ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Περιοδεία Ράις στην Αφρική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με μοναδική ατζέντα τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με τη Σενεγάλη και άλλες αφρικανικές χώρες, έφθασε χτες το πρωί στο Ντακάρ, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η Κοντολίζα Ράις. Πρόκειται για την πρώτη, έστω και μίνι, περιοδεία της στην Αφρική ως υπουργού Εξωτερικών. Εντούτοις, όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, η επίσκεψή της στην Αφρική συντομεύτηκε, καθώς κρίθηκε πρώτιστης σημασίας η επίσκεψή της σε Σουδάν και Μέση Ανατολή, για την «προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας»...

Μάλιστα, η Ράις δήλωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα αποστολής πρεσβευτή στο Σουδάν, για πρώτη φορά από το 1997, σε μια ένδειξη βελτίωσης των διμερών σχέσεων μετά την ανάληψη της εξουσίας από νέα κυβέρνηση αυτόν το μήνα. Πάντως, συνέδεσε το θέμα της αποκατάστασης των διμερών διπλωματικών σχέσεων με την επίλυση της κρίσης στο Νταρφούρ και τη στάση της νέας κυβέρνησης, η οποία ορκίστηκε την 9η Ιούνη, όσον αφορά την «τρομοκρατία».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον είχε κατηγορήσει πέρυσι την κυβέρνηση του προέδρου Ομάρ Χασάν αλ Μπάσιρ ότι βοηθά μια «γενοκτονία» στο Νταρφούρ, ενώ στο παρελθόν είχε «υποστηρίξει» τον Οσάμα μπιν Λάντεν, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να παραμείνει στη χώρα από το 1991 έως το 1996. Ο πρεσβευτής Τιμ Κάρνεϊ είχε εγκαταλείψει το Χαρτούμ το 1997, μετά την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε βάρος του Σουδάν για την «υποστήριξη» στη διεθνή τρομοκρατία.

Οσο για τις εμπορικές σχέσεις με τη Σενεγάλη, η Κ. Ράις μιλώντας στην οικονομική διάσκεψη στο Ντακάρ δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς τις αφρικανικές χώρες θα αυξηθεί, προκειμένου να υποστηριχτεί το εμπορικό σχέδιο άρσης των δασμών επί των εξαγωγών πληθώρας αφρικανικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ. Ορος για τη βοήθεια, φυσικά, οι «μεταρρυθμίσεις» σε αγορά, οικονομία και κοινωνία και η... προώθηση της δημοκρατίας.

ΚΙΝΑ -ΤΑΪΒΑΝ
Φονικές πλημμύρες

ΠΕΚΙΝΟ/ΤΑΪΠΕΪ.- Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31 τραυματίστηκαν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊτάνγκ στην Ταϊβάν και την Κίνα, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές της νήσου και του Πεκίνου. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Κινέζοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και των ανέμων που ράπιζαν τις νότιες περιοχές της χώρας. Οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 81,4 εκατ. δολάρια, κατά το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Στη νοτιοανατολική επαρχία Σιτσουάν της Κίνας εξάλλου 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 7 αγνοούνται από πλημμύρες, σύμφωνα με το «Νέα Κίνα».

ΗΠΑ και Κίνα «παρακολουθούν» αλλήλους

Στο μεταξύ, έκθεση του Πενταγώνου επισήμανε για άλλη μια φορά χτες την «ταχύτατη στρατιωτική ισχυροποίηση» της Κίνας, υπογραμμίζοντας την ανάπτυξη εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων με «στόχο την Ταϊβάν», αλλά και την αύξηση της ισχύος των συμβατικών της δυνάμεων. Από τα βασικά συμπεράσματα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας είναι ότι το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να διατηρηθεί - μια απόφανση η οποία βασικά απευθύνεται στους Ευρωπαίους.

Από την άλλη πλευρά, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον» τις πληροφορίες περί ενίσχυσης της συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ινδίας σε πολλαπλά πεδία και ειδικά σε αυτό των πυρηνικών και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας υπαινικτικό διπλωματικό λόγο, δήλωσε πως «ελπίζουμε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ και της Ινδίας θα είναι επιβοηθητική για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ασία».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Η κρίση κορυφώνεται

ΜΑΝΙΛΑ.--

Η παραπομπή της Προέδρου Γκλόριας Αρόγιο σε ειδική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τις σε βάρος της κατηγορίες περί νοθείας και θα προτείνει ή όχι την αποπομπή της από τον θώκο είναι η νέα εξέλιξη που προέκυψε χτες στο πολιτικό σκηνικό των Φιλιππίνων. Ηταν μια προβλέψιμη εξέλιξη, που «επιθυμούσε», κατά τις δηλώσεις της, και η ίδια η Αρόγιο -- καθώς, όπως είπε, θα μπορέσει καταθέτοντας να «αποκαθάρει» το όνομά της από το σκάνδαλο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Inquirer της Μανίλα το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο (CPP/NPA/NDF), υπό την ηγεσία των μαοϊκών κομμουνιστών -- το ΚΚΦ-Μαοϊκό είναι στην «τρομολίστα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -- ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση, διότι η Γκλόρια Αρόγιο«δεν πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία για πολύ». Από την Ουτρέχτη, εκπρόσωπος του μετώπου δήλωσε ότι επιθυμητή κατάληξη της κρίσης είναι η αποπομπή της Αρόγιο, ο διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης και η προκήρυξη γενικών εκλογών.

Χτες, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ Τζόσεφ Μουσομέλι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εγκαθιστούν προσεχώς σε λιμάνι της Μανίλα ειδικό εξοπλισμό, ο οποίος θα ανιχνεύει τα ελλιμενιζόμενα πλοία για «κρυμμένα πυρηνικά υλικά στα αμπάρια τους» στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση είχαν χτες στο Κρεμλίνο οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συζήτησαν, σύμφωνα με το «Ρία Νοβόστι», τρόπους περαιτέρω «προσέγγισης»..

ΛΑΚΝΑΟΥ/ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία και 8 αγνοούνταν χτες μετά από πλημμύρες που παρέσυραν τα σπίτια τους. Συνολικά, στην Ινδία έχουν χάσει τη ζωή τους από τα φυσικά φαινόμενα 239 άνθρωποι τους τελευταίους μήνες. Στο γειτονικό Μπανγκλαντές, έχασαν τη ζωή τους άλλοι 13 άνθρωποι.

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ.-- Κίνα και Τουρκμενιστάν συνήψαν χτες συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ο αναπληρωτής Κινέζος πρωθυπουργός Γου Γι και ο Τουρκμένος πρόεδρος Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ συμφώνησαν επίσης στη δανειοδότηση της ενεργειακής βιομηχανίας του Τουρκμενιστάν από την Κίνα με ποσό 20 εκατ. ευρώ.

ΑΔΑΝΑ.- Τούρκοι ακροδεξιοί της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» επιτέθηκαν χτες σε διαδηλωτές συγκεντρωμένους έξω από δικαστήριο όπου εκδικάζεται η δίωξη σε βάρος τριών αστυνομικών, που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός Κούρδου και του μικρού του γιου το 2004. Ακολούθησαν επεισόδια και βίαιη παρέμβαση της Αστυνομίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Συμφωνία για κυβέρνηση

ΣΟΦΙΑ.--

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού στη Βουλγαρία, καθώς χτες ο πρώην βασιλιάς και απερχόμενος πρωθυπουργός Συμεών«δέχτηκε» να μην είναι πρωθυπουργός της χώρας παραχωρώντας το θώκο στον ηγέτη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ σε συνέντευξη Τύπου, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Σοσιαλιστές και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας για τους όρους της συμμετοχής του ΕΚΣ ΙΙ σε τρικομματική κυβέρνηση.

ΥΕΜΕΝΗ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΣΑΝΑ'Α.--

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της χώρας μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν και σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ορισμένων ενόπλων διαδηλωτών και των αστυνομικών αλλά και των ειδικών δυνάμεων του στρατού, που η κυβέρνηση ανέπτυξε στους δρόμους για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Σάνα'α και στις πόλεις Νταμάρ και Ντάλι, στα νότια της χώρας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αύξηση (σχεδόν διπλασιασμός) της τιμής των καυσίμων είναι αναγκαία για να καλυφθεί το δημόσιο έλλειμμα.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΛΑ ΠΑΣ.--

Απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο τομέα Υγείας πραγματοποιήθηκαν χτες στη Βολιβία, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και από το φοιτητικό κίνημα. Στον τομέα Υγείας, η κύρια απαίτηση είναι να τηρηθεί η συμφωνία για τις συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα του ιατρικού προσωπικού που είχε υπογραφτεί από τον πρώην Πρόεδρο Κάρλος Μέσα.

Η σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση αρνείται να την εφαρμόσει παρότι έχει συμφωνήσει στις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση των αποδοχών τους κατά 3,5%. Εντούτοις, σύμφωνα με τους συνδικαλιστικές αρνείται την εφαρμογή των υπολοίπων όρων της συμφωνίας, όπως την ιεραρχία, τις συνθήκες εργασίας, την αναγνώριση όλων των επαγγελματικών τους τίτλων και ειδικοτήτων, την υποδομή των νοσοκομείων κ.ά.

Εν τω μεταξύ, το φοιτητικό κίνημα πρόκειται να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις ζητώντας για την Παιδεία, μεγαλύτερο μερίδιο από την κατανομή των κερδών από τις πωλήσεις του πετρελαίου. Το πανόραμα των κινητοποιήσεων κλείνει με τον αποκλεισμό του δρόμου μεταξύ της πρωτεύουσας Λα Πας και της πόλης Κονιαμπάνα στα σύνορα με το Περού, από αγρότες.

ΙΝΔΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Νέα πολύνεκρη επίθεση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και τουλάχιστον 10 ακόμη τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση με τη χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου στο υπό ινδική κυριαρχία (ή κατοχή, σύμφωνα με τους αυτονομιστές) τμήμα του διαφιλονικούμενου κρατιδίου Κασμίρ της Ινδίας, μετέδωσαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η επίθεση - που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν επίθεση αυτοκτονίας - έγινε κοντά σε σχολείο χριστιανικής ιεραποστολής, χωρίς πάντως να τραυματιστούν μαθητές. Κατά την ίδια πηγή, την ευθύνη της επίθεσης διεκδίκησε η Χιζμπ-ουλ-Μουτζαχεντίν, οργάνωση - «ομπρέλα» των αυτονομιστών του Κασμίρ, που το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ