ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δε θα γλιτώσει κανείς!

Επιβεβαιώνεται πλήρως η προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει γενικευμένη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων

Η επαίσχυντη καρατόμηση του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων δεν ήταν παρά μόνο το πρόγευμα. Τώρα σειρά έχει η παραπέρα ανατροπή και ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στόχος οργανικά δεμένος με τη στρατηγική της Λισαβόνας. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας το πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ όταν λίγες μέρες πριν προειδοποιούσε τους εργαζόμενους για τα επερχόμενα σχέδια της κυβέρνησης.

Η εξαγγελία για γενικευμένες ανατροπές έγιναν από τον Γ. Αλογοσκούφη, με δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων στη Βουλή είπε πως «αναδείχτηκε ότι υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα Ασφαλιστικού», αφού «ο νόμος Ρέππα έχει πολλές αδυναμίες, γιατί, στην ουσία, έχει μετακυλήσει όλο το κόστος χρηματοδότησης του ΙΚΑ στο δημόσιο και στον προϋπολογισμό. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα ευρύτερου Ασφαλιστικού, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο, μακράς πνοής, όπως έχει επανειλημμένως πει και στο παρελθόν η κυβέρνηση. Διάλογος που πρέπει να γίνει μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Θέλοντας, βέβαια, να προλάβουν τις άμεσες αντιδράσεις των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση, ο υπουργός έσπευσε να πει ότι «ο διάλογος θα απαιτήσει χρόνο που ξεπερνά την κυβερνητική θητεία».

Από την παρέμβαση Αλογοσκούφη προκύπτει σαφώς ότι η κυβέρνηση θέτει θέμα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, πρόβλημα για το οποίο μέμφεται το νόμο Ρέππα ότι ...έχει μετακυλήσει το κόστος χρηματοδότησης του ΙΚΑ στο δημόσιο (με την περιβόητη «εγγύηση» για χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ).

Αρα το ζητούμενο του ψευτοδιαλόγου που αναγγέλλεται είναι η μείωση της συμμετοχής του κράτους - για τους εργοδότες δεν τίθεται καν θέμα αύξησης της συμμετοχής τους - στη χρηματοδότηση του ΙΚΑ. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση βαριών και ανθυγιεινών, τη μείωση των συντάξεων και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Αυτή είναι η περιβόητη αποσαφήνιση των παραμέτρων του ζητήματος, την οποία θα υλοποιήσει η επόμενη από τη σημερινή κυβέρνηση. «Διάλογος», λοιπόν, για την προαποφασισμένη και προειλημμένη κατεδάφιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων. Και είναι εκπληκτικό ότι ο υπουργός, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν, στην προώθηση της ρύθμισης για τις τράπεζες, εμφάνισε το πρόσωπο της ωμής κρατικής βίας, χτες εμφανίστηκε και πάλι με την προβιά του οπαδού του ...εθνικού διαλόγου. Σε σχετική ερώτηση του «Ρ», πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να εμπιστευτούν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ...διάλογο, τη στιγμή που τα ίδια είχε εξαγγείλει και για το ...διάλογο με τους τραπεζοϋπαλλήλους - με τα γνωστά αποτελέσματα - προτίμησε να μην απαντήσει.

Προκειμένου να τεκμηριώσει την ανάγκη της άμεσης διεξαγωγής ...διαλόγου, ο υπουργός προσέφυγε στην ακατάσχετη κινδυνολογία. Ετσι εμφάνισε στοιχεία που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2004-2007, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος από 4,1% του ΑΕΠ το 2005, θα διπλασιαστεί στο 8,3% το 2030 και θα εκτοξευτεί στο 13,8% το 2050... Πρόκειται για τα γνωστά κινδυνολογικά στοιχεία που δημοσιοποιούν κατά καιρούς η Τράπεζα της Ελλάδας, η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ, με στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες πανικού, κατάρρευσης και καταστροφής, ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μειώνουν ή και καταργούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, ανέχονται - ενθαρρύνουν είναι η πιο σωστή λέξη - τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και σφυρίζουν αδιάφορα στην καταλήστευση των Ταμείων. Μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και άρα την ικανότητα του Προϋπολογισμού να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Αλλά και η ακόλουθη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας δείχνει ξεκάθαρα τις κυβερνητικές προθέσεις. Οπως δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, «αναλογιστικά ελλείμματα έχουν όλα τα Ταμεία. Οταν οι εισφορές αντιστοιχούν στο 24% του μισθού και οι συντάξεις ανέρχονται στο 80% του μισθού, αυτό αποτελεί τη βάση της δημιουργίας αναλογιστικών ελλειμμάτων»! Με άλλα λόγια, έδειξε τα δόντια του. Δεν κρύβει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των συντάξεων, παράλληλα με τη μείωση των αποδοχών, δημιουργώντας συνθήκες κόλασης για τους εργαζόμενους.

Ο ίδιος πάντως θεώρησε αναγκαίο να δώσει το ακριβές στίγμα των οραμάτων και των στόχων της κυβέρνησης για τη χώρα, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δικαιούται να έχει μια πιο αξιόπιστη κεφαλαιαγορά, δικαιούται ένα φερέγγυο και υγιές τραπεζικό σύστημα, δικαιούται υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις»!

ΠΑΣΟΚ
Ετοιμο να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση

Ετοιμο να προσέλθει στον «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό είναι το ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην κυβέρνηση για μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

Τη χτεσινή πρόταση του Γ. Αλογοσκούφη για άμεση έναρξη «διαλόγου» εφ' όλης της ύλης για το Ασφαλιστικό, το ΠΑΣΟΚ την υποδέχτηκε με συναίνεση, αποφεύγοντας να διαφοροποιηθεί ή να αντιδράσει με κάποια επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση. Εξάλλου, στο πρόσφατο παρελθόν τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει ότι το Ασφαλιστικό πρέπει να «ανοίξει» και μάλιστα «άμεσα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάρτη, αναφερόμενος στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν κατηγορηματικός: «Δε φοβόμαστε να συζητήσουμε το Ασφαλιστικό»!

Συγχρόνως, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποδείξει ότι διαφοροποιείται από τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Ετσι ο Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει τη ΝΔ για εξυπηρέτηση «ειδικών συμφερόντων». Την ίδια στιγμή, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να ζητά την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμο Ρέππα, ο οποίος μοναδικό στόχο είχε να ξεφορτώσει τους τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις τους.

Ακριβώς σ' αυτό το πνεύμα οι συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασαν χτες δήλωναν ότι η θέση του κόμματός τους είναι «ξεκάθαρη» και την έχει διατυπώσει ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Βουλή, όταν υπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας, που είχε πει ότι «το κόστος από τη ρύθμιση του Ασφαλιστικού των τραπεζών πρέπει να το πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες». Αυτό που ζητάει σήμερα το ΠΑΣΟΚ βέβαια από τη θέση της κυβέρνησης δεν το υλοποίησε, όταν αξιοποιώντας «παράθυρο» που άφηνε ο νόμος 3029, ξεφόρτωσε από τις υποχρεώσεις της την τράπεζα ΑΛΦΑ, αφού ενέταξε στο ΙΚΑ το ΤΑΠΙΛΤ, αν και είχε έλλειμμα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν και εσωκομματικά πυρά εναντίον του Ευάγ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χ. Καστανίδης, ο Γ. Φλωρίδης και ο Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να συρθεί πίσω από την τροπολογία Εβερτ, αλλά να στηρίξει τις δικές του θέσεις για το Ασφαλιστικό. Μια επίθεση που έγινε πιο έντονη, ειδικά από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Μπένο, μετά τις πληροφορίες που φέρουν τον Μ. Εβερτ να αποσύρει την τροπολογία του. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή θα ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας Αλογοσκούφη και αν αυτή δεν αποσυρθεί - όπως αναμένεται - τότε θα συνταχθεί πίσω από τις τροπολογίες Μάνου και Δραγασάκη.

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η συναίνεση που θα προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στην αντεργατική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις. Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τους «κοινωνικούς εταίρους» και τα κόμματα σε συζήτηση για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και των «υπερωριών», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ακόμα παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά το ΠΑΣΟΚ διά στόματος του Δ. Ρέππα, βάζοντας τον πήχη στο έσχατο σημείο δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση προωθήσει την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων εργασίας, θα αποτελέσει «αιτία πολέμου», για το ΠΑΣΟΚ.

Χρησιμοποιώντας για «ασπίδα» την πιο νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά τάχτηκε υπέρ της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, αφού όπως ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Ρέππας, το ΠΑΣΟΚ «ευνοεί το διάλογο για όλα τα θέματα και για τα προβλήματα στην αγορά εργασίας»...

Σπρώχνουν προς τα πάνω τα όρια συνταξιοδότησης

Ενοχοποιούν την ...αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Συντονισμένα πυρά στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων εξαπέλυσαν χτες στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, με πρόσχημα την παρουσίαση έκθεσης που κάνει λόγο για γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης.

Με πρόσχημα την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οι ομιλητές έθεσαν ανοιχτά ζήτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και δημιουργίας ...κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, αλλά και ζήτημα αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων, δηλαδή παραπέρα τζογάρισμα της περιουσίας των εργαζομένων και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η «Ερευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη» που παρουσιάστηκε χτες αφορά δέκα χώρες, μαζί και τη χώρα μας και έγινε στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου και ομάδα επιστημόνων.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η μελέτη, ο Δημήτρης Κωστόπουλος, γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, φωτογράφισε την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο πνεύμα των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της στρατηγικής της Λισαβόνας. Η χώρα μας, είπε, αξιοποιώντας στοιχεία της έρευνας, είναι από τις πρώτες στην αποχώρηση νέων ανθρώπων στη σύνταξη και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε, είναι η μελέτη εκ βάθρων του ασφαλιστικού συστήματος. «Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία», είπε ο Δ. Κωστόπουλος και μίλησε για μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και της εισφοροδιαφυγής και για αλλαγές στην οργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων και αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Στο ίδιο πνεύμα, η Αννα Διαμαντοπούλου, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για ανατροπή του δημογραφικού στην Ευρώπη σε δυο δεκαετίες, οπότε και το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών. Υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στο υψηλό προσδόκιμο ζωής και το χαμηλό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, είπε η Α. Διαμαντοπούλου. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε ως αναγκαίο μέτρο την παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους για παράταση του εργάσιμου βίου, τη λεγόμενη ενεργητική γήρανση.

«Στην απαρχή του 21ου αιώνα, η Ευρώπη στέκεται αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της: Τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της, σε μια άνευ προηγουμένου ιστορική αντιστοιχία», είπε, σε αγαστή συμφωνία με τα κυβερνητικά σχέδια, η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη και ξεκαθάρισε ότι τα πορίσματα της έρευνας «θα καταστούν στο άμεσο μέλλον πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό πολιτικής στον ευρύτερο κοινωνικό τομέα».

Στα συμπεράσματα της έρευνας που διανεμήθηκαν χτες αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στις χώρες με συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης παρατηρείται μεγάλη αύξηση των νέων σε ηλικία συνταξιούχων. Ετσι, υπάρχει μια μεγάλη δυνητική δεξαμενή αναξιοποίητης εργασιακής ικανότητας σε χώρες, όπως η Αυστρία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία, όπου "υγιή" άτομα δε συμπεριλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό».

Ωρα αντεπίθεσης

Πυρ ομαδόν και κατά βούληση έχει ανοίξει η κυβέρνηση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων. Καμία κοινωνική τάξη ή ομάδα, καμία κατάκτηση ή δικαίωμα δε βρίσκεται έξω από το βεληνεκές της αντιλαϊκής επέλασης. Ο καύσωνας των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων πυρπολεί ό,τι έχει μείνει όρθιο.

Η επίθεση είναι σφοδρή και ολομέτωπη.

- Μετά τις ανατροπές στο ασφαλιστικό των τραπεζών «ανοίγει» συνολικά το ασφαλιστικό, δηλαδή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

- Μετά την εξοντωτική διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων προς όφελος μιας χούφτας πολυεθνικών, η κυβέρνηση προχωρά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή στον καθορισμό της εργάσιμης μέρας από το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη. Δηλαδή χτύπημα του 8ωρου, ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, ακόμα περισσότερο απλήρωτη δουλιά, μείωση της υπερωριακής αμοιβής, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και «άνθηση» των ατομικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση του ελεύθερου χρόνου.

- Μετακύλιση «όλων των βαρών» στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα: Αβάσταχτη ακρίβεια και δεκάδες απολύσεις σε καθημερινή βάση, εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας κ.ο.κ.

- Επιταχύνεται το ξεκλήρισμα των αγροτών, μετά και την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και την εφαρμογή της ΚΑΠ. Ο κατάλογος της αντιλαϊκής επίθεσης δεν έχει τέλος...

Ομως ο ρόλος των εργαζομένων και της εργατικής τάξης δεν είναι να μετράνε τα «χτυπήματα», να τρέχουν πίσω από τον οδοστρωτήρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, να κλαίνε πάνω στα ερείπια των κατακτήσεών τους... Πολύ περισσότερο δεν ταιριάζει να εκλιπαρούν την κυβέρνηση της ΝΔ να τους αφήσει κάποια ψίχουλα ή να στρέφεται αμετανόητα προς το ΠΑΣΟΚ μπας και λυπηθεί το «δράμα» τους...

Είναι η ώρα του συναγερμού, της ταξικής συσπείρωσης και αντεπίθεσης, της ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων. Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι «λίγα», πρέπει να διεκδικούν τα πάντα. Με τα λόγια του Τσε «να είστε ρεαλιστές, να ζητάτε το αδύνατο». Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.


Π. Κ.

Στραγγαλίζουν το ΙΚΑ

Από το 2006 το ΙΚΑ θα επιβαρύνεται με 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μόνο για τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων

Σε 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ανέρχεται το κόστος της συνταξιοδότησης των ήδη 18.000 συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, τις συντάξεις των οποίων, όπως προβλέπει και η τροπολογία της κυβέρνησης, θα αρχίσει να καταβάλει από την 1/1/2006 το ΙΚΑ. Ταυτόχρονα, η συνολική επιβάρυνση, όπως αναγνώρισε και ο διοικητής του ΙΚΑ, για κύριες και επικουρικές συντάξεις θα φτάσει τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτά όταν, ήδη, ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΙΚΑ είναι ελλειμματικός κατά 650 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όταν η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα δύο δισ. ευρώ το χρόνο και οι βεβαιωμένες -αλλά μη καταβληθέντες- οφειλές των εργοδοτών το 2005 είναι άλλα δύο δισ. ευρώ.

Η δραματική αυτή εικόνα του ΙΚΑ αναδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ), αν και, παρά τις διαπιστώσεις, η πλειοψηφία της δε φαίνεται διατεθειμένη να μπει στον δρόμο των αγώνων, ακολουθώντας και αυτή την πεπατημένη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το σίγουρο είναι ότι ο στραγγαλισμός του ΙΚΑ, πέρα από το γεγονός ότι γίνεται σε όφελος των τραπεζιτών, αξιοποιείται και θα αξιοποιηθεί ως άλλοθι, για νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, αλλά και καθήλωσης των συντάξεων στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα, κάτω των 500 ευρώ, για το 70% των συνταξιούχων.

Ταυτόχρονα, το ΙΚΑ συνεχίζει να παρουσιάζει την εικόνα ενός Οργανισμού που τον αφήνουν να «σαπίζει» και είναι και αυτός ένας άλλος τρόπος υπονόμευσης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 3.000, ενώ αυξάνεται ο όγκος της εργασίας και των συναλλαγών. Η απονομή των συντάξεων συνεχίζει, όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση, να καθυστερεί τουλάχιστον για ένα χρόνο. Από τα 13 ελεγκτικά κέντρα για την εισφοροδιαφυγή, λειτουργούν μόνο 4 και αυτά με μειωμένο προσωπικό. Το ελεγκτικό κέντρο Αθήνας έχει μόνο 9 υπαλλήλους σε σύνολο 45 που προβλέπονται και μάλιστα όταν έχουν να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και της στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ο Γιάννης Ιωάννου, στέλεχος της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας», υπογραμμίζει: «Αντιμετωπίζουμε μια ολομέτωπη επίθεση. Με την τροπολογία, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, επιβαρύνεται δραματικά, πέραν της ήδη άσχημης κατάστασης που παρουσιάζει. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα δείξουν οι αναλογιστικές μελέτες, όταν και εφόσον γίνουν, αλλά να απαντήσουμε τώρα με αγώνες. Αγώνες, που θα απαντάνε στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, που χτυπά το ΙΚΑ, αλλά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των τραπεζοϋπαλλήλων. Γι' αυτό στη συνεδρίαση της διοίκησης προτείναμε απεργιακή κινητοποίηση για τις 6 Ιούλη, αλλά η πλειοψηφία της ΠΟΣΕ, στη γνωστή τακτική της, απέρριψε την πρόταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ