Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Πογκρόμ απολύσεων στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα πογκρόμ απολύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζονται. Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett - Packard, ότι περικόπτει 14.500 θέσεων εργασίας και η αμερικανική εταιρία Eastman Kodak, έσπευσε να ανακοινώσει με τη σειρά της την κατάργηση 22.500 έως 25.000 θέσεις εργασίας αντί των 15.000 που προέβλεπε αρχικά, ώστε να αντιμετωπίσει τις ...δυσκολίες προσαρμογής στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας...

Η Kodak είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο του 2004 το σχέδιο αναδιάρθρωσής της με την περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας, η οποία αποσκοπούσε στο να αντιμετωπίσει η εταιρία την πτώση των πωλήσεων των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη λήψη φωτογραφιών με φιλμ. Εντούτοις, ο ρυθμός μείωσης των πωλήσεων των προϊόντων της επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο, όπερ και βρέθηκε η εύκολη λύση: Μεγαλύτερη περικοπή θέσεων εργασίας.

Οσο για τη Hewlett - Packard οι περικοπές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού της, το οποίο ανέρχεται σε 151.000 εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι απολύσεις θα γίνουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, με σκοπό την εξοικονόμηση 1,9 δισ. δολαρίων ετησίως. Οι προχτεσινές απολύσεις είναι ο δεύτερος γύρος πογκρόμ εναντίον των εργαζομένων, αφού μόλις τον περασμένο Μάη η εταιρία είχε ανακοινώσει άλλες 2.000 απολύσεις. Επίσης, είναι το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων μετά την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας κατόπιν της εξαγοράς της Compaq το 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ