ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε συναγερμό το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Το καταστραμμένο λεωφορείο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι

Associated Press

Το καταστραμμένο λεωφορείο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Περισσότεροι από 50 είναι οι νεκροί των τεσσάρων επιθέσεων στο μετρό και ένα λεωφορείο, σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις της αστυνομίας, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν και τους 100, αφού υπάρχουν ακόμη άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε τούνελ στο σταθμό του Κινγκς Κρος.

Την ίδια στιγμή εμπειρογνώμονες της Σκότλαντ Γιαρντ, αν και δεν αποκάλυψαν τον τρόπο της επίθεσης, ανέφεραν ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν μικρής σχετικά ισχύος, μέχρι πέντε κιλών, γι' αυτό και δεν προκάλεσαν εκατόμβη νεκρών. Την ίδια στιγμή σε συναγερμό και πάλι χτες το μετρό, αφού ο σταθμός Λίβερπουλ Στριτ είχε εκκενωθεί και αποκλειστεί για ώρες, αφού βρέθηκε «ύποπτο αντικείμενο». Λίγο νωρίτερα το ίδιο είχε συμβεί και στο σταθμό Γιούστον...

Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ιαν Μπλερ, ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από την έκρηξη στο λεωφορείο είναι 13 και όχι δύο, όπως έλεγαν μέχρι χτες οι αρχές. Οι τραυματίες είναι περίπου 700, εκ των οποίων οι 22 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν βομβιστές αυτοκτονίας, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ο συγχρονισμός των εκρήξεων σημαίνει ότι οι επιθέσεις δε θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί από ένα μόνο άτομο.

Ελεγχοι την επόμενη μέρα του χτυπήματος στη βρετανική πρωτεύουσα

Associated Press

Ελεγχοι την επόμενη μέρα του χτυπήματος στη βρετανική πρωτεύουσα
Πρόσθεσε ότι οι τραυματίες και τα θύματα δεν είναι μόνο πολίτες βρετανικής καταγωγής, αλλα και άνθρωποι από την Κίνα, τη Σιέρα Λεόνε, την Αυστραλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι ακόμα δεν έχει πραγματοποιήσει συλλήψεις, αλλά διευκρίνισε ότι έχει στη διάθεσή της πολλούς μάρτυρες. Οι αρχές επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στην ανεύρεση στοιχείων για τους δράστες.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστοουν, τόνισε ότι ήταν πεπεισμένος εδώ και καιρό ότι το Λονδίνο θα γινόταν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, προσθέτοντας ότι η επέμβαση της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών ήταν αψεγάδιαστη.

Στο μεταξύ, όλη η Ευρώπη παραμένει σε ύψιστο συναγερμό, ενώ ισλαμιστική οργάνωση που διατείνεται πως διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα απειλεί με αιματοκύλισμα την ιταλική πρωτεύουσα μέσω αμφιβόλου γνησιότητας προκήρυξης στο Διαδίκτυο. Ετσι, η Ιταλία τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής υπό το φόβο ανάλογου χτυπήματος. Ενεργοποιήθηκαν τα κέντρα αντιμετώπισης κρίσεων και στην παρούσα φάση ξεπερνούν τους 10.000 οι στόχοι που είναι υπό επιτήρηση. Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο μετρό και τα αεροδρόμια, στο Βατικανό, στις αμερικανικές και βρετανικές πρεσβείες και αντιπροσωπείες. Το σχέδιο ασφαλείας είναι αυτό που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001 στις ΗΠΑ και τις επιθέσεις του Μάρτη του 2004 στη Μαδρίτη.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΩΝ ΟΧΤΩ - G8
Νέα μέτρα κατά των λαών...

... και γενικόλογες διακηρύξεις βοήθειας στην Αφρική και για το περιβάλλον

ΓΚΛΕΝΙΓΚΛΣ.-

Νέα μέτρα κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας», κυρίως όσον αφορά τους μεθοριακούς ελέγχους των ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες ζητά με ανακοίνωσή της η Ομάδα των Οχτώ ισχυρών-G8 δράττοντας όπως ήταν αναμενόμενο τη χρυσή ευκαιρία που παρουσιάστηκε με τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

«Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών πρέπει να συντονίζονται αποτελεσματικότερα, τόσο εντός του κράτους όσο και μεταξύ των κρατών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της G8 που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου στο Γκλένιγκλς της Σκοτίας, και προστίθεται: «Αν θέλουμε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμα, πρέπει όχι μονάχα να αποδιοργανώσουμε τους τρομοκράτες αλλά και να εμποδίσουμε τη στροφή και άλλων ανθρώπων προς την τρομοκρατία».

Επίσης, ο Τόνι Μπλερ ως προεδρεύων και οικοδεσπότης, ανακοίνωσε κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής στο Γκλένιγκλς της Σκοτίας, τον υπερδιπλασιασμό της βοήθειας προς την Αφρική έως το 2010 - με επιπλέον 25 δισ. δολάρια ετησίως - σε μία προσπάθεια «αντιμετώπισης της φτώχειας». Επίσης, οι ηγέτες της G8 και οι υπόλοιποι δωρητές θα αυξήσουν τη συνολική αναπτυξιακή βοήθεια προς τα αναπτυσσόμενα κράτη σε 50 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2010, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιτεύχτηκε ουσιώδης πρόοδος για την Αφρική και συμπλήρωσε ότι το σχέδιο της G8 προσφέρει ελπίδα στον κόσμο και είναι μόνο η αρχή. Από πλευράς του, ο Νιγηριανός πρόεδρος, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής «εξαιρετικά επιτυχημένη».

Οι ηγέτες των «οχτώ» επικύρωσαν την απόφαση για τη διαγραφή του χρέους των 18 πιο φτωχών χωρών, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση για εκπαίδευση 20.000 αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης, καθώς και για πρωτοβουλίες καλύτερης πρόσβασης στη θεραπεία του HIV/AIDS και βελτίωση της στοιχειώδους εκπαίδευσης.

Στο τελικό ανακοινωθέν της G8 περιέχεται κάλεσμα «για επιστροφή των Αφρικανών ηγετών στη δημοκρατία, τη σωστή διακυβέρνηση και την έννομη τάξη».

Ως προς τις κλιματικές αλλαγές, οι ισχυροί του πλανήτη δήλωσαν έτοιμοι «να δράσουν τώρα» για το περιβάλλον με στόχο να αρχίσει να επιβραδύνεται και, εντός των δυνατοτήτων που δίνει η επιστήμη, να αναχαιτίζεται και να αναστρέφεται η αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο τελικό - γενικόλογο - ανακοινωθέν, η G8 δηλώνει πως «η κλιματική αλλαγή συνιστά μία μεγάλη και μακροπρόθεσμη πρόκληση και μπορεί να επηρεάσει όλα τα σημεία του πλανήτη». Η συμβιβαστική συμφωνία ουσιαστικά παρακάμπτει το Πρωτόκολλο του Κιότο και εστιάζεται στη χρήση καθαρών τεχνολογιών, δίχως να θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς όρους.

Επίσης, οι Οχτώ (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία, Βρετανία, Ρωσία) εξουσιοδοτούν τη Βρετανία «να ενεργήσει ώστε να προχωρήσει ο διάλογος κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς». Ο Μπλερ ανακοίνωσε επίσης ότι η G8, καθώς και οι Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό και Νότια Αφρική θα συζητήσουν το Νοέμβρη νέες στρατηγικές κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τέλος, οι «αυξημένες και ασταθείς» πετρελαϊκές τιμές παραμένουν μια «πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της G8. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη «θα παραμείνει εύρωστη, αν και περισσότερο μετριοπαθής» απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν, συνεχίζουν στη δήλωση που εξέδωσαν στο τέλος της διήμερης διάσκεψης κορυφής.

ΕΕΔΥΕ
Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα

Με αφορμή την εγκατάσταση ελληνικού στρατιωτικού νοσοκομείου στο Αφγανιστάν και μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο που προδιαθέτουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν ενάντια στους λαούς, η ΕΕΔΥΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταστήσει ελληνικό στρατιωτικό νοσοκομείο στην Καμπούλ, ενισχύοντας έτσι τις κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Η ελληνική κυβέρνηση είτε αυτή εκφράζεται από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ, παραμένει πιστή και προσηλωμένη στις επιλογές των ιμπεριαλιστών, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο τα σχέδιά τους και τις δολοφονικές επιθέσεις τους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία.

Την ίδια στιγμή διατηρεί οκτώ τάγματα στο Κοσσυφοπέδιο, συμμετέχοντας στην κατοχή ενός τμήματος μιας ανεξάρτητης χώρας, όπως η Γιουγκοσλαβία και εμπλέκοντας τη χώρα στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ιμπεριαλιστές και μετά τα γεγονότα στο Λονδίνο, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, εντείνουν την τρομοκρατία κατά λαών και χωρών που αγωνίζονται για ελευθερία, δημοκρατία και την εθνική τους ανεξαρτησία.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να δυναμώσει τον αγώνα του, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των εισβολέων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψουν και να μην ξαναβγούν ελληνικά στρατιωτικά σώματα εκτός συνόρων. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα να καταγγείλουν και να εγκαταλείψουν τις πολιτικές δυνάμεις που ακολουθούν πολιτικές συμμόρφωσης και υποταγής στα κελεύσματα των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ που αιματοκυλούν τους λαούς».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμηχανία μετά την εκτέλεση του Αιγύπτιου πρέσβη

Διαμαρτυρία στην Αίγυπτο για την κατοχή στο Ιράκ

Associated Press

Διαμαρτυρία στην Αίγυπτο για την κατοχή στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η δολοφονία του Αιγύπτιου πρεσβευτή Ιχάμπ αλ Σέριφ δεν πρόκειται να σταματήσει το έργο μας στο Ιράκ» κατέστησε σαφές η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, Αχμάντ Αμπού Γκάιτ, ο οποίος, ένα 24ωρο μετά τη γνωστοποίηση της εκτέλεσης, ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί σημαντικά, τις επόμενες ημέρες, η διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας του στο Ιράκ. Τη λύπη του για τη δολοφονία αλ Σέριφ εξέφρασε τηλεφωνικώς στον Αιγύπτιο Πρόεδρο και ο Ιρακινός ομόλογός του, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο περιθώριο της συνόδου της G8 και στον απόηχο των επιθέσεων στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι από το Σεπτέμβρη θα αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Ο Μπερλουσκόνι επέμεινε ότι η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και καιρό και δε σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις.

Τέλος, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων υποστήριξε ότι μετά από την εκκαθαριστική «επιχείρηση Αστραπή» που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες «έχει σχεδόν εκμηδενιστεί η ικανότητα των ανταρτών να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εντός της ιρακινής πρωτεύουσας». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 1.700 «ύποπτοι» για συμμετοχή στην αντίσταση και έχουν σκοτωθεί 41.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αγνοούμενος Αμερικανός κομάντο

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οι κατοχικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν εξακολουθούσαν χτες να αναζητούν έναν κομάντο των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού (Seals), ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται από την περασμένη βδομάδα και οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι έχουν αιχμαλωτίσει, ανακρίνουν και θα εκτελέσουν.

Σύμφωνα με τα «Ρόιτερς» και BBC, ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζει πως «δε διαθέτει στοιχεία» που να καταδεικνύουν ότι πράγματι ο στρατιωτικός, μέλος μιας «τετραμελούς» ομάδας ανίχνευσης, ο οποίος αγνοείται από τις 28 του Ιούνη, είναι αιχμάλωτος. Ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Ο' Χάρα περιορίστηκε να πει ότι διεξάγεται μεγάλης κλίμακας επιχείρηση έρευνας στην Κουνάρ και πρόσθεσε ότι «δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα».

Στο μεταξύ, μετά από τις δηλώσεις με τις οποίες ο εκλεγμένος Πρόεδρος και επικεφαλής της δοτής κατοχικής κυβέρνησης, Χάμιντ Καρζάι,«καταδίκαζε» χλιαρά τη σφαγή 17 αμάχων από Αμερικανούς σε βομβαρδισμό στην Κουνάρ - μετά την πτώση ελικοπτέρου με αποτέλεσμα το θάνατο 16 Αμερικανών -, και καλούσε τις ΗΠΑ να «ξανασκεφτούν» τις μεθόδους τους, η Ουάσιγκτον επανέλαβε ξερά πως «λυπάται» για τις απώλειες μεταξύ αθώων - αλλά εντείνει τις επιχειρήσεις της ενόψει των «εκλογών» του Σεπτέμβρη, που οι Ταλιμπάν επιχειρούν να «εμποδίσουν».

ΝΑΤΟ
«Αντιτρομοκρατική» αλληλεγγύη

Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Η επίθεση στη Βρετανία έδωσε την ευκαιρία στο ΝΑΤΟ να επαναβεβαιώσει «την αποφασιστικότητά του, ώστε να αντιμετωπιστούν τρομοκρατικές εγκληματικές και βαρβαρικές ενέργειες και να προασπιστούν οι αρχές της ελευθερίας, της ανοχής και της δημοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του, το ΝΑΤΟ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερες από τις προθέσεις όσων εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, προκαλώντας το θάνατο και την καταστροφή σε αθώους πολίτες και επιβάλλοντας εξτρεμιστικές πεποιθήσεις στον κόσμο». Ενώ ευκαιρίας δοθείσης επισημαίνεται ότι «οι τρομοκράτες σκοτώνουν και καταστρέφουν αδιάκριτα και επιχειρούν να διχάσουν τις κοινωνίες μας. Ωστόσο, οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένες και θα είναι προσηλωμένες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να συνδράμει τη Βρετανία, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «το Λονδίνο δεν έχει υποβάλει αίτημα στη Συμμαχία για την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, με την οποία καθίσταται σαφές ότι κάθε επίθεση κατά χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται ως επίθεση εναντίον όλων των χωρών - μελών της Συμμαχίας», άρθρο που είχε ενεργοποιηθεί κατόπιν αίτησης των ΗΠΑ, μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη.

«Οι λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις»

Επιστολή της Αλ. Παπαρήγα στο ΚΚ Βρετανίας

Για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απέστειλε στον ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας, Ρόμπερτ Γκρίφιθς, την παρακάτω επιστολή:

«Αγαπητέ σύντροφε Ρόμπερτ Γκρίφιθς,

Με αφορμή τις βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο, σας μεταφέρω τα συλλυπητήρια και την ολόψυχη συμπαράστασή μας.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι από τέτοιες ενέργειες ζημιωμένοι βγαίνουν οι λαοί, οι οποίοι ήδη πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις επεμβάσεις και τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, που με το πρόσχημα της "πάταξης της τρομοκρατίας" θα κλιμακώσουν την επίθεσή τους ενάντια σε λαούς και χώρες, σε κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους, το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα και τους κομμουνιστές της Βρετανίας, και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για έναν κόσμο ειρηνικό και ασφαλή, απαλλαγμένο από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και εκμετάλλευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ