Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμηλώνουν οι τόνοι

Από χτεσινή διαμαρτυρία για το τείχος στην Παλαιστίνη

Associated Press

Από χτεσινή διαμαρτυρία για το τείχος στην Παλαιστίνη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τρεις διαδοχικές προτάσεις νόμου, που προέβλεπαν πολύμηνη καθυστέρηση της έναρξης της αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, απέρριψε, χθες, η Κνέσετ. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο ισραηλινό Κοινοβούλιο από το ακροδεξιό Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα με το σκεπτικό ότι δεν έχει προετοιμαστεί καλά η μετεγκατάσταση των εποίκων και ότι, στην παρούσα φάση, η ισραηλινή αποχώρηση θα λειτουργήσει ως ανταμοιβή στις επιθέσεις των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Η χθεσινή απόφαση της Κνέσετ ενίσχυσε τη θέση του Αριέλ Σαρόν απέναντι στους επικριτές του, που δεν είναι άλλοι από τους πρώην στενούς συνεργάτες του, καθώς ο Σαρόν υπήρξε πρωτοπόρος του εποικιστικού κινήματος. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ορισμένοι από τους οργανωτές των κινητοποιήσεων των αντιτιθέμενων με την αποχώρηση, κάλεσαν τους διαδηλωτές να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.

Αντίθετα, ορισμένοι άλλοι επιμένουν και προειδοποιούν ότι θα προσπαθήσουν εκ νέου να βαδίσουν προς το πέρασμα Κισουφίμ στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να εισέλθουν στον εποικισμό Γκους Κατίφ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ ανδρών των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών υπέρ των εποικισμών με αρκετές συλλήψεις.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, ο αριθμός των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο χωριό Κφαρ Μαϊμόν, κοντά στη Γάζα, είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό. Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, δηλώνοντας ότι δε σκοπεύουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τη σύγκρουσή τους με το στρατό.

Αποκλιμακώνεται η ένταση

Από την άλλη πλευρά του ηλεκτροφόρου φράκτη, στην πόλη της Γάζας, χθες τα ξημερώματα, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις, αυτή τη φορά μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και της «Φατάχ». Μαχητές της «Χαμάς» άνοιξαν πυρ κατά των σπιτιών του επικεφαλής ασφαλείας της πόλης και του υπευθύνου της «Φατάχ», πριν εμπλακούν σε ανταλλαγή πυρών. Νωρίτερα, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν ανοίξει πυρ κατά αυτοκινήτου μελών της «Χαμάς».

Από τα επεισόδια αυτά τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι. Λίγο πριν το ξέσπασμα των επεισοδίων, αξιωματούχοι των δύο οργανώσεων, σε κοινή ανακοίνωση, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ τους και κάλεσαν τους ενόπλους τους «να αυτοσυγκρατηθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ