ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής

Αιχμάλωτοι του «Αττίλα»
Αιχμάλωτοι του «Αττίλα»
Συμπληρώνονται σήμερα, 20 Ιούλη 2005, τριάντα ένα χρόνια από εκείνο το Σάββατο της 20ής Ιούλη 1974, ημέρα που ξέσπασε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το έδαφος είχε στρωθεί, πέντε μέρες νωρίτερα, στις 15 Ιούλη, με το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών κατά του αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Κύπρου Μακαρίου, που οδήγησε στην ανατροπή του και την εγκατάσταση στη Λευκωσία ανδρεικέλων της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας. Η Αγκυρα, με την αγγλοαμερικανική στήριξη, από καιρό περίμενε μια τέτοια ευκαιρία, για να βάλει μπροστά τα σχέδια της διχοτόμησης.

Η επιχείρηση πήρε την κωδική ονομασία «Αττίλας 1» και εκδηλώθηκε αρχικά με απόβαση στη βόρεια ακτή της Κύπρου στην περιοχή της Κυρήνειας, με ρίψεις αλεξιπτωτιστών στη Λευκωσία και με βομβαρδισμούς κυπριακών πόλεων με εμπρηστικές βόμβες «ναπάλμ». Είχε προηγηθεί, στις 19 Ιούλη, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Σοβιετική Ενωση πρότεινε ψήφισμα για την καταδίκη του πραξικοπήματος, που όμως προσέκρουσε στο «βέτο» των ΗΠΑ.

Με την εκδήλωση της εισβολής, την πρώτη μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το υπ' αριθμόν 353 ψήφισμά του, καταδικάζει την τουρκική εισβολή και ζητάει την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ανακωχές και διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, όπου η τουρκική πλευρά χρησιμοποίησε για την προετοιμασία της, ενόψει της τελικής επίθεσης. Στο μεταξύ, υπό το βάρος των γεγονότων κατέρρευσε η στρατιωτική δικτατορία των Αθηνών και στις 24 Ιούλη 1974 ορκίστηκε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Κ. Καραμανλή.

Η εισβολή ολοκληρώθηκε με την επιχείρηση «Αττίλας 2», που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 1974 και ολοκληρώθηκε στις 16 Αυγούστου με την κατάληψη του 36,4% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατοχή που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ο απολογισμός είναι πάνω 2.000 Ελληνες και Ελληνοκύπριοι νεκροί, πάνω από 1.600 αγνοούμενοι και 200.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.

Η εισβολή δεν ήταν ένα μεμονωμένο πολεμικό επεισόδιο, αλλά τμήμα των γενικότερων διευθετήσεων που προωθούνταν και συνεχίζουν να προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος και τότε, όπως και τώρα, βρισκόταν στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής επιβουλής. Τα διχοτομικά σχέδια, όπως και το πρόσφατο «σχέδιο Ανάν», ήταν πάντα στην ημερήσια διάταξη. Η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, ως αβύθιστου αεροπλανοφόρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και πάνω στους «δρόμους του πετρελαίου», υπάρχει και σήμερα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγγύηση ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, για τα 31 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων

«Τριάντα ένα χρόνια από το καθοδηγημένο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτέλεσε το πρόσχημα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή μέχρι σήμερα του 38% του νησιού, το αίτημα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού παραμένει.

Ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη βαρύτατο τίμημα από το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων και τα δικαιώματα ανάμειξης και επέμβασης που αυτές έχουν στα εσωτερικά του, καθώς και από την παρουσία των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.

Ο κυπριακός λαός, παρά τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό και παρά τις πιέσεις από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ και του Συνασπισμού, απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία στις 24 Απρίλη 2004, το αμερικανοβρετανικό "σχέδιο Ανάν". Το "σχέδιο Ανάν", το οποίο είχε και τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, επιχειρούσε να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής με τη θεσμοθέτηση δύο κυρίαρχων κρατών. Εθετε την Κυπριακή Δημοκρατία, αν και κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ, υπό τη διεθνή εποπτεία ενός δικαστηρίου, όπου τον αποφασιστικό λόγο θα τον είχαν μη Κύπριοι.

Ο κυπριακός λαός, με τις πλούσιες αγωνιστικές του παραδόσεις, θα βρει το δρόμο προς την επανένωση του νησιού στη βάση μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Ο αγώνας του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με τους οποίους επιχειρείται και πάλι να επιβληθεί το "σχέδιο Ανάν", είναι η βασική εγγύηση γι' αυτό.

Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού και θα βρίσκεται, όπως έπραξε πάντα, στο πλευρό του».

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Για την επανένωση, τη συμφιλίωση, την ανεξαρτησία

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Μέρες '74...
Μέρες '74...
Αγωνιστικό μήνυμα πίστης και αισιοδοξίας στέλνει το ΑΚΕΛ, με αφορμή τη σημερινή, 31η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Σε διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή για ειρηνική επανένωση της νήσου. Οτι θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια στον εθνικισμό, για συνεννόηση και επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες.

Το ΑΚΕΛ «καταδικάζει για μια ακόμα φορά με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή του Αττίλα. Καταγγέλλει τα δεινά που προκάλεσε στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Καταδικάζει και καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό, τη σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας από την Τουρκία. Καταδικάζει και καταγγέλλει τις αποσχιστικές ενέργειες και τα τετελεσμένα που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η κατοχική δύναμη».

Σημειώνει: «Η 31η επέτειος του πραξικοπήματος και της εισβολής βρίσκει τον κυπριακό λαό στις επάλξεις του αγώνα για την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας. Οι παράμετροι της λύσης είναι δεδομένες και βρίσκονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, που διαγράφουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και με πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δυο κοινότητες, όπως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Διευκρινίζει για το «σχέδιο Ανάν» και το περσινό δημοψήφισμα επ' αυτού: «Φωνές που στρέφονται ενάντια στη λύση ομοσπονδίας με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ουσιαστικά χύνουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ένας οδυνηρός, αλλά αναγκαίος συμβιβασμός, προκειμένου να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Επισημαίνει ότι «στην παρούσα φάση του Κυπριακού, εργαζόμαστε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό». Οτι «μια καινούρια προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος πρέπει να προετοιμαστεί καλά, δεν μπορεί να γίνει μέσα σε εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και ούτε μπορεί να έχει ως κατάληξη μια καινούρια επιδιαιτησία».

Το ΑΚΕΛ προβλέπει ότι «το φθινόπωρο θα υπάρξει συνέχεια στην κινητικότητα που παρουσιάστηκε και τα Ηνωμένα Εθνη θα ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανάληψης των συνομιλιών. Ως ΑΚΕΛ θα στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες. Θα μας βρουν όμως αντιμέτωπους τυχόν ενέργειες, που έχουν στόχο την επαναφορά του "σχεδίου Ανάν" ως έχει». Τέλος, καλεί τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να πιέσουν την Αγκυρα, ώστε να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ