Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Απεργία πείνας των κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο ύστατο μέσο διαμαρτυρίας, την απεργία πείνας, προσέφυγαν 52 κρατούμενοι στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους και την «κακομεταχείριση», όπως αρέσκονταν να ονομάζουν τα ΜΜΕ τα βασανιστήρια.

Επισήμως το Πεντάγωνο δηλώνει ότι «τα κίνητρά τους δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη, αλλά η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθείται». Οπως ανακοίνωσε ο Μπράιν Ουίτμαν, η απεργία πείνας άρχισε περίπου πριν από τέσσερις ημέρες. Ορισμένοι από τους κρατούμενους διέκοψαν ήδη την απεργία, τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, η εκδοχή των γεγονότων από το Πεντάγωνο έρχεται σε αντίθεση με τις μαρτυρίες δύο Αφγανών κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με αυτούς, περισσότεροι από 180 Αφγανοί κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για περιστατικά κακομεταχείρισης από τους φύλακες.

Στο Γκουαντανάμο κρατούνται σχεδόν 520 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν συλληφθεί στο Αφγανιστάν και βρίσκονται στις φυλακές για περισσότερα από τρία χρόνια, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να θεωρούνται αιχμάλωτοι, ώστε να εμπίπτουν στις διατάξεις της Συνθήκης της Γενεύης.

Στο μεταξύ, «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» θα επαναληφθούν οι δίκες στο ειδικό σώμα του στρατοδικείου για τους υπόπτους για τρομοκρατία που κρατούνται στο Γκουαντανάμο, τόνισε χτες ο Μάθιου Γουάξμαν, αξιωματούχος του Πενταγώνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ