Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χαμηλώνουν οι τόνοι από Πρόεδρο και Σαντρ

Κατοχικοί στρατιώτες παρατηρούν τις φλόγες δικής τους αυτοκινητοπομπής, που δέχτηκε επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες παρατηρούν τις φλόγες δικής τους αυτοκινητοπομπής, που δέχτηκε επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πρόσκληση στενής συνεργασίας προς την κουρδική ηγεσία και τον πληθυσμό απηύθυνε, από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται, ο Πρόεδρος του Ιράκ, σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και τις ανησυχίες τους. Ο Γκάζι αλ Γιαουάρ χαρακτήρισε τους Κούρδους «καλούς πατριώτες», τονίζοντας ότι η εμπειρία τους από τη 12χρονη διοίκηση της αυτόνομης περιοχής τους είναι εξαιρετικά πολύτιμη στην προσπάθεια που θα καταβάλει η «προσωρινή κυβέρνηση για εγκαθίδρυση ομοσπονδιακού κράτους».

Λίγες ώρες αργότερα, ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου κηρύγματός του της Παρασκευής από την Κούφα, εκφράστηκε θετικά για την «προσωρινή» κυβέρνηση, καλώντας τη «να εργαστεί για τον τερματισμό της κατοχής». Ο Σαντρ εκτίμησε ότι η σύσταση «αυτής της κυβέρνησης και η μεταβατική περίοδος που άρχισε είναι μια καλή ευκαιρία να θαφτούν οι διαφορές του παρελθόντος και να δουλέψουμε όλοι για το μέλλον του Ιράκ».

Τον «συμφιλιωτικό» λόγο του Σαντρ, πάντως, δε φαίνεται να συμμερίζονται δύο σημαίνοντα στελέχη της σουνιτικής θρησκευτικής ηγεσίας, ένας εκ των οποίων είναι ο ιμάμης του σημαντικότερου σουνιτικού τεμένους της Βαγδάτης, του Αμπού Χανίφα. Ο Σεΐκ Αχμάντ Χασάν αλ Τάχα αλ Σαμαράι κάλεσε όλους τους πρώην αξιωματικούς του στρατού του προηγούμενου καθεστώτος να βοηθήσουν «όσους σήμερα βρίσκονται στο πεδίο της μάχης κατά των κατακτητών». Μάλιστα, χαρακτήρισε «προδοσία» την αδράνειά τους.

Επιθέσεις και συγκρούσεις

Ολονύκτιες συγκρούσεις ξέσπασαν, πάντως, και χτες, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, ανάμεσα σε ενόπλους του Μουκτάντα Σαντρ και αμερικανικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων χρησιμοποιήθηκαν όλμοι και αντιαρματικές ρουκέτες. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, σκοτώθηκαν 2 μικρά παιδιά και τραυματίστηκαν άλλοι 23 άνθρωποι.

Στην πόλη Γιουσιγίφια, νότια της Βαγδάτης, άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα, έβγαλαν έξω τους αστυνομικούς και το ανατίναξαν, πριν διαφύγουν. Πρόκειται για την 4η επίθεση σε αστυνομικό τμήμα τις τελευταίες 3 μέρες. Ανατολικά της Βαγδάτης, σε σημείο που δεν προσδιορίζεται ακριβώς, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 4 τραυματίστηκαν από επίθεση ανταρτών, ενώ σε νότια συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας, αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση από παγιδευμένο αυτοκίνητο, χωρίς όμως να ανακοινωθούν θύματα.

Ανάλογη επίθεση έγινε σε αμερικανική φάλαγγα και στη Φαλούτζα, χωρίς, ούτε εκεί, να ανακοινωθούν θύματα. Τέλος, στη Νατζάφ, μετά από τις σκληρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε ενόπλους του Μουκτάντα Σαντρ και σε Ιρακινούς αστυνομικούς την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί, επικρατούσε, χτες, σχετική ηρεμία. Εντούτοις, δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια, όταν άοπλοι οπαδοί του Σαντρ συγκρούστηκαν με πλήθος οπαδών του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, μιας ετέρου και ισχυρής σιιτικής παράταξης, έξω από το τέμενος του ιμάμη Αλί. Τα επεισόδια δεν έλαβαν διαστάσεις.

Νέες αποκαλύψεις

Καθημερινά νέα στοιχεία για τα βασανιστήρια στις φυλακές Αμπού Γράιμπ έρχονται στο φως, κυρίως διά μέσου αμερικανικών ΜΜΕ. Χτες, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη επώνυμες μαρτυρίες, υποστηρίξε ότι η χρησιμοποίηση σκύλων ως μέσου εκφοβισμού και εξευτελισμού των κρατουμένων ήταν συστηματική και είχε την έγκριση αξιωματικών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που επέβλεπαν τις ανακρίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ