Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ -ΤΑΪΒΑΝ
Φονικές πλημμύρες

ΠΕΚΙΝΟ/ΤΑΪΠΕΪ.- Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31 τραυματίστηκαν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊτάνγκ στην Ταϊβάν και την Κίνα, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές της νήσου και του Πεκίνου. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Κινέζοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και των ανέμων που ράπιζαν τις νότιες περιοχές της χώρας. Οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 81,4 εκατ. δολάρια, κατά το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Στη νοτιοανατολική επαρχία Σιτσουάν της Κίνας εξάλλου 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 7 αγνοούνται από πλημμύρες, σύμφωνα με το «Νέα Κίνα».

ΗΠΑ και Κίνα «παρακολουθούν» αλλήλους

Στο μεταξύ, έκθεση του Πενταγώνου επισήμανε για άλλη μια φορά χτες την «ταχύτατη στρατιωτική ισχυροποίηση» της Κίνας, υπογραμμίζοντας την ανάπτυξη εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων με «στόχο την Ταϊβάν», αλλά και την αύξηση της ισχύος των συμβατικών της δυνάμεων. Από τα βασικά συμπεράσματα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας είναι ότι το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να διατηρηθεί - μια απόφανση η οποία βασικά απευθύνεται στους Ευρωπαίους.

Από την άλλη πλευρά, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον» τις πληροφορίες περί ενίσχυσης της συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ινδίας σε πολλαπλά πεδία και ειδικά σε αυτό των πυρηνικών και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας υπαινικτικό διπλωματικό λόγο, δήλωσε πως «ελπίζουμε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ και της Ινδίας θα είναι επιβοηθητική για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ