ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφτασε για να πιέσει η Κοντολίζα

Ισραηλινοί στρατιώτες μετακινούνται στην περιοχή της Γάζας

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες μετακινούνται στην περιοχή της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εφτασε, χτες το βράδυ, στο Ισραήλ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε, αμέσως, με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Σιλβάν Σαλόμ. Σήμερα, θα έχει επαφές με την υπόλοιπη ισραηλινή ηγεσία, ενώ το Σάββατο θα μεταβεί στη Ραμάλα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ράις αναμένεται να είναι η οικονομική βοήθεια 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε το Ισραήλ για να προχωρήσει στην αποχώρηση, αλλά και το ενδεχόμενο επίσπευσης της έναρξης της αποχώρησης.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή εκτιμάται ότι θα ζητήσει από την Ράις να εκμαιευθούν δεσμεύσεις από το Ισραήλ ότι θα προχωρήσει σε εφαρμογή του «οδικού χάρτη» καθώς και σε άλλες αποχωρήσεις από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τα παλαιστινιακά αιτήματα δε φαίνεται να έχουν πολλές πιθανότητες, αφού η ισραηλινή ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει τα μεγάλα εποικιστικά μπλοκ της Δυτικής Οχθης. Χτες, μάλιστα, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν μετέβη στον εποικιστικό συγκρότημα Αριέλ, 18.000 κατοίκων, όπου διαβεβαίωσε ότι η περιοχή θα παραμείνει στο Ισραήλ και πιθανότατα θα ενσωματωθεί και στο διαχωριστικό τείχος.

Πιέσεις, και προφανώς πολύ αποτελεσματικότερες, θα ασκήσει και η Ράις στην Παλαιστινιακή Αρχή, ζητώντας «καταστολή των τρομοκρατών». Ηδη, η Ουάσιγκτον έχει στείλει 3 ανώτερους αξιωματούχους που επιβλέπουν τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Χτες, πάντως, σχετική ηρεμία επικρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δε σημειώθηκαν νέες ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις. Ο υπουργός, όμως, Πολιτικών Υποθέσεων, Μουχάμαντ Ντάχλαν, ιδιαίτερα «αγαπητός» στην κυρία Ράις, έριξε «λάδι στη φωτιά», δηλώνοντας ότι η «Χαμάς» υποκινεί πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή της Παλαιστινιακής Αρχής, γιατί αλλιώς πώς θα εξηγηθεί η επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες σε αστυνομικό τμήμα;» Κατά τη γνώμη του Ντάχλαν, η «Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ακόμη κάνει τίποτε σημαντικό για να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο»...

Αποκλιμακωμένη ήταν η κατάσταση και πέριξ της Γάζας, όπου παραμένει ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών διαφωνούντων με την αποχώρηση. Παρ' όλα αυτά, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να κόψουν το συρματόπλεγμα κοντά στο πέρασμα Κισουφίμ και να εισέλθουν στον εποικισμό Γκους Κατίφ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Απεργία πείνας των κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο ύστατο μέσο διαμαρτυρίας, την απεργία πείνας, προσέφυγαν 52 κρατούμενοι στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους και την «κακομεταχείριση», όπως αρέσκονταν να ονομάζουν τα ΜΜΕ τα βασανιστήρια.

Επισήμως το Πεντάγωνο δηλώνει ότι «τα κίνητρά τους δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη, αλλά η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθείται». Οπως ανακοίνωσε ο Μπράιν Ουίτμαν, η απεργία πείνας άρχισε περίπου πριν από τέσσερις ημέρες. Ορισμένοι από τους κρατούμενους διέκοψαν ήδη την απεργία, τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, η εκδοχή των γεγονότων από το Πεντάγωνο έρχεται σε αντίθεση με τις μαρτυρίες δύο Αφγανών κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με αυτούς, περισσότεροι από 180 Αφγανοί κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για περιστατικά κακομεταχείρισης από τους φύλακες.

Στο Γκουαντανάμο κρατούνται σχεδόν 520 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν συλληφθεί στο Αφγανιστάν και βρίσκονται στις φυλακές για περισσότερα από τρία χρόνια, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να θεωρούνται αιχμάλωτοι, ώστε να εμπίπτουν στις διατάξεις της Συνθήκης της Γενεύης.

Στο μεταξύ, «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» θα επαναληφθούν οι δίκες στο ειδικό σώμα του στρατοδικείου για τους υπόπτους για τρομοκρατία που κρατούνται στο Γκουαντανάμο, τόνισε χτες ο Μάθιου Γουάξμαν, αξιωματούχος του Πενταγώνου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες μάχες και «αντιτρομοκρατικά» πλάνα

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες μάχες αναφέρθηκαν χτες στη Νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποίες κόστισαν τις ζωές ενός στρατιώτη και δύο μαχητών του ΡΚΚ, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της επαρχίας Βαν που επικαλέστηκε το «Γαλλικό Πρακτορείο». Κατά τις πηγές αυτές οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Ιράν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεμίλ Τσισέκ, δήλωσε, σύμφωνα με το χτεσινό φύλλο της «Βατάν», ότι «βρίσκεται στο τελικό στάδιο» η κατάρτιση ενός νομοσχεδίου και η κατάθεσή του στο Κοινοβούλιο μόλις αυτό ξαναρχίσει τις εργασίες του, την 1η Οκτώβρη, με αντικείμενο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» -διατύπωση η οποία, όσον αφορά την τουρκική πραγματικότητα, χρησιμοποιείται για να «φωτογραφιστεί» το κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα.

«Εξετάζουμε τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ισπανία και τη Βρετανία την επομένη των επιθέσεων της αλ-Κάιντα... Θα εισαγάγουμε κι εμείς μέτρα στο πλαίσιο αυτό», είπε ο Τσισέκ. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις απειλές του πρωθυπουργού Ερντογάν και του στρατηγού Μπασμπούγ περί «δικαιώματος εισβολής» της Τουρκίας στο Ιράκ, τις τελευταίες ημέρες, κάτι που οι Αμερικανοί προσπαθούν να αποτρέψουν.

Επανόρθωση

Εκ παραδρομής στο φύλλο του «Ρ» στις 19/7 και στο ρεπορτάζ για τη μετονομασία του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) σε Αριστερό Κόμμα, γράφτηκε ότι ο Γκρέγκορ Γκίζι είναι τώρα στέλεχος της Εκλογικής Εναλλαγής - Κόμμα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης (ΒΑΣΓΚ). Το ορθό είναι ότι ο πολιτικός αυτός εξακολουθεί να είναι στέλεχος του Αριστερού Κόμματος.

ΥΕΜΕΝΗ
Αρματα μάχης στους δρόμους

ΣΑΝΑ'Α.-

Αρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια και το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Υεμένης αλλά και σε κεντρικούς δρόμους τόσο της Σάνα'α όσο και σε αρκετές άλλες πόλεις. Χτες, οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και στρατού, επαναλήφθηκαν και αναφέρθηκαν νεκροί στην πρωτεύουσα Σάνα'α, στην πόλη Σααντά και στο λιμάνι Χουντέιντα της Ερυθράς Θάλασσας.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, χτες σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 2, τουλάχιστον, είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Δεν έγινε γνωστό πόσοι είναι οι τραυματίες, στοιχείο που δε γνωστοποιήθηκε ούτε για τις συγκρούσεις της Τετάρτης, οπότε καταγράφηκαν 13 νεκροί. Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να μη συμμετέχουν «σε πράξεις καταστροφής και ταραχές».

ΚΙΝΑ
«Εκπληξη» η ανατίμηση

ΠΕΚΙΝΟ.--

Εκπλήσσοντας τις «αγορές» αλλά και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι αποσυνδέει το νόμισμά της από το δολάριο των ΗΠΑ, προχωρά στην ανατίμησή του κατά 2,1% και δημιουργεί ένα μηχανισμό ελεγχόμενης διακύμανσης της διατίμησής του μέχρι ποσοστού 0,3% ημερησίως.

Η κίνηση αυτή, η πρώτη ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος εδώ και 10 χρόνια, ερμηνεύτηκε από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αναλυτές - π.χ. την εφημερίδα «Financial Times» (Λονδίνο )- ως «υποχώρηση στις έντονες αμερικανικές πιέσεις» για την ανατίμηση του ρενμίμπι. «Θετική» χαρακτήριζαν την εξέλιξη ο Λευκός Οίκος και ο Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (FED) Αλαν Γκρίνσπαν.

Ωστόσο, οι αναλυτές επισήμαιναν ότι ο συμβολισμός της κίνησης δε συμβαδίζει απαραίτητα με την ουσία του: η ανατίμηση και κυρίως η αποσύνδεση του κινεζικού νομίσματος από το αμερικανικό δολάριο αποτελεί περισσότερο κίνηση πολιτικής από ό,τι πολιτικάντικο τρικ για την εξυπηρέτηση του κλίματος κατά την επίσκεψη του Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβρη.

Το Πεκίνο, με αυτήν την αποσύνδεση, κερδίζει «ευελιξία» στη νομισματική και τη γενικότερη οικονομική του πολιτική, και δίνει νέα όπλα στην Κεντρική Τράπεζα - πολύ περισσότερο από ό,τι στις υποτυπώδεις «αγορές» χρήματος της Κίνας.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οριστικά στις 18 Σεπτέμβρη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οριστικά προς πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και συγκεκριμένα στις 18 Σεπτέμβρη, βαίνει η Γερμανία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Χορστ Κέλερ, συμφώνησε χτες να διαλύσει το Κοινοβούλιο, όπως ήταν άλλωστε η επιδίωξη του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει «γιγάντιες προκλήσεις», όπως την ανεργία που παραμένει πάντα πάνω από το 11%, αλλά και τα διογκούμενα ελλείμματα, τόνισε ο Κέλερ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του όπου ανακοίνωσε την απόφασή του να κάνει δεκτή τη διάλυση της Μπούντεσταγκ και πρόσθεσε ότι «το μέλλον μας αλλά και το μέλλον των παιδιών κινδυνεύει», γι' αυτό η Γερμανία χρειάζεται ισχυρή διακυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τους στόχους και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ χαρακτήρισε την απόφαση Κέλερ «ορθή και αναγκαία».

Εξάλλου, αυτό επιδίωκε αφού η προεδρική απόφαση ουσιαστικά αίρει και το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, την οποία ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος στις 22 Μάη, την επομένη της συντριβής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, παραδοσιακό προπύργιο του SPD.

Είχε ακολουθήσει η παροχή ψήφου ...μη εμπιστοσύνης στην Μπούντεσταγκ την 1η Ιουλίου, που άνοιξε το δρόμο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για το φθινόπωρο. Η κανονική θητεία της κυβέρνησης Σρέντερ έληγε το Σεπτέμβρη του 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ