Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΙΓΗΡΑ
«Η κρίση αγνοείται»

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο συντονιστής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Γιαν Εγκελαντ δήλωσε χθες ότι η «διεθνής κοινότητα» αγνοεί την κρίση στο Νίγηρα, η οποία απειλεί να κοστίσει τη ζωή 150.000 παιδιών και συνολικά 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη παροχής επισιτιστικής βοήθειας.

«Ο Νίγηρας αποτελεί παράδειγμα παραμελημένης κρίσης, όπου οι έγκαιρες προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν», είπε ο Εγκελαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Οι εκκλήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το Μάη, για 16 εκατομμύρια δολάρια, εξήγησε, δεν προσέλκυσαν ούτε ένα δολάριο - ενώ και η κυβέρνηση της χώρας αυτής επιχείρησε να υποβαθμίσει την κλίμακα και τη βαρύτητα της κρίσης, αρνούμενη να διανείμει βοήθεια και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης έλλειψης τροφίμων. Κι όμως, πρόσθεσε, η κρίση αυτή ήταν απόλυτα προβλέψιμη - καθώς στην απογοητευτική σοδειά αγροτικών προϊόντων το 2004 προστέθηκαν οι ανεπαρκείς βροχές και οι εισβολές των ακρίδων. Βεβαίως, αυτό που δεν είπε ο Εγκελαντ, είναι ότι η χώρα είναι δεμένη πισθάγκωνα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και λοιπών ...ευαγών ιδρυμάτων. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ έβγαλε και κάποιες πικρές αλήθειες: Οι Ευρωπαίοι, τρώνε παγωτά αξίας 10 δισ. δολαρίων το χρόνο. Και οι Αμερικανοί ξοδεύουν 35 δισ. δολάρια για τα κατοικίδιά τους. Αλλά οι κυβερνήσεις των πλουσίων χωρών δε σκοτίζονται να δώσουν το 1 δολάριο την ημέρα που θα επέτρεπε να προληφθεί η κρίση - και σπεύδουν να «βοηθήσουν» εκ των υστέρων, με κόστος που ανέρχεται στα 80 δολάρια την ημέρα. Πλέον, ο ΟΗΕ ζητά 30 εκατομμύρια δολάρια.

Κι όμως, παραμένει αβέβαιο το αν οι κυβερνήσεις των πλουσίων θα δώσουν τα «ψίχουλα» που χρειάζονται για να σωθεί ο πληθυσμός των χωρών της Αφρικής - που έχουν καταδικάσει στη φτώχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ