ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υλοποιούνται οι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί

Τα σχέδια για την επιτάχυνση της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός

Τα μέτρα εκείνα που θα επισπεύσουν τη διαδικασία συγκέντρωσης της αγροτικής γης και της παραγωγής στα χέρια των λίγων, σύμφωνα με τις επιλογές της ΕΕ και του ΠΟΕ για τη δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Κ. Καραμανλής, όπως ήταν φυσικό, από τις πρώτες κιόλας φράσεις του, έπαιξε το «παιχνίδι της καμένης γης» που παρέλαβε η κυβέρνησή του, με προφανή σκοπό να συσκοτίσει στα μάτια των Ελλήνων αγροτών τις πραγματικές αιτίες που έχουν προκαλέσει τη «συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, σε σημείο κατάρρευσης», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ίδιος. Φυσικά και για τη ΝΔ, όπως και για το ΠΑΣΟΚ, η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποτελεί τη «Βίβλο», από την οποία και εμπνέεται, για να βαδίσει τα επόμενα χρόνια στο δρόμο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και δημιουργίας των «ευρω-τσιφλικιών». Το μόνο πρόβλημα, για τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του, είναι η «κακή διαχείριση» της προηγούμενης 20ετίας, εξαιτίας της οποίας αν και εισέρευσαν «τεράστιοι πόροι από την ΕΕ και τα τρία ΚΠΣ» δεν κατάφερε να τα εκμεταλλευτεί...

Η φράση του πρωθυπουργού ότι στόχος της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής είναι «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» του αγροτικού τομέα και η προσαρμοστικότητα της αγροτικής παραγωγής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς», μόνο ως πολεμικό διάγγελμα θα μπορούσε να εκληφθεί: Πολεμικό διάγγελμα των ευρω-πολυεθνικών και των ντόπιων επίδοξων «νεο-τσιφλικάδων» κατά των μικρών και φτωχών αγροτών της χώρας.

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις ...«επιτυχίες» της κυβέρνησης, το προηγούμενο διάστημα, με προεξέχουσα την «αποφασιστική παρέμβασή μας στην ΕΕ επιτύχαμε να υπάρξουν για την περίοδο 2006 - 2013, θετικές ρυθμίσεις για τα Μεσογειακά Προϊόντα (το λάδι, το βαμβάκι, τον καπνό)». Μόνο και μόνο από αυτό το τμήμα των δηλώσεών του, ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να καταλάβει για τη θύελλα αντιαγροτικών μέτρων που επέρχεται, αφού πλέον η κυβέρνηση δεν κάνει λόγο για «εξασφάλιση των κοινοτικών επιδοτήσεων» όπως μέχρι πολύ πρόσφατα έκανε, αλλά απλά για κάποιες «θετικές ρυθμίσεις». Θετικές ρυθμίσεις σίγουρα έγιναν, αλλά όχι υπέρ των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, που από φέτος και για τα επόμενα χρόνια οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν θα μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ το 2009 επέρχεται και νέα αναθεώρηση της αγροτικής δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, που φυσικά θα περιλαμβάνει και νέες περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για να μην αναφερθούμε ιδιαίτερα στην καπνοκαλλιέργεια, αφού και ο πιο ...«αισιόδοξος αναλυτής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπει τη βέβαιη συρρίκνωσή της στο πολύ άμεσο μέλλον. Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λήψη μιας σειράς μέτρων, με στόχο την «καλύτερη προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ», όπως η Ιδρυση Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, η ενίσχυση Φορέα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, οι Αγροτικοί Σύμβουλοι κ.ά.

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΑΧΛΑΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Τύρναβο

Αύριο, με αγροτικά μηχανήματα, στην κεντρική πλατεία

Αγωνιστική συγκέντρωση, με αγροτικά μηχανήματα πραγματοποιούν αύριο οι ροδακινοπαραγωγοί και αχλαδοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές που αξιώνουν οι μεταποιητές - μεγαλοβιομήχανοι να πάρουν τα προϊόντα τους και καταγγέλλοντας την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να λάβει μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Η συγκέντρωση, που θα γίνει στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της επαρχίας, που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, η αυριανή συγκέντρωση αποτελεί την απαρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Τα αιτήματα της αυριανής συγκέντρωσης είναι:

  • Τιμές πάνω από το κόστος σε ό,τι αφορά στα βιομηχανικά ροδάκινα και αχλάδια. Για τα ροδάκινα ζητούν από τις κονσερβοβιομηχανίες συνολική τιμή, μαζί με την επιδότηση, 0,40 ευρώ και για τα αχλάδια 0,55 ευρώ.
  • Κρατική παρέμβαση για την απορρόφηση της παραγωγής των επιτραπέζιων ροδάκινων.
  • Οι Συνεταιρισμοί να ελέγχουν τη διακίνηση και εμπορία των οπωροκηπευτικών συνολικά.
  • Να δοθεί οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε όλους τους δεντροκαλλιεργητές που το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ, για την κάλυψη του εισοδήματός τους από τα προηγούμενα χρόνια.
  • Κάλυψη του όποιου χαμένου εισοδήματος για τη φετινή χρονιά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Διάλυση της Διεπαγγελματικής και κατάργηση του Κανονισμού της ΕΕ 2200/97. Να στηριχτεί ο μικρομεσαίος παραγωγός, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΠΤΙΚΩΝ
Εταιρίες θα μας... βάζουν τα γυαλιά

Το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος οπτικών ειδών ανοίγει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε αντισυνταγματική σχετική διάταξη του νόμου 971/1979, με την οποία καθορίζονταν οι προϋποθέσεις για την άδεια λειτουργίας καταστήματος με οπτικά είδη. Με την απόφαση αυτή, καταργούνται οι περιορισμοί που υπήρχαν για τη λειτουργία καταστήματος οπτικών ειδών από τις μεγάλες εταιρίες (οποιασδήποτε μορφής).

Στην απόφασή του (1991/2005) το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι η νομοθεσία του 1979, που αποκλείει την οικονομική εκμετάλλευση καταστήματος με οπτικά είδη από εταιρίες, είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για προστασία της... «οικονομικής ελευθερίας», καθώς και της «ελευθερίας άσκησης επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας». Ουσιαστικά, η δικαστική απόφαση εισάγει τις μεγάλες εταιρίες στο χώρο των οπτικών και θα συντελέσει στον εξοβελισμό των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, η Νομαρχία Αθήνας το 1997 ανακάλεσε άδεια λειτουργίας καταστήματος οπτικών, το οποίο λειτουργούσε επί της οδού Πανεπιστημίου με τη μορφή εταιρίας. Ωστόσο, η άδεια λειτουργίας είχε εκδοθεί στο όνομα ενός εκ των μετόχων της εν λόγω εταιρίας. Για την ανάκληση της άδειας η Νομαρχία Αθηνών είχε επικαλεστεί το Ν. 971/1979, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι τα καταστήματα αυτού του είδους λειτουργούν αποκλειστικά από κατόχους άδειας άσκησης του επαγγέλματος οπτικού.

Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της εταιρίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου το δικαστήριο στο όνομα της ελεύθερης αγοράς ακύρωσε τη νομαρχιακή απόφαση, η οποία είχε ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της εν λόγω εταιρίας.

ΚΚΕ
Αγώνας για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

Με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι νέες ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αποτελούν μέτρα που υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, με στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Αυτό αποδεικνύεται και με την αναφορά του: "καλύτερη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ". Αποσυνδέοντας το σύνολο των επιδοτήσεων από την παραγωγή η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαγοράσει τις συνειδήσεις των αγροτών για να αποδεχτούν το ξεκλήρισμά τους.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους να μην υποκύψουν στον πειρασμό την επιδοτήσεων. Να μην εγκλωβιστούν στη νομιμότητα της ΕΕ που επικαλείται η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα: Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχίζει να μειώνεται. H μεγάλη πλειοψηφία πνίγεται από τα χρέη.

Ενωμένη η μικρομεσαία αγροτιά, μαζί με την εργατική τάξη, να παλέψει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να αποδυναμώσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να ενισχύσει μαζικά το ΚΚΕ και να συμβάλλει στη δημιουργία του λαϊκού μετώπου, ώστε στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, να αναπτυχθεί η γεωργία σε όφελος του λαού».

Περιοδεία Μπούτα στην Ημαθία

Περιοδεία στο Εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 15 Ιούλη κλιμάκιο της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ μαζί με τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ:

  • Στις 10.30 το πρωί με τη διεύθυνση του εργοστασίου, και
  • Στις 11.30 συνάντηση με τους εργαζόμενους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ