπάρξει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, που θα μείνουν μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας».

Υποστήριξη, σε αυτό το σημείο, βρήκε και από τον Τζαφάρι, ο οποίος τάχθηκε κατά της ύπαρξης χρονοδιαγράμματος, εκτιμώντας ότι «θα λειτουργούσε ως σημάδι αδυναμίας απέναντι στους αντάρτες». Ο Τζαφάρι εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι στο τέλος θα «ηττηθούν οι τρομοκράτες» και τόνισε ότι «γίνεται σταθερή πρόοδος και ότι οι Ιρακινοί είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη δημοκρατία». Ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό «για όλα όσα προσφέρει στους Ιρακινούς, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στα χρήματα».

Νέες επιθέσεις, ενώ κατά τον Τσένεϊ «σβήνει η αντίσταση»

Ο Τζαφάρι, επίσης, επισκέφθηκε τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν επιστρέψει από την κατεχόμενη χώρα και αξιοποίησε την ευκαιρία για να απευθύνει έκκληση και «σε άλλες χώρες», που αρχικώς δεν έστειλαν στρατεύματα στο Ιράκ, «να το πράξουν για να βοηθήσουν τους Ιρακινούς». Ο Τζαφάρι συναντήθηκε και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ, με την άποψη του οποίου ότι «η αντίσταση βρίσκεται στον επιθανάτιο ρόγχο της» συμφώνησε. Προφανώς, όμως, δε φαίνεται να συμφωνούν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αλλά και ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης, γι' αυτό και ο Πρόεδρος Μπους θα προχωρήσει σε σχετικό διάγγελμα, την Τρίτη.

Η αισιοδοξία των Μπους και Τζαφάρι, πάντως, σκιάστηκε, χτες, από την είδηση ότι τουλάχιστον 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 4 αγνοούνται (και πιθανότατα είναι νεκροί) και 14 τραυματίστηκαν, από επίθεση αυτοκτονίας, αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αυξάνει ο αριθμός των Αμερικανών που θεωρεί ότι οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ είναι «δυσβάσταχτες», με αποτέλεσμα να αναθεωρούν πρότερες θέσεις τους και να εκτιμούν, πλέον, ότι η εισβολή «ίσως ήταν λάθος».

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Καμία αμνηστία στους Αμερικανούς στρατιώτες

ΚΙΤΟ.-

Η απόφαση καθώς φαίνεται είναι οριστική: Το Εκουαδόρ δεν πρόκειται να υπογράψει τη διμερή με τις ΗΠΑ συμφωνία για την αμνηστία των Αμερικανών στρατιωτών αλλά και πολιτικών αξιωματούχων από κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πρόκειται για το περίφημο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του οποίου φυσικά δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία η Ουάσιγκτον και υπογράφει με τις χώρες διμερείς συμφωνίες για τη μη δίωξη των Αμερικανών στρατιωτών. Οσο για την περίπτωση του Εκουαδόρ είναι ακόμη πιο ειδική καθώς αφορά την αμερικανική βάση Μάντα, βάση κλειδί, «προκεχωρημένη επιχειρησιακή βάση» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Ανδεων ή καλύτερα για κεκαλυμμένη αμερικανική επέμβαση υπό το «Σχέδιο Κολομβία». Και η Ουάσιγκτον προσπάθησε να εκβιάσει των μόλις 60 ημερών Πρόεδρο Αλφρέντο Παλάσιο, ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή της διμερούς συμφωνίας. Εκβιασμός με τη μορφή «περικοπών της βοήθειας».

«Κανείς δεν πρόκειται να με εκφοβίσει» τόνισε ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ και συνέχισε, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Universo», «ούτε την κυβέρνηση, ούτε τον Αλφρέντο Παλάσιο ούτε το λαό του Εκουαδόρ».

«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να αποστείλουν τη βοήθεια εάν δεν υπογράψουμε, λυπούμεθα»... τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Πάρα σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 6», προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες που έχουν έδρα τους στη βάση Μάντα ήδη καλύπτονται από διπλωματική ασυλία όπως προκύπτει από τη συμφωνία της Ρώμης. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο εκδικάζει μόνο περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου, «εγκλήματα που διαπράττονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις... εκτός εάν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εισβάλουν στο Εκουαδόρ»!

ΙΤΑΛΙΑ
Εντάλματα σύλληψης κατά 13 πρακτόρων της CIA

ΡΩΜΗ.-

Ακούγεται απίστευτο και όμως είναι αληθινό: Δεκατρείς πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, της διαβόητης CIA, καταζητούνται από την ιταλική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της απαγωγής του Αιγύπτιου πρώην ιμάμη του Μιλάνου Χασάν Μουστάφα Οσάμα Νασρ, γνωστού ως Αμπού Ομάρ.

Ο Αμπού Ομάρ απήχθη από δρόμο του Μιλάνου στις 17 Φλεβάρη του 2003 από δύο άτομα που μιλούσαν ιταλικά και προσποιούνταν ότι έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων. Επρόκειτο για τον πρώην ιμάμη μεγάλου τεμένους της βόρειας ιταλικής πόλης, την οποία επιτηρεί η ιταλική αστυνομία κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αφού απήγαγαν τον ιμάμη, οι Αμερικανοί πράκτορες φέρεται να τον οδήγησαν στην αμερικανική βάση του Αβιάνο, πριν τον μεταφέρουν στην Αίγυπτο, όπου φέρεται ότι ανακρίθηκε και βασανίστηκε σε φυλακή.

Τα εντάλματα σύλληψης κατά των 13 πρακτόρων εκδόθηκαν από τη δικαστή Κιάρα Νόμπιλι, με αίτημα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Εισαγγελίας. Οι πράκτορες αναγνωρίστηκαν από Ιταλούς ανακριτές που γνωρίζουν τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων, τις φωτογραφίες τους, τα διαβατήρια, τις πιστωτικές κάρτες και το ξενοδοχείο όπου διέμεναν κατά την επιχείρηση, αναφέρει η «Corriere della Sera».

Μεταξύ των καταζητούμενων βρίσκονται τρεις γυναίκες, καθώς και ο επικεφαλής της επιχείρησης, ο οποίος είχε διαπίστευση διπλωμάτη στο αμερικανικό προξενείο του Μιλάνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ