ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Πογκρόμ απολύσεων στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα πογκρόμ απολύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζονται. Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett - Packard, ότι περικόπτει 14.500 θέσεων εργασίας και η αμερικανική εταιρία Eastman Kodak, έσπευσε να ανακοινώσει με τη σειρά της την κατάργηση 22.500 έως 25.000 θέσεις εργασίας αντί των 15.000 που προέβλεπε αρχικά, ώστε να αντιμετωπίσει τις ...δυσκολίες προσαρμογής στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας...

Η Kodak είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο του 2004 το σχέδιο αναδιάρθρωσής της με την περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας, η οποία αποσκοπούσε στο να αντιμετωπίσει η εταιρία την πτώση των πωλήσεων των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη λήψη φωτογραφιών με φιλμ. Εντούτοις, ο ρυθμός μείωσης των πωλήσεων των προϊόντων της επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο, όπερ και βρέθηκε η εύκολη λύση: Μεγαλύτερη περικοπή θέσεων εργασίας.

Οσο για τη Hewlett - Packard οι περικοπές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού της, το οποίο ανέρχεται σε 151.000 εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι απολύσεις θα γίνουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, με σκοπό την εξοικονόμηση 1,9 δισ. δολαρίων ετησίως. Οι προχτεσινές απολύσεις είναι ο δεύτερος γύρος πογκρόμ εναντίον των εργαζομένων, αφού μόλις τον περασμένο Μάη η εταιρία είχε ανακοινώσει άλλες 2.000 απολύσεις. Επίσης, είναι το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων μετά την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας κατόπιν της εξαγοράς της Compaq το 2002.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμηλώνουν οι τόνοι

Από χτεσινή διαμαρτυρία για το τείχος στην Παλαιστίνη

Associated Press

Από χτεσινή διαμαρτυρία για το τείχος στην Παλαιστίνη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τρεις διαδοχικές προτάσεις νόμου, που προέβλεπαν πολύμηνη καθυστέρηση της έναρξης της αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, απέρριψε, χθες, η Κνέσετ. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο ισραηλινό Κοινοβούλιο από το ακροδεξιό Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα με το σκεπτικό ότι δεν έχει προετοιμαστεί καλά η μετεγκατάσταση των εποίκων και ότι, στην παρούσα φάση, η ισραηλινή αποχώρηση θα λειτουργήσει ως ανταμοιβή στις επιθέσεις των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Η χθεσινή απόφαση της Κνέσετ ενίσχυσε τη θέση του Αριέλ Σαρόν απέναντι στους επικριτές του, που δεν είναι άλλοι από τους πρώην στενούς συνεργάτες του, καθώς ο Σαρόν υπήρξε πρωτοπόρος του εποικιστικού κινήματος. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ορισμένοι από τους οργανωτές των κινητοποιήσεων των αντιτιθέμενων με την αποχώρηση, κάλεσαν τους διαδηλωτές να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.

Αντίθετα, ορισμένοι άλλοι επιμένουν και προειδοποιούν ότι θα προσπαθήσουν εκ νέου να βαδίσουν προς το πέρασμα Κισουφίμ στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να εισέλθουν στον εποικισμό Γκους Κατίφ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ ανδρών των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών υπέρ των εποικισμών με αρκετές συλλήψεις.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, ο αριθμός των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο χωριό Κφαρ Μαϊμόν, κοντά στη Γάζα, είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό. Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, δηλώνοντας ότι δε σκοπεύουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τη σύγκρουσή τους με το στρατό.

Αποκλιμακώνεται η ένταση

Από την άλλη πλευρά του ηλεκτροφόρου φράκτη, στην πόλη της Γάζας, χθες τα ξημερώματα, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις, αυτή τη φορά μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και της «Φατάχ». Μαχητές της «Χαμάς» άνοιξαν πυρ κατά των σπιτιών του επικεφαλής ασφαλείας της πόλης και του υπευθύνου της «Φατάχ», πριν εμπλακούν σε ανταλλαγή πυρών. Νωρίτερα, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν ανοίξει πυρ κατά αυτοκινήτου μελών της «Χαμάς».

Από τα επεισόδια αυτά τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι. Λίγο πριν το ξέσπασμα των επεισοδίων, αξιωματούχοι των δύο οργανώσεων, σε κοινή ανακοίνωση, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ τους και κάλεσαν τους ενόπλους τους «να αυτοσυγκρατηθούν».

ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΙΓΗΡΑ
«Η κρίση αγνοείται»

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο συντονιστής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Γιαν Εγκελαντ δήλωσε χθες ότι η «διεθνής κοινότητα» αγνοεί την κρίση στο Νίγηρα, η οποία απειλεί να κοστίσει τη ζωή 150.000 παιδιών και συνολικά 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη παροχής επισιτιστικής βοήθειας.

«Ο Νίγηρας αποτελεί παράδειγμα παραμελημένης κρίσης, όπου οι έγκαιρες προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν», είπε ο Εγκελαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Οι εκκλήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το Μάη, για 16 εκατομμύρια δολάρια, εξήγησε, δεν προσέλκυσαν ούτε ένα δολάριο - ενώ και η κυβέρνηση της χώρας αυτής επιχείρησε να υποβαθμίσει την κλίμακα και τη βαρύτητα της κρίσης, αρνούμενη να διανείμει βοήθεια και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης έλλειψης τροφίμων. Κι όμως, πρόσθεσε, η κρίση αυτή ήταν απόλυτα προβλέψιμη - καθώς στην απογοητευτική σοδειά αγροτικών προϊόντων το 2004 προστέθηκαν οι ανεπαρκείς βροχές και οι εισβολές των ακρίδων. Βεβαίως, αυτό που δεν είπε ο Εγκελαντ, είναι ότι η χώρα είναι δεμένη πισθάγκωνα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και λοιπών ...ευαγών ιδρυμάτων. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ έβγαλε και κάποιες πικρές αλήθειες: Οι Ευρωπαίοι, τρώνε παγωτά αξίας 10 δισ. δολαρίων το χρόνο. Και οι Αμερικανοί ξοδεύουν 35 δισ. δολάρια για τα κατοικίδιά τους. Αλλά οι κυβερνήσεις των πλουσίων χωρών δε σκοτίζονται να δώσουν το 1 δολάριο την ημέρα που θα επέτρεπε να προληφθεί η κρίση - και σπεύδουν να «βοηθήσουν» εκ των υστέρων, με κόστος που ανέρχεται στα 80 δολάρια την ημέρα. Πλέον, ο ΟΗΕ ζητά 30 εκατομμύρια δολάρια.

Κι όμως, παραμένει αβέβαιο το αν οι κυβερνήσεις των πλουσίων θα δώσουν τα «ψίχουλα» που χρειάζονται για να σωθεί ο πληθυσμός των χωρών της Αφρικής - που έχουν καταδικάσει στη φτώχεια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αποκαλύψεις για την εξαγορά συνδικαλιστών

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στο γερμανικό Τύπο για βρώμικα σκάνδαλα στους «πάνω ορόφους» της αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν»: συμμετοχή μάνατζερ και δωροδοκούμενων ανωτέρων «συνδικαλιστικών στελεχών» της επιχείρησης σε σεξ πάρτι, ταξίδια αναψυχής στη Βραζιλία, διαχειριστικές ανωμαλίες σε βάρος της επιχείρησης. Η συμμετοχή διεφθαρμένων συνδικαλιστών σε αυτά αποσκοπούσε στο να αποσπάσουν τη συγκατάβασή τους και τη θετική ψήφο σε μέτρα του κοντσέρν κατά των εργαζομένων.

Σε μερικά από αυτά τα σκάνδαλα φερόταν αναμεμειγμένος και ο γνωστός προσωπάρχης της επιχείρησης Πέτερ Χαρτζ, φίλος και έμπιστος του καγκελάριου Σρέντερ, πρόεδρος της επιτροπής που επεξεργάστηκε τους αντεργατικούς νόμους Χαρτζ 1-4. Στο μεταξύ ο Χαρτζ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εταιρία. Αλλά ενώ σε έντυπα αυτής της βδομάδας δημοσιεύονται νέες παρόμοιες αποκαλύψεις - αυτή τη φορά με συμμετοχή πολιτικών - ορισμένα ηγετικά στελέχη αντιδραστικών κομμάτων άρχισαν να βάλλουν κατά των συνδικάτων, φθάνοντας ως τον περιορισμό των κεκτημένων δικαιωμάτων τους και της νόμιμης δράσης τους.


Θ.Β

ΗΠΑ
Αλλαγή ισορροπίας στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο συντηρητικός πρόεδρος του Εφετείου της Ουάσιγκτον Τζον Ρόμπερτς είναι τελικά η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για την κάλυψη της κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά την παραίτηση της δικαστή Σάντρα Ντέι Ο'Κόνορ που αλλάζει και την ισορροπία στο ανώτατο νομικό σώμα των ΗΠΑ.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Ρόμπερτς θα περάσει «δύσκολες ώρες» στη διάρκεια της ακρόασης από τη Γερουσία, αφού αναμένεται ότι οι Δημοκρατικοί θα αδράξουν την ευκαιρία για να κάνουν αντιπολίτευση, ενώ δεν είναι και λίγοι οι Ρεπουμπλικάνοι που δυσπιστούν έναντι του Ρόμπερτς για την «πίστη του στο Κόμμα». Σημειώνεται ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία με 55 έδρες έναντι 44 του Δημοκρατικού Κόμματος και ενός ανεξάρτητου.

Η επιλογή του Ρόμπερτς θεωρήθηκε από πολιτικούς αναλυτές «ασφαλές στοίχημα» για τον Μπους καθώς θεωρείται ως ένας «εξαιρετικός νομικός χωρίς ακραίες θέσεις». Από την άλλη πλευρά, όσοι διαφωνούν τονίζουν ότι είναι αφοσιωμένος συντηρητικός, ιδιαίτερα σε κοινωνικά θέματα όπως οι αμβλώσεις.

Πάντως, ο Ρόμπερτς ήταν ένας από τους τρεις δικαστές που έκριναν νόμιμη λειτουργία στρατοδικείου στη βάση του Γκουαντάναμο. Ετσι στην αμερικανική στρατιωτική βάση αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι δίκες των πρώτων κρατουμένων, διαδικασία που είχε ανακοπεί μετά από πολύμηνες νομικές μάχες και αποφάσεις που τις είχαν κρίνει αντισυνταγματικές.

Εφόσον επικυρωθεί η υποψηφιότητά του, ο Τζον Ρόμπερτς θα γίνει ο πρώτος λειτουργός που γίνεται μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά από 11 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ