ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«EΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ»
«Ποιος ξέρει;»...

Απέφυγε, για μια ακόμη φορά, να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός απέφυγε για μια ακόμα φορά χτες να προσδιορίσει το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, όταν ρωτήθηκε σχετικά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Στεφανόπουλο. Η συνομιλία των δυο αντρών, πέραν των εξελίξεων σχετικά με την αίτηση ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, περιστράφηκε και γύρω από τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως αναφερόταν μετά τη συνάντηση, ο κ. Στεφανόπουλος ζήτησε την πιστή τήρηση των όσων προβλέπει το Σύνταγμα, γεγονός που οδήγησε σε εκτιμήσεις ότι τα σενάρια για εκλογές στις 26 Μάρτη δεν ευσταθούν, αφού ...δε βγαίνουν οι ημερομηνίες.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθούσε, για μια ακόμα φορά, να αποποιηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης κάθε ευθύνης για το κλίμα της εκλογολογίας, το οποίο έχει πλέον παγιωθεί. Κατά τον Δ. Ρέππα, υπεύθυνη για την εκλογολογία είναι η ΝΔ, λόγω της ...προτέρας στάσης της, ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι οι εκλογές «πρέπει» να γίνουν με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως «δεν πρόκειται να μεταβληθούμε σε μάντεις για να προβλέψουμε τι μπορεί να γίνει την άλλη βδομάδα ή τον άλλο μήνα»... Μιλώντας, μάλιστα ...θεωρητικά, φρόντισε να αναφέρει ότι και η ΟΝΕ, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να θεωρηθούν «εθνικά» θέματα, που, σημειωτέον, οι ρυθμίσεις του Συντάγματος προβλέπουν επίκλησή τους για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Από πλευράς τώρα κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο ο Θ. Τσουκάτος δήλωσε ότι είναι «πανέτοιμο» όποτε κι αν γίνουν, ο Κ. Σκανδαλίδης, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Κ. Σημίτη, αφού επανέλαβε ότι είναι λογικό το κόμμα του να προετοιμάζεται για τις εκλογές, συμπλήρωσε ότι «το θέμα είναι πότε θα υπαγορεύσει το συμφέρον του έθνους για εκλογές»... Οπως δε συμπλήρωσε, το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς την επόμενη βδομάδα συνεδριάζει το ΕΓ, ακολουθεί η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 5 και 6 Φλεβάρη και έπεται η συνεδρίαση της ΚΕ στις 18 και 19 του επόμενου μήνα. Οι παραπάνω διαδικασίες είναι προφανές ότι έχουν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα.

Τέλος, τις επόμενες μέρες, θα ενταθούν οι συσκέψεις σχετικά με την επάνδρωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα πληθαίνουν και οι «πληροφορίες» για τις ...μεταγραφές του κυβερνώντος κόμματος. Μια από αυτές ακούει στο όνομα Ανδρουλάκης, ο οποίος φέρεται να συμφώνησε με τον πρωθυπουργό τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Τιμητής» της εκλογολογίας!

Στον Κ. Σημίτη προσπαθούν να χρεώσουν από τη Ρηγίλλης τις  πρόωρες εκλογές 

Να χρεώσει στον Κ. Σημίτη την ευθύνη για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εμφανίζοντάς τον ταυτόχρονα αναξιόπιστο, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία εντείνει ταυτόχρονα τις προεκλογικές προετοιμασίες, καθώς όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάρτη - Απρίλη.

Ο Κ. Καραμανλής, κατά τη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών, υπενθύμισε ότι επί ένα χρόνο ο Κ. Σημίτης έλεγε πως πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία, «γιατί αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα και η ανάγκη για σταθερή πορεία της οικονομίας», ενώ σήμερα με την ασάφεια και το «μικροκομματικό κρυφτούλι» δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε: «Αν ο Κ. Σημίτης είχε δίκιο σε αυτά που έλεγε επί ένα χρόνο, οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αν όχι, οφείλει να ξεκαθαρίσει το πότε θα γίνουν οι εκλογές». Από την πλευρά της η ΝΔ είναι, όπως είπε, έτοιμη για εκλογές, «μακάρι να τις κάνει και αύριο». Ωστόσο, η ηγεσία της ΝΔ δεν είναι έτοιμη για τις εκλογές και έντονο πονοκέφαλο προκαλεί ιδιαίτερα η κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζουν ότι μέσα στο Φλεβάρη θα έχουν καταλήξει για τις μονοεδρικές, ενώ επιχειρούν να πείσουν ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα ούτε με τα ψηφοδέλτια στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες. Η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον ο Κ. Καραμανλής θα ακολουθήσει τη δοκιμασμένη μέθοδο και θα ανακοινώσει τις «λίστες» στο παρά πέντε, προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο τις αντιδράσεις των δυσαρεστημένων.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα «κυβερνητικής κρίσης» με αφορμή τη συνέντευξη Πάγκαλου, προκειμένου να δημιουργήσει ευνοϊκές γι' αυτήν εντυπώσεις. Μεγεθύνοντας σκόπιμα τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για «κολοσσιαία διάσταση απόψεων, συγκρούσεις και κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη»!

Στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών συζητήθηκαν και ορισμένα τρέχοντα θέματα (όπως τα πανωτόκια, η λειτουργία του Μετρό) από δημαγωγική και ψηφοθηρική σκοπιά. Το ίδιο έγινε και με τα προβλήματα των αγροτών. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη δραστική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, η κριτική της ΝΔ είναι ότι «η κυβέρνηση επιχείρησε να ελέγξει όχι την πραγματική παραγωγή και να αποτρέψει τις απάτες, αλλά με διοικητικά μέτρα επιχείρησε να μειώσει την παραγωγή του βάμβακος, χωρίς φυσικά να προτείνει ουσιαστικές διεξόδους στους παραγωγούς»! Παράλληλα, η ΝΔ επαναφέρει το θέμα της κατανομής του τηλεοπτικού χρόνου με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες επί της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει για «ισότιμη μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων από τα ΜΜΕ».

ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ
Κόβουν την πίτα τους

Σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Παναθηναική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Λογιστών, οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος και ώρα 6.00 μ.μ. Η ΕΕΔΥΕ και η ΠΕΔΥΕ καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς της ΕΕΔΥΕ με εκλεκτά δώρα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ημερίδα για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο

Ημερίδα με θέμα «Το Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την Παρασκευή 4 του Φλεβάρη, στις 7μμ, στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τις θέσεις του ΚΚΕ θα αναπτύξει ο Θανάσης Κρουστάλης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΚΟΘ. Θα ακολουθήσουν 15λεπτες παρεμβάσεις από τον Γ. Χουρμουζιάδη, καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, τον Λ. Αγγέλη, αν. καθηγητή Π.Τ.Ν. του ΑΠΘ καθώς και τον Φ. Βώρο, Επίτιμο Σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Κυβερνητική φιέστα και στη Θεσσαλονίκη

Και στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται εκδήλωση φιέστα για την απονομή διπλωμάτων και τιμητικών μεταλλίων σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, ενώ τη σκυτάλη θα παραλάβει το Κιλκίς το Σάββατο 29 Γενάρη, όπου οργανώνεται μεγάλη εκδήλωση παρουσία του υπουργού Αμυνας.

Η Περιφερειακή Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα Παραρτήματα της οργάνωσης δε θα συμμετάσχουν στις κυβερνητικές παράτες και καλεί όλους τους αντιστασιακούς να γυρίσουν την πλάτη σε εκδηλώσεις που μόνο στόχο έχουν να υφαρπάξουν την ψήφο και να τους εγκλωβίσουν στην ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα. Να απαιτήσουν αγωνιστικά να τους απονεμηθούν οι τιμές με αξιοπρεπή τρόπο.

Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ αναφέρεται: «Οι φιέστες αυτές γίνονται σε προεκλογική περίοδο και επιδιώκουν τον εγκλωβισμό των αντιστασιακών στην ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα», εξηγώντας τους λόγους μη συμμετοχής στις εκδηλώσεις αναφέρει: «Γιατί η ΠΕΑΕΑ είναι αντίθετη με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Γιατί η κυβέρνηση διατηρεί το νόμο της Χούντας που αναγνωρίζει τους συνεργάτες των κατακτητών ΠΑΟ και τους ταγματασφαλίτες, σαν αντιστασιακούς και τους απονέμει επίσης μετάλλια και διπλώματα. Γιατί η κυβέρνηση δεν έλυσε τα προβλήματα της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αντιστασιακών».

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αντιδρούν στην πολιτική υποτέλειας

Την έντονη αντίδρασή τους στην τακτική εξευμενισμού της τουρκικής κυβέρνησης από την ελληνική κυβέρνηση όπως εκδηλώνεται με τις τελευταίες κινήσεις της, με τη συμφωνία της Μαδρίτης (όπου αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο), του Ελσίνκι (όπου θέτει σε διαπραγμάτευση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και παραπομπή τους στη Χάγη) και με την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία (όπου, ουσιαστικά, ξεκίνησε η συζήτηση για διεκδικήσεις της Τουρκίας με αμερικάνικη επιδιαιτησία), εκφράζει η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι γεμάτη από κινήσεις καλής θέλησης προς την Τουρκία, είναι στην ουσία της μια διαρκής προσπάθεια εξευμενισμού του θύματος προς το θύτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ποντιακών σωματείων και υπογραμμίζεται, χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η σύγχρονη ελληνική εξωτερική πολιτική της διαφημιζόμενης "ισχυρής Ελλάδας", αλλά στην ουσία παραμένει υποτελής όχι μόνο του ατλαντικού δόγματος ασφαλείας στην περιοχή, αλλά και δορυφόρου του κεμαλισμού».

Και προσθέτουν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους:

«Ο ελληνισμός στο σύνολό του, αλλά ιδιαίτερα οι Πόντιοι, οι Θρακιώτες, οι Μικρασιάτες, οι Κύπριοι, οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Ιμβριοι, οι Τενέδιοι, θέλουν την ελληνοτουρκική φιλία όχι σαν κολυμβήθρα εξιλέωσης... αλλά ως ευκαιρία για τη δημοκρατική συνύπαρξη και την άνοιξη των λαών της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ασίας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Εκθεση φωτογραφίας

Εκθεση φωτογραφίας, με πλούσιο υλικό, από τη δράση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), από την περίοδο της ίδρυσής της (το Μάη του 1955), μέχρι σήμερα, πραγματοποιεί η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας. Η έκθεση με τις φωτογραφίες από την 45χρονη αγωνιστική παρουσία της ΕΕΔΥΕ, όπως έχει απαθανατιστεί μέσα από τον φωτογραφικό φακό, ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 30 του Γενάρη. Και θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Μελίνα Μερκούρη» (Μεγίστης 18-20). Ωρες λειτουργίας της έκθεσης, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, θα είναι από 5 μ.μ. μέχρι 8 μ.μ. Στα πλαίσιά της θα λειτουργήσει και έκθεση βιβλίων και κεραμικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ