Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μετ' εμποδίων το σύνταγμα

Νέες απαγωγές Αράβων διπλωματών

Από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Αμερικανών Ράμπο

Associated Press

Από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Αμερικανών Ράμπο
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλλεπάλληλες είναι οι εμπλοκές στη διαδικασία εκπόνησης του συντάγματος στο Ιράκ, παρά τις διαβεβαιώσεις κατοχικών δυνάμεων και συνεργατών τους ότι «όλα προχωρούν κανονικά και το χρονοδιάγραμμα της 15ης Αυγούστου θα τηρηθεί». Παραλλήλως, συνεχίζονται και οι απαγωγές Αράβων διπλωματών, αλλά και οι επιθέσεις, ενώ το Πεντάγωνο στην πρώτη 23σέλιδη έκθεσή του για την κατάσταση στο Ιράκ βλέπει «πρόοδο» σε όλους τους τομείς, αλλά παραδέχεται ότι η αντίσταση είναι ακόμη ικανή για «αιματηρά πλήγματα».

Την αποχώρησή τους από την επιτροπή εκπόνησης του συντάγματος μέχρις ότου πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τη δολοφονία των δύο συναδέλφων τους, σουνιτών, ανακοίνωσαν, χτες, οι 12 εναπομείναντες σουνίτες της επιτροπής. Στην ανακοίνωσή τους ζητούν, επίσης, να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στη διατύπωση των άρθρων.

Εκτιμάται ότι η τελευταία νύξη αφορά στην κουρδική επιμονή να συμπεριληφθεί άρθρο στο νέο σύνταγμα, στο οποίο θα εμπεριέχονται χάρτες, όπου οι αυτόνομες κουρδικές περιοχές θα απεικονίζονται με πολύ περισσότερα εδάφη από ό,τι σήμερα. Συγκεκριμένα, οι Κούρδοι φέρονται να ζητούν το πετρελαϊκά πλούσιο Κιρκούκ, και τα σύνορα της περιοχής τους να φτάσουν μέχρι τις πόλεις Μπάντρα και Τζασάν, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

«Μη ρεαλιστικά» χαρακτήριζαν εκπρόσωποι της σιιτικής πλειοψηφίας που συμμετέχει στην 71μελή επιτροπή τα σουνιτικά αιτήματα. Εντούτοις, όπως φαίνεται, και οι σιίτες αντιδρούν στις κουρδικές πιέσεις.

Στο μεταξύ, ο Αλγερινός επιτετραμμένος στη Βαγδάτη καθώς και ο διπλωματικός του ακόλουθος απήχθησαν, χτες, μέσα από το αυτοκίνητό τους, στην πλούσια συνοικία της πρωτεύουσας Μανσούρ. Ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι δεσμεύτηκε να «αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας» για τους ξένους διπλωμάτες, τους οποίους, όμως, κάλεσε να αποφεύγουν τις επικίνδυνες περιοχές. Βέβαια, η συνοικία Μανσούρ κάθε άλλο παρά επικίνδυνη θεωρείται.

Εκτός της απαγωγής, όμως, σημειώθηκαν και επιθέσεις, χτες, στη Βαγδάτη. Στη συνοικία Αμιρίγια 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων μέσα στο αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορίου. Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε και στη συνοικία Αμπού Ντσιρ, όπου στόχος ήταν ένας διοικητής της ιρακινής αστυνομίας, ο οποίος σκοτώθηκε. Τραυματίστηκαν και 8 αστυνομικοί. Τέλος, στη Μαχμουντίγια, από επίθεση αυτοκτονίας με στόχο στρατιωτική περίπολο, σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 9 ακόμη άνθρωποι.

Παρ' όλα αυτά, χτες, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, από το Λονδίνο, διαβεβαίωνε ότι δε θα αποσύρει τα αυστραλέζικα στρατεύματα από το Ιράκ. Απόφαση παράτασης της παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων μέχρι τα τέλη του χρόνου έλαβε και η ιταλική Κάτω Βουλή, παρά την έναρξη μιας σταδιακής απομάκρυνσης από το φθινόπωρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νόμος η ομοσπονδία μέσα σε διαφωνίες και επιθέσεις (2006-10-12 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος (2005-07-14 00:00:00.0)
Κύμα επιθέσεων (2005-05-17 00:00:00.0)
Νέο κύμα επιθέσεων και καταγγελιών (2005-04-06 00:00:00.0)
«Μαύρες μέρες» βλέπει ο Πάουελ για τις κατοχικές δυνάμεις (2004-10-26 00:00:00.0)
Χαμηλώνουν οι τόνοι από Πρόεδρο και Σαντρ (2004-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ