Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Απέτυχε το πραξικόπημα

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Εληξε χτες το μεσημέρι η (δεύτερη μέσα σε δυόμισι μήνες) απόπειρα πραξικοπήματος στασιαστών αξιωματικών και στρατιωτών κατά της μεταβατικής κυβέρνησης της ΛΔ Κονγκό. Σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοινώσεις της μεταβατικής κυβέρνησης του Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα, κάπου 12 στασιαστές στρατιώτες (μέλη της προεδρικής φρουράς) συνελήφθησαν και κρατούνται σε στρατόπεδο της Κινσάσα. Αρκετοί απ' τους στασιαστές φέρονται πως διέφυγαν της σύλληψης, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της απόπειρας, ταγματάρχης Ερικ Λένγκε.

Προχτές βράδυ ο ταγματάρχης Ερικ Λένγκε, μέλος της προεδρικής φρουράς, κατέλαβε τον κρατικό ραδιοσταθμό, ισχυριζόμενος πως εξουδετερώθηκε η κυβέρνηση Καμπίλα. Το πρωί, οι κάτοικοι της Κινσάσα ξύπνησαν απ' τις ανταλλαγές σφοδρών πυρών, με επίκεντρο το προεδρικό μέγαρο.

Αργότερα, ο 32χρονος Τζόζεφ Καμπίλα (Πρόεδρος μετά το φόνο του πατέρα του Λοράντ το 2001) καθησύχασε τους Κογκολέζους εμφανιζόμενος στην κρατική τηλεόραση ντυμένος στα χακί. «Δε θα επιτρέψω σε κανέναν ούτε πραξικόπημα, ούτε να εκτοπίσει την ειρηνευτική διαδικασία» είπε. Η κυβέρνησή του, αναφερόμενη στις συγκρούσεις στασιαστών και στρατού που αναφέρονται απ' τις αρχές του μήνα στο Μπουκάβου (ανατολικό τμήμα ΛΔ Κονγκό στα σύνορα με τη Ρουάντα), υποστήριξε πως «ελέγχει και εκεί την κατάσταση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ