Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G8»
Επίδειξη «ενότητας»

ΣΙ ΑΪΛΑΝΤ.--

Με μια εντυπωσιακή επίδειξη ενότητας έκλεισε χτες τις εργασίες της η Σύνοδος της Ομάδας των 8 πλέον προηγμένων βιομηχανικά χωρών, αφού μετά την υιοθέτηση του σχεδίου για τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής συμφώνησαν και στη μερική παραγραφή του εξωτερικού χρέους της Αφρικής. Η συμφωνία των ισχυροτέρων προβλέπει την παραγραφή του εξωτερικού χρέους των φτωχότερων αφρικανικών χωρών για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποφασίστηκε κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου του «G8», ενώ το όλο πρόγραμμα πρόκειται να κατευθυνθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει αναλάβει να προσφέρει υποστήριξη σε 27 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, κυρίως από την Αφρική. Επίσης, αποφασίστηκε ομοφώνως η εκπαίδευση και αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κυρίως στην Αφρική, στο πλαίσιο της «αρωγής των χωρών της Αφρικής να αντιμετωπίσουν τις εμφύλιες διαμάχες και συγκρούσεις που σπαράσσουν τις περισσότερες χώρες»!

Ωστόσο, δεν υπήρξε συμφωνία για τη βρετανική πρόταση να παραγραφούν όλα τα χρέη. Ειδικά για το Ιράκ, αποφασίστηκε η παραγραφή μέρους του χρέους ύψους 120 δισ. δολαρίων, αφού το σκεπτικό ότι το Ιράκ έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής από τα έσοδα πώλησης του πετρελαίου ήταν εξαιρετικά ισχυρό επιχείρημα για την ανακοπή των προσδοκιών ΗΠΑ και Βρετανίας, που επιθυμούσαν τη συνολική παραγραφή του χρέους.

Παράλληλα, οι ηγέτες του «G8» ζήτησαν από την κυβέρνηση Σουδάν να αφοπλίσει τους αντάρτες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Νταρφούρ. Επίσης, το κοινό ανακοινωθέν καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές της διένεξης να τηρήσουν την εκεχειρία.

Τέλος, στο πλαίσιο της Συνόδου ο πρόεδρος Μπους έλαβε χείρα βοηθείας από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου... Ο Ρώσος Πρόεδρος εξαπέλυσε πυρά εναντίον των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τους διπρόσωπους και ότι δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να επικρίνουν τον Πρόεδρο Μπους για την πολιτική του στο θέμα του Ιράκ, εφόσον η κυβέρνηση Κλίντον είχε δώσει το πράσινο φως, το 1999, για να βομβαρδιστεί η Γιουγκοσλαβία από τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ