Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αλλαγή ισορροπίας στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο συντηρητικός πρόεδρος του Εφετείου της Ουάσιγκτον Τζον Ρόμπερτς είναι τελικά η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για την κάλυψη της κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά την παραίτηση της δικαστή Σάντρα Ντέι Ο'Κόνορ που αλλάζει και την ισορροπία στο ανώτατο νομικό σώμα των ΗΠΑ.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Ρόμπερτς θα περάσει «δύσκολες ώρες» στη διάρκεια της ακρόασης από τη Γερουσία, αφού αναμένεται ότι οι Δημοκρατικοί θα αδράξουν την ευκαιρία για να κάνουν αντιπολίτευση, ενώ δεν είναι και λίγοι οι Ρεπουμπλικάνοι που δυσπιστούν έναντι του Ρόμπερτς για την «πίστη του στο Κόμμα». Σημειώνεται ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία με 55 έδρες έναντι 44 του Δημοκρατικού Κόμματος και ενός ανεξάρτητου.

Η επιλογή του Ρόμπερτς θεωρήθηκε από πολιτικούς αναλυτές «ασφαλές στοίχημα» για τον Μπους καθώς θεωρείται ως ένας «εξαιρετικός νομικός χωρίς ακραίες θέσεις». Από την άλλη πλευρά, όσοι διαφωνούν τονίζουν ότι είναι αφοσιωμένος συντηρητικός, ιδιαίτερα σε κοινωνικά θέματα όπως οι αμβλώσεις.

Πάντως, ο Ρόμπερτς ήταν ένας από τους τρεις δικαστές που έκριναν νόμιμη λειτουργία στρατοδικείου στη βάση του Γκουαντάναμο. Ετσι στην αμερικανική στρατιωτική βάση αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι δίκες των πρώτων κρατουμένων, διαδικασία που είχε ανακοπεί μετά από πολύμηνες νομικές μάχες και αποφάσεις που τις είχαν κρίνει αντισυνταγματικές.

Εφόσον επικυρωθεί η υποψηφιότητά του, ο Τζον Ρόμπερτς θα γίνει ο πρώτος λειτουργός που γίνεται μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά από 11 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ